Connect with us

Pregled

Prijepor oko križa iznad Sarajeva

Objavljeno

-

Na Zlatištu, uzvisini iznad Sarajeva, postavljen je veliki križ. Na tom mjestu Savez logoraša RS-a namjerava izgraditi spomenik poginulim sarajevskim Srbima. Ali, već i ovaj improvizirani križ izazvao je burne reakcije.

Zlatište je tijekom proteklog rata bilo jedno od najjačih uporišta bivše Vojske Republike Srpske (VRS) na sarajevskom ratištu. Snage lojalne haškom optuženiku Radovanu Karadžiću u glavnom gradu BiH su tijekom četverogodišnje opsade ubile oko 10.000 ljudi, većinom civila. Mnogi su ubijeni snajperskom ili topničkom vatrom upravo s položaja VRS-a na Zlatištu, mjesta na kojem je u nedjelju (21.9.) osvanuo spomen-križ “u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić kaže da je Savez “ispunio ranije dano obećanje o podizanju spomen-križa na Zlatištu”. “Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi”, rekao je Dukić u izjavi za novinsku agenciju SRNA.

Priča o podizanju spomen-križa na Zlatištu stara je gotovo šest godina. Savez Logoraša RS-a je još 2008. godine najavio izgradnju križa na Zlatištu “po uzoru na hrvatski križ iznad Mostara”. Zamišljeno je da križ bude visok 26, a širok 18 metara. Na križu bi, kako je tada pojašnjavao Branislav Dukić, trebala biti isklesana imena “5.800 poginulih, zarobljenih ili nestalih srpskih vojnika i civila”.

Reakcije Sarajlija: “Provokacija i poziv na rat”

Reakcije u Sarajevu su očekivane. “Ovo je čista provokacija, a križ je podignut s namjerom da se izazove rat”, kazao je građanin Sarajeva. “Ovo je samo jedna u nizu provokacija, poput izgradnje crkve pored muslimanskog groblja u Potočarima. Ja bih ga sad išla rušiti. Ovako misli devedeset posto građana Sarajeva, ne samo Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati”, kaže jedna građanka Sarajeva.

Križ iznad Sarajeva Je li križ predizborni trik?

Srpski političari iz RS-a koji su se oglasili u vezi s podizanjem improviziranog spomen-križa na Zlatištu odobravaju ovaj čin, uz napomenu da se radi o “privremenom rješenju”. Podsjećaju da izgradnja “pravog križa” tek predstoji. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je da ga ne zanimaju reakcije iz Sarajeva niti reakcije OHR-a (Office of the High Representative – Ured visokog predstavnika). “To je njihov problem”, kazao je Košarac.

OHR se oglasio priopćenjem u kojem se ističe da “vjerski simboli ne smiju biti korišteni za iniciranje međunacionalne napetosti”. Od nadležnih se očekuje da “u što kraćem roku” osiguraju provedbu svih zakonskih propisa, kako ne bi došlo do porasta tenzija. Udruženja i vjerske zajednice trebali bi raditi na procesu pomirenja, navedeno je iz OHR-a.

Križ podignut bez odobrenja lokalnih vlasti u RS-u?

Kako je spomen-križ na Zlatištu postavljen u jeku predizborne kampanje, načelnik Općine Istočni Stari Grad i kadar Srpske demokratske stranke (SDS) Bojo Gašanović kazao je za Dnevni avaz da je riječ o “političkoj smicalici” Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). “To je uradio netko tko nije nikakav Srbin. Ako si nekakav čovjek koji to želi uraditi, onda se moraju ispoštovati procedure i protokol. Tu treba doći vladika da to blagoslovi, postoji neki običaj, a ne na takav način, preko noći. Mene kao načelnika nitko nikada nije pitao o tome, a Općina nikakve papire nije davala”, rekao je Gašanović, dodajući da način na koji je križ postavljen “ne dolikuje Srbima”.

Sarajevski novinar Senad Pećanin vjeruje da je postavljanje spomen-križa na Zlatištu “primitivna provokacija Milorada Dodika”. “Mislim da je najbolji odgovor na ovu provokaciju prijedlog Foruma mladih Naše stranke da se na jednom od brda iznad Sarajeva postavi ‘minus’, kao podsjećanje na sramotnu zloupotrebu ratnih stradanja i barbarski odnos prema prošlosti. Ideja Naše stranke očito je bazirana na duhovitom odgovoru jednog Mostarca koji je, na pitanje što Mostaru predstavlja divovski križ postavljen iznad grada, odgovorio: “To je jedan veliki plus za Mostar!” “Postavljanje križa iznad Sarajeva potvrda je da paljanski fašizam još nije mrtav, a odgovor iz Naše stranke dokaz da ni ‘sarajevski duh’ nije ubijen”, kaže Pećanin za Deutsche Welle.

Zapaljene zgrade u Sarajevu Sa Zlatišta je srpska vojska tukla po Sarajevu topništvom

Glavni urednik internetskog tjednika Spektar Vlastimir Mijović ističe da su “križ sramote i provokacije još jutros trebali skinuti Valentin Inzko (visoki predstavnik u BiH) i britanski komandosi (iz sastava EUFOR-a)”.

Vlastimir Mijović: “Huškači priželjkuju da bomba eksplodira”

Veliki bijeli križ koji je u nedjelju (21.9.) „osvanuo iznad Sarajeva, na mjestu sa kojeg je prije dva desetljeća jedna zločinačka vojska tukla po glavnom gradu BiH, ne birajući između civila i naoružanih branilaca, postao je glavni ‘doprinos’ ove zemlje Međunarodnom danu mira (21.9.). Dok ovo pišem, nitko ga još nije srušio, iako to ‘s brda’ najavljuju. Ali, napetost je možda veća nego što je ikad bila od onih potpisa u Daytonu, kad je dogovoreno da se zaustave oružani sukobi u BiH”, kaže Mijović u komentaru na svom Facebook-profilu.

“Vjerujem da se Sarajlije, ovim povodom, teško suzdržavaju da iz njih izbije ratoborni bijes. S druge strane, siguran sam da mnogi političari, posebno oni koji su huškali ‘graditelje’ križa i koji opravdavaju njegovo podizanje, priželjkuju da ta tempirana bomba i eksplodira. Uostalom, i postavljena je da ljudima pomuti još ono malo razuma što im je preostalo. Ta bomba u obliku križa naročito je potrebna Miloradu Dodiku, sad kad se bliže izbori na kojim bi Srbi trebali da ga kazne za osam godina diktatorske vladavine u RS-u”, ističe između ostalog urednik magazina Spektar.

Vlasti Istočnog Sarajeva ranije su imale umjeren stav u vezi s najavom gradnje spomen-križa na Zlatištu. Rečeno je da će pri eventualnoj izgradnji spomen-obilježja na ovom području biti konzultirani svi relevantni faktori, uključujući i Grad Srajevo. Komisija za državnu imovinu BiH prije dvije godine nije odobrila podizanje ovog spomenika. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je preispitivanje odluke iz 2012. godine, prema kojoj je parcela državnog zemljišta na Zlatištu izuzeta i dodijeljena lokalnim vlastima u RS-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas