PRIMOPREDAJA: Plenković i službeno postao premijer

1

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković preuzeo je u srijedu navečer u Banskim dvorima dužnost od dosadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, nakon što je Sabor dao povjerenje njegovoj Vladi.

Bivši premijer Tihomir Orešković čestitao je novom premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi na izboru i poželio im uspješan manadat. Rekao je da mu predaje izvješće o radu Vlade od 1800 stranica, da ostavlja pozitivne rezultate, rast BDP-a, smanjeni dug i porast zaposlenosti.

Hrvatska ima sjajnu budućnost i do nas je da iskoristimo tu priliku, rekao je Orešković i dodao kako je i prije promovirao Hrvatsku, što će činiti i ubuduće.

“Bila mi je čast i privilegija voditi Vladu, a novom premijeru želim puno uspjeha na ovoj časnoj dužnosti”, rekao je Orešković, istaknuvši da je uvijek vjerovao da Hrvatska ima budućnost.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio Oreškloviću na predanom angažmanu i gesti koju je, kao čovjek koji predstavlja Hrvate izvan domovine napravio prihvaćanjem dužnosti premijera. “To je bio hvale vrijedan i hrabar potez”, rekao je Plenković.

Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što smo u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina dobili stabilnu većinu. Sada imamo zadaću raditi na doborbiti zemlje, kazao je Plenković.

Rekao je da će proučiti Izvješće o radu Vlade i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Tihomira Oreškovića i od idućeg tjedna početi rad na ostvarivanju ciljeva programa njegove Vlade.

„Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih hrvatskih građana. Ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika te će stoga Vlada provoditi politiku nacionalnog zajedništva“, naglasio je Andrej Plenković te nastavio: „Promovirat ćemo odgovorno suočavanje s prošlošću i osudu svih nedemokratskih sustava koji su u Hrvatskoj kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Cilj rada Vlade Republike Hrvatske bit će usmjeren na nadilaženje društvenih podjela te pružanje zadovoljštine žrtvama svih totalitarizama“.
Dodao je kako vjeruje da će Vlada imati kvalitetnu suradnju s Hrvatskim saborom, ističući kako su Hrvatskoj u interesu konstruktivna kritika i argumentirana rasprava unutar Sabora, koja će dovesti do uspješnijih javnih politika. Pozvao je sve parlamentarne stranke na konstruktivan rad i suradnju u tijelima Hrvatskog sabora te na plenarnim sjednicama. „Prema najvišim demokratskim standardima, uvjeravam vas kako ću kao predsjednik Vlade svih hrvatskih građana razmotriti sve prijedloge usmjerene na dobrobit Hrvatske i našeg društva“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svoje je obraćanje završio parafrazom znamenitog govora Ivana Mažuranića, iz 1886. godine, koja, kako je rekao, najsažetije opisuje pristup preuzimanju upravljanja izvršne državne vlasti u sljedeće četiri godine. „Svjestan razine odgovornosti i izazova koji su pred nama, vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, u njezinu sadašnjost i u njezinu budućnost“.

facebook komentari

  • Malleus_Haereticorum

    „Prema najvišim demokratskim standardima, uvjeravam vas…“

    Lažcima i prevarantima se ne vjeruje. A ti si dokazao da si upravo to–lažac i prevarant.