Pratite nas

Prinosi Hrvata pravoslavaca hrvatskoj nacionalnoj kulturi

Objavljeno

na

Kako se ne bi zatro spomen na ugledne hrvatske muževe pravoslavne vjere evo bar djelomično popisa onih koji su svoja djela ugradili u povijest Hrvatske države i kulture.

 Valja istaknuti kako je majka oca hrvatskoga modernoga nacionalizma, pravoslavna Hrvatica.,

 [arrowlist]

 • August Harambašić,  hrvatski književnik
 • Stjepan Miletić, prvi intendant HNK
 • Nikola Kokotović novinar i borac protiv velikosrpstva i izjednačavanja pravoslavlja s srpstvom.
 • Petar Preradović, hrvatski pjesnik
 • Anastas Popović (1786-1872) osnivač prve novčarske ustanove u Hrvatskoj (1846) Prva hrvatska štedionica te predsjednik zagrebačke pravoslavne općine,
 •  Mojsije Baltić (18o4-1878) važan unaprjeđivač poljoprivrede,
 •  Dimitrija Demeter (1811-1872) pjesnik i moderni hrvatski dramaturg,
 • Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne,
 •  Makso Prica (1823-1873) pravnik i političar te tajnik bana Jelačića,
 • Gedeon Zastavniković (1824-1869) austrijski general i upravitelj vojne krajine,
 •  Nikola Krestić (1824-1887) političar i predsjednik sabora (1873-84)
 • Vladimir Nikolić (1829-1866) književnik,
 •  Spiro Dimitrović Kotoranin (1813-1868) književnik,
 • Bude Budisavljević (1843-1919 ) književnik;
 • Danilo Medić (1844-1879) pjesnik,
 • Ivo pl. Malin Ksaverski (1853-1907) sveučilišni profesor tajnik i savjetnik autonomne hrvatske vlade ;
 • Gavro Manojlović (1856-1926) povjesničar i predsjednik JAZU,
 • Mojo Medić (1855-1939) zoolog,
 • Milan Ogrizović 1877-1955) književnik,
 • Dušan Plavšić književnik i tajnik Hrvatskog kluba u Sarajevu,
 • Dušan Kotur i Dane Stranisavljević, Mihajlo Marković (1869-1923) glumac,
 • Novak Simić (1906-1981) književnik,
 • Marko Mileusnić  bio je sesvetski načelnik i dugoselski narodni zastupnik, a napisao je Poslanicu onim pravoslavnim Hrvatom koji kažu da su Srbi,
 • Gabriel Barun von Rodić (1812-1890) bio je habsburški časnik koji je od lipnja 1848. u stožeru bana Jelačića kao satnik, a u rujnu iste godine postaje pomoćnik Jelačićevom pobočnom generalu;
 • zastupnik Savo Borojević, Fedor Dragojlov, Đuro Grujić, Lavoslav Milić, Mihajlo Lukić, Georg Dragičević, Milan Emil Uzelac, križarski gerilac Delko Bogdanović, pukovnik Jovo Stajić, bojnik Vladimir Graovac, sabornik Uroš Doder

[/arrowlist]

te istaknuti svećenici hrvatske pravoslavne crkve kao što su Vaso Šurlan, Spiridon Mifka, Dositej Teodorović, Amvrosije Veselinović, Rafail Stanivuković i td.

Miloš Obrknežević u svojem tekstu Razvoj pravoslavlja u Hrvatskoj i HPC navodi kako osim deklariranih Hrvata koje smo već naveli, postoji i cijeli niz pravoslavnih koji se zbog snažnog utjecaja SPC-a nisu javno deklarirali hrvatima, ali Hrvatsku priznaju kao svojom domovinom kao što je bio Nikola Tesla, Pavao Vuk Pavlović, Stevan Galogaža, Vladan Desnica, Milan Nožinić, Mišo Dimitrijević, Mila Jovanović-Dimitrijević, Gavro Savić i t.d

Obnovi i ustrojstvu crkvene zajednice za hrvatske pravoslavce u razdoblju nakon osamostaljenja RH usprotivio see sadašnji predsjednik RH I. Josipović, a posebno oštro je reagirala Srpska Pravolsvna crkva, koja i dalje, kao tijelo strane države u Hrvatskoj vodi politiku svoje matične države, a među vjernicima stvara ozračje straha te im prijeti različitim crkvenim kaznama ako se kao pravoslavci nacionalno ne očituju Srbima.

Naravno nitko ne traži ukidanje i zabranu rada SPCc no u interesu je slobode i pravde omogućiti skupini vjernika koji nisu Srbi da svoje pravoslavlje prakticiraju u vlastitoj crkvi. Uostalom, ako je to pošlo za rukom  Crnogorcima i Makedoncima, zašto ne bi i Hrvatima ?

Mate Kovačević, HS

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Thompson poziva na Hod za život 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru: ‘Pokažimo da smo narod života!’

Objavljeno

na

Objavio

Jedan od najpopularniji hrvatskih glazbenika Marko Perković Thompson pozvao je putem svoje službene Facebook stranice, da se svi pridruže Hodu za život koji će se održati u subotu 25. svibnja u tri hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Zadru.

“Ja sam Marko Perković Thompson i sve vas zajedno pozdravljam, ujedno i pozivam da se pridružite Hodu za život 25. svibnja. Time pokažimo da smo prijatelji života, da smo narod života”, kazao je Thompson u videu koji je objavio.

Uz video je poručio: “Hodom za život štitimo nerođenu djecu – najugroženiju manjinu u Hrvatskoj i pružamo podršku svakoj trudnici. Pridružite nam se 25. svibnja 2019. godine”.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođnom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Ove, četvrte godine za redom, održava se u dvije subote u 5 hrvatskih gradova.

U subotu, 18.5. održao se u Osijeku i Rijeci, dok se subotu, 25.5. održava u Zagrebu, Splitu i Zadru. Više o Hodu za život pogledajte na stranici https://www.hodzazivot.hr/, a za volontiranje se možete prijaviti ovdje. Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

120 g. od dolaska u Hercegovinu – Preživjele su ratne strahote i progon i nastavile svoje poslanje

Objavljeno

na

Objavio

Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja

Zahvalne smo Bogu za sačuvane živote svih sestara u Domovinskom ratu i svima onima koji su nam omogućili povratak. Već tradicionalno, nakon Domovinskog rata, sastajemo se u svibnju na Dan zahvalnosti, molitvom i susretima zahvaljujemo dragome Bogu koji nas je štitio sve ovo vrijeme, kazala je za Večernji list BiH jučer provincijska predstojnica s. M. Zdenka Kozina u prigodi svibanjskoga okupljanja svih sestara Provincije i zajedničke duhovne obnove u Bijelom Polju i Mostaru. Sve se to događalo u duhu velikih jubileja, 150. obljetnice utemeljenja Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja i 120 godina prisutnosti i djelovanja sestara u Hercegovini.

– U svojim duhovnim obnovama dublje smo ponirale u našu povijest i duhovnu baštinu, sve to uz usklik iz Psalma 48 “Spominjemo se, Bože, dobrote tvoje!”. Naša je prva nakana zastati i iz dna duše zahvaliti Gospodinu za sva primljena dobročinstva u povijesti Družbe i naše Provincije povjeravajući Mu i svoju budućnost – dodala je s. M. Zdenka Kozina. Obilježavanje 150. obljetnice Družbe počelo je 13. rujna prošle godine, a završit će u rujnu ove. Inače, svake godine školske sestre franjevke u svibnju Danom zahvalnosti obilježavaju izlazak posljednjih sestara iz samostana u Bijelom Polju koji se zbio 17. svibnja 1992. Iako su morale otići, i tamo gdje su se privremeno nastanile, nisu zaboravile svoje poslanje.

– Tijekom Domovinskog rata otišle smo u našu kuću u Baškoj Vodi u Hrvatskoj. No, kako nas je bilo više od 70, nismo se mogle sve smjestiti. Primili su nas dobri ljudi, vjernici laici. Nakon povratka u Hercegovinu smještamo se u Međugorje. Godine 1997. uspjele smo dobiti u posjed svoje povijesno središte u Bijelom Polju, gdje je bilo sirotište, zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Mostara Miji Brajkoviću i pravobraniteljici Grada Marici Ljubić. Potom se radilo, gradilo, obnavljalo… Danas imamo internat, bolesnički odjel… Godine 2005. vraćamo se u Bijelo Polje, a 2012. vraćena je i Uprava Provincije – prisjeća se s. M. Zdenka Kozina. Stoga je jučerašnji dan u 2019. – godini dvostrukih jubileja – bio uistinu poseban. Slavlje je na razini Provincije ujedinjeno u zborovanju sestara u Bijelom Polju i provincijskom sjedištu u Mostaru.

– Jubilarna je godina za svaku od nas veliki događaj radosti i zahvaljivanja za milosni nastanak naše Družbe, za sve sestre, žive i pokojne, kao i za sve naše suputnike koji su pratili hod Družbe i pojedinačnih provincija otvoreni našim brigama i pomažući bilo materijalnom potporom, bilo molitvom i blagoslovom – kazali su nam iz Mostarske provincije. U slavlju su im se pridružile i predstavnice sestrinskih provincija iz Maribora, Splita, Sarajeva, Rimske regije, među kojima je bila i članica Vrhovne uprave i Provincije s. Lidija Glavaš.

Govoreći o zanimanju djevojaka za ovaj poziv, s. M. Zdenka Kozina kazala nam je kako se mladi danas suočavaju s potrošačkim svijetom, relativizmom u kojemu je sve dopušteno, gdje vladaju kaotična moralna situacija i nametnuti prividi sreće, gdje duhovni poziv nije privlačan. Dodala je kako svi oni mole Boga za sadašnjost, ali i budućnost svih djevojaka koje se odluče biti časne sestre.

Naglasila je i važnost pamćenja te kako budućnosti bez sjećanja nema. Jučerašnji program počeo je uvodnom meditacijom. Uslijedili su predavanje “Sjećanje – bitna odrednica identiteta osobe i zajednice”, izložba “Sjećanje u riječi i slici” s. Natalije Palac te film “120 godina milosti” s. Matije Pačar uz pomoć s. Petre Bagarić. Sestre su pohodile i groblje sestara Gruban. U provincijskom središtu u Mostaru misno slavlje predvodio je mons. dr. Ratko Perić, mjesni biskup, po riječima provincijske predstojnice, četvrti nasljednik biskupa Paškala Buconjića, zahvaljujući kojemu su prve sestre još 1. kolovoza 1899. godine stigle u Hercegovinu. I dok god ih bude, brinut će se za potrebite, djelovati u internatima, vrtićima, pomagati bolesnima… Jer, to je njihovo poslanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari