Connect with us

BiH

Diskriminacija u Prijedoru: Florence Hartmann odbili poslužiti piće

Objavljeno

on

Uoči početka obilježavanja Dana bijelih traka u prijedorskom kafiću “Papa Joe” dogodio se incident.

[ad id=”93788″]

Bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva Florence Hartmann i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio poslužiti piće jer su oko ruke imali zavezane bijele trake.

Hartmann je u izjavi za N1 rekla kako je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu, jer je BiH u svojoj cjelovitosti potpisnica konvencije o ljudskim pravima Vijeća Europe”, te je navela kako će incident tijekom dana prijaviti policiji, piše N1.

Prema njenim riječima jedan od uposlenika kafića pitao ju je “zašto još nije u zatvoru”, a drugi joj je rekao kako “bijelu traku ne smije nositi u njegovom kafiću jer se gosti tako uznemiruju prošlošću.”

Dan bijelih traka obilježava se u Prijedoru 31. svibnja kao podsjetnik na čin kada je nesrpskom stanovništvu prije 24 godine rečeno da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

To je, po mnogima, bio uvod u ono što će se događati u sljedećim godinama na teritoriji općine Prijedor kada je riječ o uhićenjima, zarobljeništvu, odvođenju u logore, ubojstvima.

Inicijativa ‘Jer me se tiče’ već godinama organizira mirno okupljanje u Prijedoru na današnji datum, tražeći da se podigne spomenik 102 ubijena djeteta. Službenog odgovora prijedorskih vlasti do danas nema.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari