Pratite nas

Gost Kolumne

Prijeteljstvo može biti samo među dobrima.

Objavljeno

na

Milorad Pupovac je na predstavljanju kandidata SDSS za europerlamentarne izbore, kao prvi (”euro”) Srbin na listi, odnosno četnički čelnik u Hrvatskoj i ”ambasador”  četničke vlade Vučića i Dončića u Beogradu; član Plenkovićeve koalicijske vlade i zastupnik u Hrvatskom saboru, dao ”povijesnu” izjaviu ”da je pitanje položaja Srba u Hrvatskoj pitanje o kome ovisi europska priroda Hrvatske.”  Dakle, stanje je  presudne odluke!

Pupovac je također naglasio da je njegova stranka (SDSS) jedina parlamentarna manjinska stranka na prostoru Hrvatske  koja sudjeluje na ovim izborima. Drugim riječima, srpska nacionalna manjina u Hravtaskoj bit će   predstavljeni u EU kao prepoznatljiva nacionalna karakteristična jedinica ”na prostoru Hrvatske”. Nije li to isto, samo malo drugačije, predstavljane ”srpskog entiteta SAO Krajine” u europskom parlamentu, što bi u nacionalnom smislu činilo vlastitu, odijeljenu cjelinu.

Piše: Rudi Tomić

Pupovac  sa  SDSS želi, navodno, ”doprinijeti tome da ni Europa niti Hrvatska ne stradaju od ultranacionalizma i ultraklerikalizma i politike  koje ovog trenutka sebe nude kao izlaz za Europu i spas za Hrvatsku.” Pupovc sa SDSS ima alternativno rješenje za hrvatski ”ultranacionalizam i ultraklerikalizam” koji će ”spasiti” Europu i Hrvatsku od stravičnog pogiblja: srpska mitologija! Pretvario se Pupi u vizionara, nije mu ravan ni sv. Sava!

Pupovac se osvrnuo i na pokušaje ugrožavanja (zar već nisu!?) prava Srba u Hrvatskoj rekavši ”da je cilj SDSS-a  boriti se protiv takvih nastojanja te stati u obranu prava manjina u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama EU-a” Milorade, kani se velikih stvari. (Fuge magna!)

Evo, kako je biti Hrvat u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori

”Kako je biti, Milorade, Hrvat u Borovu selu? Milorade, u mjestu koje se nalazi u Hrvatskoj? Kako je biti Hrvat u Srbiji?” Upitao je Pupovca saborski zastupnik Miro Bulj. (dalmacijanews)

”Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih se sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji. (…) Lijepo je Srbima u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje  desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u  Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u. Što će reći drugi Srbi u Hrvatskoj, poput Pađe Mišića, koji su u Domovinskom obrambenom ratu žrtvovali svoje zdravlje za svoju domovinu Hrvatsku., kazao je Zekanović (kamenjar.com)

Predsjednik nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović odgovrio je Pupovcu: Kontroverzne plakate postavljaju ljudi koji nemaju plan u budućnosti ostati u Hrvatskoj.

”Pupovac priprema i režira situaciju koja će se tek kasnije pokazati. On i njegova ekipa su svijesno postavili plakate takvog sadržaja jer znaju da će to izazvati negodovanje, sve kako bi plakali svjetskoj zajednici da u Hrvatskoj nema demokratskih sloboda, da postoje snage kao i 1941. godine. On povlači duboku prošlost koju, ako se nastavi njegov način rada, ma nikada nećemo prijeći”, upozorio je Vlahović. (direktno.hr)

Kolike li ironije: ”Naši plakati i naše poruke su protiv straha, a za slobodu. Naši plakati i naše poruke su protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje.Ne bojimo vas se. (…) Ako budu tjerali da s traktorima vode kampanju – dopunit će ćirilicu i s traktorom. Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo”, poručio je Pupovac. Da kojim slučajem, Pupovac nema Plenkovića u džepu, on bi se drugačije ponašao, bio bi skromniji i pristojniji..

Kako što Pupovac provocira s letcima u Hrvatskoj, u isto je vrijeme  Šešelj provocirao Hrvate u Srbiji. ”Srbi se nisu ništa promijenili i dalje dosljedno provode svoj fašistički velikosrpski program. ”Otadžbinski kongres” Srpske radikalne stranke u Hrvatkovicima provokacija je i izazov Šešelja da se vrati na mjesto zločina, te potvrde da vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje. Mogle su se čuti  i poruke kako je ”iz Nezavisne  države Hrvatske protjerano oko milijun Srba”, da Srbi moraju osloboditi Republiku Srpsku Krajinu te uz pozdrav ”vidimo se dogodine u Kninu.”…

Srbi su nakon  2. Svjetskog rata očistili od Hrvata  sva mjesta i područja gdje su Hrvati živjeli sa njima u manjini, a nakon ovog zadnjeg rata prognali su i pobili 200 tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine, a osim toga očistili su Srijem i Bačku, gdje nije bilo rata, od Hrvata. Nakon svih tih zlodjela koje su počinili na Hrvatima, kukaju kako je nad njima počinjen genocid.” (večernji.hr) Doista, teško je preći preko srpske laži bez poruge.

Hrvatska je u jednom stoljeću  pretrpila tri rata od srpskog ultranacionalizma – velesrpskog (četničkog)  šovinizma i od ultraklerikalizma – srpskog (četničkog) pravoslavlja, čija je politika unakazila hrvatski narod i opustošila Hrvatsku. Kosti milijuna hrvatskih žrtava svjedoče u masovnim grobnicama od Bleiburga do Bitolja o zvjerstvima srpskog fašizma – ultranacionalizma i ultrapravoslavlja, koji su počinili genocid nad hrvatskim katoličkim narodom zbog ideje o ”velikoj Srbiji”. Ali, neprestalno cmizdriti i tugovati kako su oni ”žrtve genocida” u Hrvatskoj.!

Pupovcu je u Hrvatskoj – super

Ne može ”bre” bolje biti.. On je ”Katica” za svaku zgodu: ima siguran i unosan posao, jer predstavlja 0.001% Srba u RH i 0.00% pravoslavnih Hrvata; bio je za vrijeme rata na drugoj strane balvana, a nakon Oluje, kao ”štićenik” ostataka srbijanskih Srba u Hrvatskoj, dobio je namještenje u svim hrvatskim vladama, a trenutno drži Plenkovića na vlasti; vlasnik je četničkog biltena ”Novosti”, kojeg financira RH, a ”čivija” je i na sveučilištu političkih znanosti u Zagrebu i, uz malo sreće, predstavljat će u EU parlamentu četniku ”oazu” u  RH.

Pupovac, dakle, želi biti prvi Srbin u europarlamentu, jer računa da može osvojiti jedan mandat, i kaže, ”to bi bilo veliko postignuće za sve Srbe u bivšoj Jugoslaviji.” Milorade, nema problema, sigurno ćeš dobiti jedan, a možda i dva mandata. Za tebe i drugog četnika po rangu Dejana Jovića, bit če glasova na pretek, jer  predstavljate sebe (”persona grata”), Srbe u Hrvatskoj, Srbe u bivšoj Jugoslaviji i svijetu, Republiku Srbiju, Srpsku Republiku u BiH, ortodoksnu srpsku pravoslavnu sektu, hrvatske jugonastalgičare i izbjegle četnike kojima nije oduzeto hrvatsko državljanstvo, te sve one koji mrze hrvatski narod i državu Hrvatsku. Za takve ljude u  Hercegovini kažu:  ”Krme sito preokrene korito!”

Narod bi još reka – nevalja vlada. Razuman čovjek bi kazao – nevalja narod.  Dakle, kakav je narod takva je vlada. Ima mnogo istine u ovim  tvrdnjama, jer nakon velebne pobjede moćnijeg i brojčanijeg neprijatelja u Domovinskom obrambenom ratu, Hrvati su na predsjedničkim izborima birao Mesića 2X i jednom Josipovića, a na zastupničkim izborima (čast izuzetcima) birao udbaše,  komuniste, veleizdajnike i dezentere, koji su im krv ”pili” i protiv koji su se borili i koje su pobijedili. Stoga, malo se u biti promijenilo od bivšeg režima:  radnici pretendiraju da rade, poslodavci i država pretendiraju da ih redovito plaćaju; masovno iseljavanje školovane mladeži, oskudica hrane i lijekova, progoni domoljuba i branitelja, napadi na nacionalne i vjerske institucije i slično. I domoljubni pozdrav – Za dom spremni, kažnjivo je jer podsjeća na NDH.

E, slobodno je isticanje hrvatska znakovlja na športskim utakmicama i festivalima, mada je još u upitno koji je grb – ispravan: da li onaj koji počima s bijelom poljem na grbu (hrvatski) ili crvenom poljem (partizanski)? Pupovac sigurno ima i rješenje i za taja problem: izbaciti kvadratiće i staviti slova -SSSS!

Zaključna misao

Bilo bi uputno donijeti cijeli osvrt autora Mile Prpe: ”Tragedija hrvatskog egzodusa” koji je već objavljen na mnogim hrvatskim državotvornim sredstvima pripoćavanja, portalima a tiskovnim izdanjima. Autor je mikro kronološkim redoslijedom naveo hrvatske egzoduse, nihove uzroke i posljedice, na znanstvenim temeljima, ali s jednostavnim pristupom, da može poslužiti akademicima, kao i običnim ljudima da se upoznaju sa sudbinom svoje povijesti, koja je puna stradanja, ali još uvijek hrvatski narod ima snage za borbu: Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije!

Donosimo samo jedan odlomak iz osvrta, koji se odnosi na sadržaj ove teme, u kojem je glavna riječ o Pupovcu. Ali, istovrijeme oglasio se i ratni zločinac Šešelj, koji poziva okupljene Srbe na ”Otadžbinskom kongresu” da se spremaju za oslobođenje ”Republike srpske Krajine”, uz pozdrav ”vidmo se dogodine u Kninu”. Ovo su sitne poruke koje je obznanio  Milošević 1991. godine!

Izazivačke Izjave  Pupovca, Šešelja, Dodika, Vučića, Dončića i Vulina poziv je Hrvatima na uzbunu, jer Srbija iako je osuđena za ratne zločine, i za  genocid, još se nisu odrekli fašističke ideje stvaranja ”velike Srbije.” Miloševićevi izazovi su ujedinili hrvatski narod u Domovinskom obrambenom ratu,  a najnoviji izazovi i provokacije četničkih vođa u RH, BiH i Srbiji poziv je na – uzbunu.

”Najavljuju, već i početak izgradnje, i premreženja cijele Hrvaske srpskim kulturnim i vjerskim centrima, prošlo je ispod radara i o tome nikada nije bilo javno izgovorena ni jedna riječ. Pa njihov glasnogovornik Pupovac , ponaša se kao političko derište i na sve strane optužuje i vrijeđa Hrvate i sramoti ih svojim izjavama i svojim postupcima. Taj i takav Pupovac, miljenik premijera  Plenkovića, u političkom smislu koštat će ga glave. To će pokazati izbori, kao najcrnju i  najveću negativnu točku negove politike preko koje brojni birači neće moći nikako prijeći. Pupovca mu narod neće nikada oprostiti. Pored toliko Srba, krasni ljudi, koji su davali svoje živote za svoju domovinu Hrvatsku, ali se takvi Srbi nigdje ne spominju i jednako su obespravljeni kao čestiti  i domoljubni Hrvati – za njih nema mjesta jer se nagrađuju Pupovci i njegovi čatnici. (…)

Ako hrvatska vlast radikalno ne okrene smjer svoje politike Hrvatskoj se, a i cijelom narodu, ne piše dobro. U budućnsti ne vidi se svjetlost, jer su je zamrtačili sebeljublje, korupcija, lopovština, nebriga, neka nas voda nosi kud nosi, pa gdje god da nas donese i slično.

A posebn da se jednom zauvijek prstane ponašati u ulozi pobijeđenog, već dostojanstvenog pobjednički.” (MP, u Zagrebu 2. svibnja 2019.)

Postupci Srbije i Srba u Hrvatskoj uče nas oprezu. Stoga treba voditi brigu tko i što piše i govori o ”dobrosusjedstvu” sa Srbijom,  suradnji s ”regijom” (novi naziv za 3 Jugoslaviju), ugošćavanja ”komšija”, te otvaranje poglavlja za ulazak Srbije u Europsku Zajednicu. Srbija nije ispounila nijednu potražnju Hrvatske o nestalim (ubijenim) zatočenicima, o vraćanje hrvatskog teritorija, o ukradnim umjetninama, povijesnim dokumentima i obiteljske vrijednosti opljačkane iz hrvatski kuća, te podmirivanje ratne štetu, koja iznosi milijarde eura.

Primjera radi, Domovinski obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Ovaj zapadnoslavonski grad koji danas broji 8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.320.000 eura. Prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete – izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990. – 1999. godine iznosi 236.431.568.000 kuna. (dnevno.hr)

Sa Srbijom nema pomirbe ni mira bez podmirenih ratnih računa, to trebaju znati Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Goran Jadroković i zastupnici u Hrvatskom (državnom) saboru. Amicitia nisi inter bonos esse non potest. (Prijeteljstvo može biti samo među dobrima.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gost Kolumne

Hrvati od patriotizma do relativizacije žrtve

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec svibanj u hrvatskoj memoriji pun je raznih teških sjećanja, bilo na Domovinski rat, bilo na II. Svjetski rat. Svi ti događaji, sve te reakcije na njih, nisu na mene djelovale poticajno za pisanje, naprotiv inhibitorno. Puno nedosljednosti, dvostrukih aršina, neznanstvenih interpretacija i političkog kalkuliranja. Sve to utjecalo je na mene stavljajući me u stand by režim, s potrebom, ali bez snage i bistra uma.

Kronološki, prva moja ljutnja i razočaranje vezano je za uvod Sjednice Vlade RH koja je održana 2. svibnja. Predsjednik Vlade pozvao je članove Vlade da minutom šutnje odaju počast stradalima u Borovu Selu.

Sama formulacija “stradali“ bez obrazloženja „kako“ i od „”koga“, pokvarila mi je raspoloženje. Jučer, danas, sutra, za 100 ili 1000 godina, ako netko želi komemorirati taj događaj treba jasno i glasno reći što taj dan komemoriramo. „Stradali“! Tko su ti stradali, od koga su stradali, kako su stradali? To su pitanja ili bolje reći generalije koje treba objasniti.

Nema tu ništa podrazumijevajućeg. Nema tu mjesta nečemu što se naziva politička korektnost. Tu postoje dvije stvari. Korektnost prema ubijenima i istina. Nikakva politička korektnost ne smije zasjeniti istinu, bez obzira koliko će to Milorada razjariti . Treba li otići u Izrael da bi se lekcija patriotizma naučila, a ne po Briselski izrelativizirala?

Slično je bilo i sa Bleiburgom. Stalno nam se događa princip dvostrukih mjerila, političkih kalkulacija kako se dodvoriti što širem spektru biračkog tijela, zaobilazeći cilj i svrhu komemoriranja kao i osudu počinitelja.

A onda, 22. lipnja , obilježen je Dan antifašističke borbe. Ukoliko netko postavi pitanje zašto taj dan, a ne dan nastanka Labinske republike koji je najstariji svjetski dan ustanka protiv fašizma, automatski će biti proglašen revizionistom.

Što je zadaća znanosti nego li sumnja i revizija netočnosti? Ali što će reći drugovi?

Kako bi laž, poluistine i relativizacija bliže i dalje povijesti bio standard u odgoju i izobrazbi mladih, pobrinut će se ministrica Blaženka Divjak.

Već vam je jasno da je moj dominantni fokus braniteljska populacija, stoga ću i u ovoj kolumni biti dosljedan.

Medeni mjesec između branitelja i ostatka društva, kada se je braniteljima zahvaljivalo (faza zahvalnosti) završila je negdje prije dvadeset i koju godinu. Ništa čudno. Svaka burna emotivna reakcija, jednako brzo splasne. Od onih kojima se zahvaljivalo, slavilo, do onih koji su postali teret, nije baš dug put.

Invalidi su kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja honorirani mirovinom. Oni koji nisu imali vlastiti smještaj, dobili su ga od države. Istina još uvijek postoje liste čekanja za one koji to pravo nisu do sada uspjeli konzumirati. Htjeli ne htjeli svako honoriranje izaziva oblik zavisti, a i postavlja se pitanje od kojih sredstava to ostvariti? Novčana sredstva koje za tu namjenu treba izdvojiti, pretače se u broj vrtića, osnovnih škola, bolnica, milijardi potrebnih za propalu i nekonkurentnu brodogradnju gdje su menadžment i političari mrsili brk. Rijetko se u taj kontekst stavljaju neki drugi troškovi poput obnove u srpskoj agresiji uništenih kuća i infrastrukture, donacije za 1001 nevladinu udrugu za sve i svašta osim za Hrvatsku.

Tu fazu možemo nazvati fazom racionalizacije, premda ona nije samo racionalizacija jer je obojena i subjektivitetom onih koji nisu „iskoristili“ priliku biti Tuđmanovom dragovoljačkom vojskom, često u različitim kontekstima nazivanom plaćeničkom”.
Prvi put sam doživio da me netko naziva plaćenikom kada sam u društvu kolega časnika 1993. godine na Poljudu pratio utakmicu Hajduka i Dinama, finale kupa HNL-a. Na toj utakmici Tuđman je ispraćen sa stadiona zvižducima i prije kraja utakmice.

Poslije utakmice, grupa navijača , počela je urlati na skupinu u kojoj sam se nalazio riječima :“Tuđmanovi plaćenici, Tuđmanovi plaćenici“ . Slijedile su salve razno raznih uvreda.

To je bio prvi znak da je prije očekivanog vremena došla faze koju ću nazvati negacija.
Vremenski kontekstualno to je vrijeme kada je Dalmacija bila u čestim redukcijama struje zbog uništene brane i HE Peruča , te plodonosnog Feralovog, medijskog linča.
Osjećao sam se jako pogođen, podcijenjen i uvrijeđen. Koji po bogu plaćenik, pa ja sam samo dragovoljac.

U literaturi nigdje nisam naletio da dok rat za oslobođenje domovine još nije ni gotov, da je došlo do inverzije odnosa prema braniteljima. Naravno da u isti kontekst ne možemo staviti rat u Vijetnamu.

To sam protumačio kao nezahvalnost što smo uopće uspjeli zaustaviti neprijateljsku agresiju, vratiti krajnji jug Hrvatske, proširiti oslobođeni teritorij Ravnih kotara i osloboditi područje oko brane i HE Peruče.

Mogao bih govoriti i o antihrvatskom raspoloženju manjeg dijela ljudi iz Hrvatske, njihovom žalu za propalom državom ili najkraće nečem što je najviše podsjećalo na Orjunu. Jesam li u pravu, ostavljam na razmatranje povjesničarima suvremene hrvatske povijesti.
Treba se pomiriti s činjenicom da ne vole svi samostalnu Hrvatsku. Ta jasna polarizacija, hrvatsko – antihrvatstvo, tuđmanizam – antituđmanizam i njegovi plaćenici, plod je repine koju vučemo od 1918 i nastanka prve Jugoslavije, druge Jugoslavije koja nije donijela hrvatsku neovisnost i demokraciju, već federaciju i drugi totalitarizam.

Iako, još uvijek nezavršen proces demokratizacije, prvo je donio pravo slobode mišljenja i govora. Malo ili nikako se ne vodi računa o odgovornosti za izgovorenu riječ, a svaku primjedbu na takve zaključke i ponašanja nazivaju gušenjem javne riječi i sloboda. Kada će sloboda ići sa odgovornošću? Pitanje je na koje je teško dati odgovor.

Ovih dana HDZ je proslavio 30 godina od svog utemeljenja. Slavilo se je u Zagrebu, pozivalo na put i Tuđmanovu ideju. Među uzvanicima , slavljenicima, nisam baš prepoznao puno Tuđmanista. U političkom životu HDZ-a i načina funkcioniranja stranke, preživjeti od Tuđmana do Plenkovića nemoguće je, a da si ostao gorljivi Tuđmanist.

Tko su Tuđmanisti? Najveći Tuđmanisti su dragovoljci Domovinskog rata jer upravo oni s malim dijelom bivših političara i nepotkupljivih intelektualaca brane Tuđmanovu ostavštinu. Tuđmanova ostavština je patriotizam.

Da odmah raščistimo. Proces detuđmanizacije nije počeo i završio s Mesićem, nego je nastavljen preko Sanadera, Kosorice. Detuđmanizatori su doživjeli totalni krah onog trenutka kada su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni na Haaškom sudu. Cijeli projekt detuđmanizacije bio je građen na tome da će generali biti osuđen na Haaškom sudu, da će biti osuđena Tuđmanova politika, da će se osuditi njegov patriotizam.
Sastavnice tuđmanizma su: Hrvatska država, hrvatski patriotizam, oslonac na Europu, kršćanstvo kao supstrat te hrvatske države.

Tuđmanista nema na čelnim političkim pozicijama HDZ-a, o vladi da i ne govorimo. Prevladao je politički, rentni pragmatizam s kursom plovidbe “niz vitar“.
Dragovoljci najčešće nisu imali iskaznicu stranke, oni su bili dio pokreta kada su dijela bila izraz lojalnosti ideji i osobi koja je bila na čelu. Komad plastificirane iskaznice umanjivao je njihovu vjerodostojnost, jer što je komad karte ako izostanu dijela i požrtvovnost? Iskaznica je bila rezervirana najčešće za političke konvertite.

Danas su ti isti dragovoljci oporba. Glavni nezadovoljnici s političkom i gospodarskom situacijom. Kritičari korupcijskih afera, političkog inženjeringa, neefikasne državne uprave i svako malo neke nove afere koje svjedoče nevjerodostojnosti.

Svi branitelji nisu dragovoljci

Reakcije dragovoljaca na sve što se je od Tuđmana do danas izdogađalo, najčešće se očituju kroz rezignaciju, povlačenje u sebe i cijeli niz emotivnih i somatskih reakcija koje dodatno narušavaju njihovo zdravstveno stanje.

Dragovoljci ne predstavljaju ama baš nikakvu snagu ili bili kakav oblik čimbeništva u političkoj i društvenoj zbilji današnjice.

Preveliki broj braniteljskih udruga, sa sitnim, ponekad i krupnim partikularnim interesima vodstva udruga, umrvio je i pasivizirao najveći broj dragovoljaca.

Zašto stalno koristim termin “dragovoljac”. Dragovoljci i mobilizirani su branitelji, ali svi branitelji nisu dragovoljci.

Nije se razvio kult ličnosti

Te dvije skupine nisu imale istu razinu odlučnosti, motiva i adrenalina dolaskom u rat. Dragovoljci su u najvećem broju izuzev pripadnika HOS-a , davali potporu Tuđmanu. Krivo bi bilo misliti da se nije imalo prema pojedinim Tuđmanovim političkim odlukama kritičnosti i neslaganja.

Nije se razvio kult ličnosti, premda su ga upravo stvarali politički prebjezi i politički kalkulanti.

Ljeto je, doba kada fjaka nije samo rezervirana za Dalmatince. Čekaju nas predsjednički izbori i novi test birača i briselskih ćata.

Trpimir Jurić/DalmacijaDanas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gost Kolumne

Dan borbe protiv antifašizma

Objavljeno

na

Objavio

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u mitološkoj Brezovici je uvijek dobra prilika za pogledati otužnu istinu hrvatske ljevice, i još tužnije, parodiranje hrvatske desnice koja evo već 27 godina pokušava sebe nametnuti kao nositelja vrijednosti i tekovina komunističke revolucije. Bez uspjeha.

Ono što mi zapne za uho svake godine je nekoliko frazetina kojima se pokušava opravdati veličanje komunističke gerile, koja danas možda postoji  isključivo na Kubi i Sjevernoj Koreji. Unatoč tome što je predstavnik Vlade bio izviždan zbog nekoliko dobrih zaključaka, njegov govor je također imao po koju od tih fraza. Istom prigodom gradonačelnik Zagreba je još jednom očitao lekciju svima onima koji ne vjeruju da postoji razlika između NOVJ za vrijeme rata i poslije rata, uz jednu od tih povijesnih izlika kojom se opravdavaju masovna ubojstva i pljačke.

Dakle, da se osvrnemo barem na dvije izjave političara!

„Ja sam u ime institucija u svom govoru afirmirao antifašizam koji je u temeljima hrvatske države. Međutim, ono što se dogodilo 1945. sigurno nije ono što su hrvatski građani i hrvatski narod očekivali. „

 „Sve ono što je u antifašističkom pokretu bilo od 1941. do 1945. godine je besprijekorno, čisto kao suza, a od 1945. do 1990. godine, ako je bilo zločina komunističkog režima, krivci za to trebaju odgovarati.”

Obzirom da hrvatski političari često jedno misle, a drugo govore, neću ulaziti u njihova uvjerenja i vjeruju li oni stvarno u ovo, ali činjenica jest da se kroz narativ hrvatskih političara, a posebno onih s desne strane i centra, stvorila priča o dva partizanska pokreta. Onaj dobri i krasni antifašistički koji se borio protiv oružanih snaga NDH i njihovih saveznika do 08. svibnja 1945., i onaj zločinački nakon tog 8. svibnja, kad su se valjda preko noći ti dobri i milosrdni borci povampirili i pobili i opljačkali stotine tisuće ljudi, od Maribora do Prilepa. Tko zna što ih je spopalo te sudbonosne noći s osmog na deveti svibanj da su se toliko iskvarili? Je li im šumska brlja udarila u glavu odjednom, ili su samo doveli do vrhunca dobro osmišljen plan i program koji su već 4 godine provodili u žicama, pištoljima i bajunetama. Tko je mogao znati da će uzurpirati vlast i vršiti zločinačku politiku skoro pola stoljeća? Pitaju se političari i povjesničari. Pa svi oni suvremenici koji nisu bili ideološki zaslijepljeni. Političari uporno ponavljaju da tadašnje stanovništvo Hrvatske i drugih bivših jugoslavenskih republika nije moglo znati u što će se pretvoriti partizanski pokret predvođen s KPJ. Ako je to stvarno tako, zašto je toliko mnoštvo civila bježalo s poraženim vojskama?

Moramo imati na umu da je u trenutku partizanske pobjede komunizam sto godina stara ideologija, koja je već doživjela praktičnu primjenu u Rusiji i drugim istočnoeuropskim zemljama, ali i u Bavarskoj i Mađarskoj kad su stvorene kratkovjeke komunističke vlade. Štoviše, jugoslavenski partizani od samog početka nisu skrivali svoj politički program. Iz tog razloga ih više poštujem nego hrvatsku modernu desnicu koja na Bleiburgu svake godine roni suze pred potomcima žrtava, ali povodom praznika 22. lipnja istim tim žrtvama kažu da komunistima dugujemo sve što imamo.

U vezi partizanskog djelovanja kroz Drugi svjetski rat evo nekoliko datuma:

27. srpnja 1941. partizani tijekom narodnog ustanka u Srbu etnički čiste hrvatska i muslimanska sela na području Like i Zapadne Bosne.

28. prosinca 1941. partizani odvode s mise i ubijaju 55 mještana Gvozdanskog.

29. lipnja 1942. u Vrgorcu (op.a. vrgorski kraj je za vrijeme rata podržavao partizanski pokret) pripadnici partizanskog bataljuna „Josip Jurčević“ streljaju 33 civila.

30. rujna 1943. komunistički odredi osvajaju Zrin, vrše progone, ubojstva i spaljuju naselje do temelja.

Nakon povlačenja talijanske vojske nakon kapitulacije u rujnu 1943. godine, u Kaštelima se vrši niz ubojstava i pljački nad obiteljima intelektualaca i poduzetnika, od kojih je najpoznatiji slučaj Vladimira Stude, poduzetnika i pravnika, streljanog na Kevinoj jami. Inače, Stude je financijski i materijalno potpomagao partizanski pokret. Istovjetni zločini se u istom razdoblju događaju u svim gradovima i mjestima koja su bila pod talijanskom okupacijom.

23. i 24. listopada 1944. godine NOVJ vrši likvidacije na otočiću Daksa kod Dubrovnika.

Naime, ovo je 6 izabranih primjera na području Hrvatske i BiH u vremenu trajanja ratnih sukoba. I ako mislite da su sličnosti sa zločinima JNA iz devedesetih slučajnost, promislite opet. Nema što, čisto kao suza! Ako pod čistim smatrate ubijanje ljudi i oduzimanje imovine koju su stjecale generacije.

Kad pročitate ovaj kratki popis uzmite u obzir cijelo područje bivše Jugoslavije, a ne samo ovih nekoliko malih provincijskih sredina. Antifašisti su kroz sve razdoblje rata osvajali i gubili područja, gradove i mjesta diljem bivše države. Za vrijeme njihove ratne vlasti u zauzetim mjestima i gradovima vršene su dobro organizirane likvidacije, ne samo ratnih zarobljenika, nego i civilnog stanovništva. Obrtnici, trgovci, članovi raznih predratnih političkih opcija, poduzetnici, intelektualci, svećenstvo i ugledni seljaci diljem cijele Jugoslavije su bili potencijalna oporba nakon završetka rata, stoga je ratni kaos poslužio jugoslavenskim antifašistima da slome svaki budući otpor novoj vlasti. I sve to je bilo sprovedeno i osmišljeno po uzoru na Lenjinov i Staljinov crveni teror u SSSR-u. Nije bilo bitno jeste li zauzeli protivničku stranu u sukobu, bilo je jedino važno hoćete li biti prijetnja novom režimu. Nije vas moglo spasiti ni aktivno ni posredno sudjelovanje u partizanskom pokretu ako ste mogli biti buduća oporba. Pogotovo ako se uzme u obzir da su mnogi poznati komunisti stradali u sumnjivim okolnostima morate se zapitati zašto bi im bio problem ubijati nekomuniste i antikomuniste.

Dan antifašizma je ostatak nekadašnjih prošlih vremena i nadomjestak za njihove derneke povodom narodnih ustanaka, prvih pušaka, prvih boraca i drugih sastavnica partizanskog mita. Mita na temelju kojeg su antifašisti 45 godina suvereno vladali političkim, društvenim i gospodarskim životom u bivšoj državi. Na temelju kojeg su ulazili u stanove, postajali direktori i ravnatelji, na temelju kojeg su stjecane brojne nekretnine i inozemni računi. I da to tako ostane oni taj mit moraju održati živim. Ako želite znati razloge naše ekonomske neuspješnosti zadnja dva i po desetljeća upalite TV 22. lipnja i slušajte te govore. Marksističke filipike s obje strane političkog spektra. Jasno je da je jedan dio rješenja naše povijesne zapletenosti i ekonomskog tapkanja u mjestu mit o antifašizmu. Upravo je poredak koji je uspostavljen pobjedom komunizma veličao otimačinu, pljačku i korumpiranost, a sve kroz okvir socijalne pravde. Kako bi Hrvatska mogla živjeti, antifašizam mora umrijeti. Mit o antifašizmu pripada, baš i kao fašizam i nacizam, na smetlište povijesti, kao i sve druge idolatrijske ideologije

Iz prednjeg dijela teksta je jasno da su Hrvati i drugi narodi znali što slijedi uspostavom komunizma i jasno je da ta mala grupica ljudi koja se navodno tog 22. lipnja odmetnula u Brezovicu, imala jasan plan djelovanja u slučaju pobjede. Znali su da im neprijatelji nisu samo nacisti i ustaše, nego slobodna inteligencija, poduzetnici, seljaštvo i radništvo privrženo seljačkim i pravaškim organizacijama. I znali su da je ekonomski i biološki opstanak tih klasa, ali i nekih nacionalnih manjina, prepreka novoj crvenoj kasti.

Borba protiv antifašizma se, dakako, ne vodi antifašističkim sredstvima. Ona se vodi raskrinkavanjem njihovih mitova i izmicanje ljestvi onima kojima im pomažu, a pogotovo onima s desne strane. Mi mladi moramo se ugledati na onu građansku Hrvatsku koja je postojala prije njihovog divljanja i prije nego su se njihovi preci spustili s brda i preko noći ušli u tuđe stanove i tuđe urede. Iz pohabanih opanaka u kožne cipele. Nama je cilj oživjeti tu građansku Hrvatsku i njenu inteligenciju koju su nekoć davno gurnuli u jame misleći da ona neće opet ugledati svijetlo dana jer će je mrak jame zauvijek progutati. Posebno, u zadnje vrijeme sve je više mladih povjesničara koji se ne boje biljega revizionista. U društvu i historiografiji u kojoj je prije tri desetljeća bilo nečuveno reći da je u logoru Jasenovac ubijeno manje od 700.000 ljudi, titula revizionista može biti samo kompliment. Naposljetku, sam taj pojam građanske Hrvatske je uzurpiran, ali vratit ćemo ga u ruke onima kojih pripada. Pridruži nam se.

Evan MacIan/Časopis Obnova/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari