Connect with us

Prijedlog liberala i demokrata Mesića za očuvanje Jugoslavije

Objavljeno

-

Posljednji ministar odbrane bivše SFRJ, general Veljko Kadijević, čovjek za kojim je raspisana Interpolova crvena potjernica zbog triju hrvatskih optužnica za ratne zločine, porazgovarao je 2007. godine u Moskvi s novinarkom RTS-a Oliverom Jovičević. Novinarka je tada potvrdila kako je intervju sniman u prostorijama jedne tvrtke u Moskvi u kojoj on boravi od 2001. godine. Rusko državljanstvo dobio je u kolovozu 2008. godine odlukom predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Hrvatska je od Rusije zatražila njegovo izručenje.

U razgovoru opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ kao i planirani puč, a govori i o tome zašto su tenkovi JNS izašli na beogradske ulice 9.svibnja 1991. godine u trenucima kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Progovara i o prijedlogu kojega mu je 11. ožujka 1991. godine uputio Slobodan Milošević, da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u puč. Dotaknuo se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrat, a da je Tuđman despot i apsolutist. [pullquote_right]Dotakao se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrata, a da je Tuđman despot i apsolutist.[/pullquote_right]

Kadijević je inače rođen u selu Glavina Donja, u blizini Imotskog. Majka mu je bila Hrvatica, otac Srbin, a on se deklarirao kao Jugoslaven. U partizane i Komunističku partiju Jugoslavije ušao je 1942. godine. U svibnju 1991. godine izjavio je kako, ako federalne i republičke vlasti ne mogu osigurati mir, učinit će to Jugoslavenska narodna armija. Zajedno s Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen je za zločine u Vukovaru. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je 17. studenog ove godine, u povodu 20. Obljetnice okupacije Vukovara, kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. godine.

[vsw id=”1hz217e7GnY” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

MB/dnevno/kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari