Pratite nas

Kronika bez cenzure

“Primorsko goranski HDZ od 1993. do 2013. godine izgubio je 36.006 glasova”

Objavljeno

na

Da na Jadranskom Trgu ne vlada optimizam na riječkom Korzu javna je tajna.  Bolji poznavatelji aktualne političke situacije složiti će se da je obezglavljeno vođenje lokalne organizacije prema inerciji i promašena kadrovska politika stigma koja prati primorsko goranski HDZ dugi niz godina. Lokalni lideri zadovoljili su se s katastrofalnim rezultatima koje nakon što lokalni izbori prođu prezentiraju uspjehom zamjenom teza, piše Sanjin Baković.

Oni malo mlađi vjerujem da niti ne znaju za ovaj frapantan podatak koji ću istaknuti, jer tko god se učlani u primorsko goranski HDZ klima je takva da se odmah nameće teza kako u crvenoj županiji nema prostora za uspjeh, neskloni su nam mediji, a u odnosu na ostatak Hrvatske mi se borimo sa zvijeri kao u osmišljenim mitskim pričama o crvenoj nemani koju nitko ne može savladati, jer komunisti u Primorsko goranskoj županiji vladaju od pamtivijeka.

Godine 1993. na lokalnim izborima primorsko goranski HDZ imao je više glasova od lokalnog SDP-a

Na lokalnim izborima 1993. godine primorsko goranski HDZ osvojio je 60.166 glasova što je bio ekvivalent od 34.85%. Listu je tada predvodio Hrvoje Šarinić četvrti predsjednik Vlade RH, a HDZ je tada osvojio 8 vijećničkih mandata u Županijskoj skupštini PGŽ. Primorsko goranski SDP morao se zadovoljiti sa osvojenih 59.755 glasova što je ekvivalent od 34.61% ili u prenesenom značenju lokalni SDP osvojio je manje 411 glasova od HDZ-a. Valja napomenuti kako je HSP osvojio tada 11.543 glasa odnosno 6.69% što je bilo dovoljno za 1 vijećnički mandat, dok IDS osvaja 33.239 glasova odnosno 19.25% što je bilo dovoljno za 4 vijećnička mandata. Odnos između desnog i lijevog spektra bio je 9:11.

Fascinantan je podatak da na parlamentarnim izborima 1993. godine HDZ predvođen dr. Franjom Tuđmanom osvaja 59.735 glasova dok SDP na čelu sa Slavkom Linićem osvaja 20.700 glasova, a HSLS predvođen s Draženom Budišom osvaja 49.209 glasova. Iz VIII. izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze 2 zastupnika sa HDZ-ove liste, a 1 sa HSLS-ove dok SDP Slavka Linića ostaje kratkih rukava.

Postavlja se retoričko pitanje gdje je tu mit o “crvenoj županiji”?

Godine 1997. pružila se povijesna šansa za formiranje vlasti

Na lokalnim izborima 1997. godine koalicija HDZ-HKDU-HSP predvođena Dariom Vukićem osvojila je 54.508 glasova što je bilo dovoljno za 11 vijećničkih mandata, dok koalicija SDP-PGS-HNS osvaja 62.888 glasova što je bio ekvivalent od 13 vijećničkih mandata. Značajnu težinu tada je imao HSLS predvođen s Čedomirom Dundovićem koji je osvojio 27.595 glasova što je bilo dovoljno za 6 vijećničkih mandata. Vlast pokušavaju uspostaviti koalicija predvođena HDZ-om s HSLS-om, a Čedomir Dundović kandidat je za župana.

Tada započinju pritisci na HSLS-ove vijećnike, a prilikom glasanja u vijećnici podmetnut je požar gdje su mnogi spašavali živu glavu. Na intervenciju Hrvoja Šarinića kod pokojnog predsjednika dr.Franje Tuđmana izbori su poništeni, a u ponovljenim izborima lijeva koalicija je zadržala vlast u Primorsko goranskoj županiji. Umjesto primorsko goranskog župana Čedomir Dundović morao se zadovoljiti s dužnosti državnog tajnika nakon prelaska u HDZ.

Godine 2001. godine započinje era Zlatka Komadine

Nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana lokalni HDZ gubi gotovo 2/3 glasača pa 2001. godine pada na 20.882 glasa i osvaja 10 vijećničkih mandata, a nositelj liste SDP-HSS-HSLS-HSU Zlatko Komadina osvaja 16 vijećničkih mandata sa 35.416 glasova.

Četiri godine kasnije na lokalnim izborima 2005. godine primorsko goranski HDZ stagnira pod vodstvom Vlade Vrankovića i  osvaja 20.002 glasa što je ekvivalent od 9 vijećničkih mandata, dok župan Zlatko Komadina nastavlja tendenciju rasta i osvaja 49.053 glasa ispred lijeve koalicije, te 22 vijećnička mandata.

Godine 2009. Zlatko Komadina na vrhuncu političke moći

Zlatko Komadina na lokalnim izborima osvaja 76.690 gasova što je ekvivalent od 60.48% i 23 vijećnička mandata, dok HDZ-ovu listu na vrhuncu političke moći Ive Sanadera predvodi Gari Cappelli, a kao protukandidata Zlatku Komadini HDZ ističe loparana Josipa Borića koji osvaja 31.595 glasova odnosno 24.92% što je bilo dovoljno za 9 vijećničkih mandata u Županijskoj skupštini PGŽ.

Na lokalnim izborima 2013. godine pada rejting Zlatka Komadine pa u odnosu na 2009. godinu gubi 17.165 glasova, ali gubi i   primorsko goranski HDZ, te pada s 31.595 glasova na 24.160 glasova koji u nedostatku vizije pod ingerencijom Olega Butkovića i promašenom kadrovskom politikom uvozi kandidata za župana iz redova PGS-a pa se župan Zlatko Komadina očekivano sa pola snage prošetao već u prvom krugu iako je osvojio 59.525 glasova odnosno 53.93%.

S obzirom da permanentnog političkog rada na Jadranskom trgu nema, sjednice se održavaju reda radi, ne poštuju se pravni akti, u borbu za župana se izlazi sa već potrošenom kandidatkinjom iz 2013. godine pa je za očekivati pad HDZ-a na razinu 2001. odnosno 2005. godine kada je HDZ pao na 20.000 glasova ukoliko ovaj put ne bude i gore jer se HDZ-ovo članstvo osjeća prevareno. Također, Olegu Butkoviću ovog puta ne ide na ruku kadrovska politika u sklopu resornog ministarstva gdje se članstvo zapostavilo, a uhljebljuju se SDP-ovi kadrovi ili ih se ne smjenjuje. Nadajmo se kako katastrofalan rezultat neće pravdati uspjehom kao i 2013. godine kada se ukupan broj vijećnika u skupštini povećao s 41 na 45 pa je analogno tome i HDZ skočio na 12 vijećničkih mandata.

Faktički da HDZ može bolje nego li se prezentira dokaz je Kolinda Grabar Kitarović koja je 2014. godine u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila 56.153 glasa što je ekvivalent od 38.33%, a to je ujedno bio najbolji rezultat u Primorsko goranskoj županiji nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Naravno nisu se lokalni HDZ-ovci propustili pohvaliti kako je to njihova zasluga što je kontradiktorno njihovim lokalnim rezultatima.

Kada HDZ implementira prepoznatljivog, sposobnog i kompetentnog kandidata tada je i Vojko Obersnel premostiva prepreka u Rijeci koji je na lokalnim izborima 2013. godine osvojio 17.450 glasova u prvom krugu izbora, a u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio je sa 20.821 glas. Ako povučemo sa paralelom drugog kruga predsjedničkih izbora 2014. godine tada vidimo da je Kolinda Grabar Kitarović osvojila u Rijeci 22.037 glasova što znači da bi od Obijevog O ostao samo Obijev zaljev, a HDZ bi obnašao vlast i u crvenoj komunističkoj Rijeci kako nam je vole u javnosti prezentirati, a upravo ovaj primjer govori drugačije.

Na kraju ću još samo razoružati argumentirano intelektualce s Jadranskog trga koji šire demagogiju kako je opravdano to što HDZ prolazi u lokalnim sredinama lošije na parlamentarnim izborima, jer na lokalnim izborima se biraju osobe iz mjesta, a ne stranka s 1993. godinom. Tada je HDZ na lokalnim izborima osvojio 60.166 glasova, dok na parlamentarnim izborima iste godine 59.755 glasova u PGŽ-u. Još učinkovitiji primjer je 1997. godina kada na lokalnim izborima HDZ osvaja 54.508 glasova, a na parlamentarnim iste godine 56.790 što je očigledno da su lokalni lideri sabotirali izbore koji se njih ne tiču u vlastitim sredinama budući da se ne biraju oni izravno.

Iz ove analize očigledno je da crvena neman nikada nije postojala, već je problem nastao u lošim kadrovima sa Jadranskog trga, a hoće li Oleg Butković pokopati HDZ na ovim prostorima vrijeme će pokazati. Lokalni izbori biti će mjerodavni za daljnju analizu, a 18% prema anketi ne djeluje nimalo ohrabrujuće.

Sanjin Baković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari