Pratite nas

Prinosi Hrvata pravoslavaca hrvatskoj nacionalnoj kulturi

Objavljeno

na

Kako se ne bi zatro spomen na ugledne hrvatske muževe pravoslavne vjere evo bar djelomično popisa onih koji su svoja djela ugradili u povijest Hrvatske države i kulture.

 Valja istaknuti kako je majka oca hrvatskoga modernoga nacionalizma, pravoslavna Hrvatica.,

 [arrowlist]

 • August Harambašić,  hrvatski književnik
 • Stjepan Miletić, prvi intendant HNK
 • Nikola Kokotović novinar i borac protiv velikosrpstva i izjednačavanja pravoslavlja s srpstvom.
 • Petar Preradović, hrvatski pjesnik
 • Anastas Popović (1786-1872) osnivač prve novčarske ustanove u Hrvatskoj (1846) Prva hrvatska štedionica te predsjednik zagrebačke pravoslavne općine,
 •  Mojsije Baltić (18o4-1878) važan unaprjeđivač poljoprivrede,
 •  Dimitrija Demeter (1811-1872) pjesnik i moderni hrvatski dramaturg,
 • Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne,
 •  Makso Prica (1823-1873) pravnik i političar te tajnik bana Jelačića,
 • Gedeon Zastavniković (1824-1869) austrijski general i upravitelj vojne krajine,
 •  Nikola Krestić (1824-1887) političar i predsjednik sabora (1873-84)
 • Vladimir Nikolić (1829-1866) književnik,
 •  Spiro Dimitrović Kotoranin (1813-1868) književnik,
 • Bude Budisavljević (1843-1919 ) književnik;
 • Danilo Medić (1844-1879) pjesnik,
 • Ivo pl. Malin Ksaverski (1853-1907) sveučilišni profesor tajnik i savjetnik autonomne hrvatske vlade ;
 • Gavro Manojlović (1856-1926) povjesničar i predsjednik JAZU,
 • Mojo Medić (1855-1939) zoolog,
 • Milan Ogrizović 1877-1955) književnik,
 • Dušan Plavšić književnik i tajnik Hrvatskog kluba u Sarajevu,
 • Dušan Kotur i Dane Stranisavljević, Mihajlo Marković (1869-1923) glumac,
 • Novak Simić (1906-1981) književnik,
 • Marko Mileusnić  bio je sesvetski načelnik i dugoselski narodni zastupnik, a napisao je Poslanicu onim pravoslavnim Hrvatom koji kažu da su Srbi,
 • Gabriel Barun von Rodić (1812-1890) bio je habsburški časnik koji je od lipnja 1848. u stožeru bana Jelačića kao satnik, a u rujnu iste godine postaje pomoćnik Jelačićevom pobočnom generalu;
 • zastupnik Savo Borojević, Fedor Dragojlov, Đuro Grujić, Lavoslav Milić, Mihajlo Lukić, Georg Dragičević, Milan Emil Uzelac, križarski gerilac Delko Bogdanović, pukovnik Jovo Stajić, bojnik Vladimir Graovac, sabornik Uroš Doder

[/arrowlist]

te istaknuti svećenici hrvatske pravoslavne crkve kao što su Vaso Šurlan, Spiridon Mifka, Dositej Teodorović, Amvrosije Veselinović, Rafail Stanivuković i td.

Miloš Obrknežević u svojem tekstu Razvoj pravoslavlja u Hrvatskoj i HPC navodi kako osim deklariranih Hrvata koje smo već naveli, postoji i cijeli niz pravoslavnih koji se zbog snažnog utjecaja SPC-a nisu javno deklarirali hrvatima, ali Hrvatsku priznaju kao svojom domovinom kao što je bio Nikola Tesla, Pavao Vuk Pavlović, Stevan Galogaža, Vladan Desnica, Milan Nožinić, Mišo Dimitrijević, Mila Jovanović-Dimitrijević, Gavro Savić i t.d

Obnovi i ustrojstvu crkvene zajednice za hrvatske pravoslavce u razdoblju nakon osamostaljenja RH usprotivio see sadašnji predsjednik RH I. Josipović, a posebno oštro je reagirala Srpska Pravolsvna crkva, koja i dalje, kao tijelo strane države u Hrvatskoj vodi politiku svoje matične države, a među vjernicima stvara ozračje straha te im prijeti različitim crkvenim kaznama ako se kao pravoslavci nacionalno ne očituju Srbima.

Naravno nitko ne traži ukidanje i zabranu rada SPCc no u interesu je slobode i pravde omogućiti skupini vjernika koji nisu Srbi da svoje pravoslavlje prakticiraju u vlastitoj crkvi. Uostalom, ako je to pošlo za rukom  Crnogorcima i Makedoncima, zašto ne bi i Hrvatima ?

Mate Kovačević, HS

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Mario Karamatić: SDA radi na odcjepljenju RS i uspostavi HRHB, reisova građanska je islamska BiH

Objavljeno

na

Objavio

SDA uporno nastavlja raditi na odcjepljenju Republike Srpske i uspostavi Hrvatske Republike Herceg Bosne, rekao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis inicijativu Stranke demokratske akcije da se pred Ustavnim sudom BiH ispita ustavnost naziva entiteta Republika Srpska. 

Karamatić je mišljenja da SDA radi sve da Hrvatima i Srbima ogadi Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, jučer je SDA najavila da će preko svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti inicijativu ustavnosti imena entiteta Republika Srpska. Takvu inicijativu obrazlažu činjenicom time da ime Republika Srpska, u kojoj su po Ustavu konstitutivna sva tri naroda, diskriminira Bošnjake i Hrvate.

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da SDA dolijeva ulje na vatru u BiH je Republika Srpska spremna donijeti odluku o osamostaljenju i uspostaviti kontrolu nad svojim granicama ukoliko se formalizira navedena inicijativa SDA.

Dokaz da je SDA bila uključena u Komšićev izbor

Predsjednik HSS-a za Hrvatski je Medijski Servis komentirao i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da su Željka Komšića izabrali gađani i da je time narod kaznio politiku HDZ-a.

“Džaferovićeva izjava da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH odgovor naroda na politiku HDZ-a BiH je još jedan dokaz da je SDA bila aktivno uključena u izbor Željka Komšića i da je izabran uz njihovu pomoć. To najbolje pokazuje broj glasova koji je dobio DF, a taj broj apsolutno je nesrazmjeran s brojem glasova koje je dobio Željko Komšić, rekao je Karamatić za HMS.

Građanska BiH jednako Islamska BiH

Upitan da komentira izjavu reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država Karamatić kaže da bi u tom slučaju postojao znak jednakosti između građanske i islamske Bosne i Hercegovine. “Treba razumijeti njegovu izjavu, s tim kada reis kaže građanska država misli na islamsku državu”, rekao je Karamatić.

Podsjećamo, reis Kavazović je u intervjuu jednoj sarajevskoj agenciji ustvrdio da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država da bi, kako kaže, Bosna i Hercegovina postala moderna i liberalna država. Također, Kavazović je napomenuo da će Bosna i Hercegovina opstati unatoč svim nedaćama jer je više od pola njenih građana smatra jedinom domovinom. /HMS/

 

Zbog poteza SDA Dodik sazvao hitnu presicu: Ovo je kap koja je prevršila mjeru…

 

 

 

SDA odlučila pokrenuti postupak ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Žigmanov: Hrvati iz Srbije ohrabreni su porukama hrvatskog premijera i predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ohrabrujućim i poticajnim ocjenjuje poruke i obećanja hrvatskog premijera i predsjednice, s kojima je razgovarao prije dva dana u Zagrebu, prenijeli su u četvrtak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

„Bilo je riječi o nekoliko kapitalnih projekata za hrvatsku manjinu u Srbiji – o stavljanju u funkciju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, edukacijsko-rekreacijskom centru na Primorju, trajnom rješavanju prostornih problema novinske kuće „Hrvatska riječ“ u Subotici, o mjerama kadrovskoga snaženja, otvaranju i uređivanju područnih ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugo“, naveo je Žigmanov u izjavi hrvatskom programu Radio televizije Vojvodine (RTV).

Dodao je kako se mora istaknuti da su naišli na iznimno dobar prijem u hrvatskoj vladi te da je iskazano razumijevanje za djelovanje hrvatske zajednice.

„Posebno nas je ohrabrila spremnost vrha Hrvatske da na planu političkog djelovanja, ali i materijalno-financijskom, podupru naše kapitalne projekte“, rekao je Žigmanov.

Izjavio je kako je bilo govora i o hrvatsko-srpskim odnosima te da je zaključeno kako je ovo razdoblje stagnacije.

„Ti su odnosi sada gotovo na mrtvoj točki. Mi trpimo posljedice zbog toga, ali ne možemo učiniti da se oni poprave. Bilo je također riječi i o projekcijama za 2019., međutim ni one nisu optimistične jer se u Srbiji očekuju izvanredni izbori, a i dalje traje nestabilnost zbog Kosova“, rekao je Žigmanov.

Drugim riječima, zaključio je, i ova godina bit će vjerojatno razdoblje statusa quo u hrvatsko-srpskim odnosima.

Žigmanov je u utorak predvodio izaslanstvo Hrvata iz Srbije koje je imalo susrete s premijerom i predsjednicom Hrvatske, a bili su gosti i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

U priopćenju hrvatske vlade navodi se da je premijer Andrej Plenković izrazio spremnost hrvatske vlade da u idućem razdoblju poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 tisuća članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je naglasila „kako će institucije Republike Hrvatske nastaviti podupirati Hrvate u Vojvodini i Srbiji u očuvanju njihovog identiteta i zaštiti njihovog položaja“.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari