Pratite nas

Prijedlog liberala i demokrata Mesića za očuvanje Jugoslavije

Objavljeno

na

Posljednji ministar odbrane bivše SFRJ, general Veljko Kadijević, čovjek za kojim je raspisana Interpolova crvena potjernica zbog triju hrvatskih optužnica za ratne zločine, porazgovarao je 2007. godine u Moskvi s novinarkom RTS-a Oliverom Jovičević. Novinarka je tada potvrdila kako je intervju sniman u prostorijama jedne tvrtke u Moskvi u kojoj on boravi od 2001. godine. Rusko državljanstvo dobio je u kolovozu 2008. godine odlukom predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Hrvatska je od Rusije zatražila njegovo izručenje.

U razgovoru opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ kao i planirani puč, a govori i o tome zašto su tenkovi JNS izašli na beogradske ulice 9.svibnja 1991. godine u trenucima kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Progovara i o prijedlogu kojega mu je 11. ožujka 1991. godine uputio Slobodan Milošević, da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u puč. Dotaknuo se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrat, a da je Tuđman despot i apsolutist. [pullquote_right]Dotakao se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrata, a da je Tuđman despot i apsolutist.[/pullquote_right]

Kadijević je inače rođen u selu Glavina Donja, u blizini Imotskog. Majka mu je bila Hrvatica, otac Srbin, a on se deklarirao kao Jugoslaven. U partizane i Komunističku partiju Jugoslavije ušao je 1942. godine. U svibnju 1991. godine izjavio je kako, ako federalne i republičke vlasti ne mogu osigurati mir, učinit će to Jugoslavenska narodna armija. Zajedno s Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen je za zločine u Vukovaru. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je 17. studenog ove godine, u povodu 20. Obljetnice okupacije Vukovara, kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. godine.

[vsw id=”1hz217e7GnY” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

MB/dnevno/kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari