Pratite nas

Reagiranja

Priopćenje HNiPa povodom sramotne međunarodne konferencije o slobodi medija u organizaciji HND-a

Objavljeno

na

Hrvatski novinari i publicisti žele upozoriti domaću i međunarodnu javnost na brojne neistinite, politički motivirane tvrdnje koje su iznesene na međunarodnoj konferenciji o problemima medijskih sloboda u Europi koja se održala 2. i 3. svibnja.

[ad id=”93788″]

Konferenciju je u vrlo kratkom roku i u tajnosti (prva obavijest na portalu HNDa 2. 5. 2016.) organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo uz potporu Friedrich Ebert instituta iz Njemačke i veleposlanstava Norveške, Švedske, Francuske i SAD, priopćio je danas HNiP.

Prvoga dana konferencije, ugošćeni novinari iz zemalja srednje Europe iznijeli su svoja viđenja slobode medija, koja su uglavnom bila identična onima vodstva HND-a. Takvu „slobodu” medija, kao i „demokratska” nastojanja organizatora skupa, najbolje je pokazao odnos prema HNiP-u: nisu pozvali nikoga iz jedine novinarske udruge koja zastupa ideje drukčije od vodstva HND-a. No po ustaljenom običaju licemjernih aktivista za „slobodu” medija i „profesionalno” izvješćivanje javnosti, oni nisu ta pravila “poštenog” izvješćivanja primijenili i na samima sebi, pa su ex cathedra, ne ostavivši mogućnosti demantija, iznijeli neistinu o HNiP-u, da je tobože paradržavna udruga.

Upravo suprotno, HNiP je doista neovisna udruga koja se financira skromnim članarinama, za razliku od „neparadžavne” udruge HND, koja, kao što vidimo, može u nekoliko dana organizirati luksuznu aktivistički skup s brojnim gostima iz inozemstva, 16 videolinkova, simultanim prevođenjem, itd. Podsjećamo javnost da su između osamdesetak članova HNiPa, polovica slobodni novinari koji grizu puno tvrđu koru medijskog kruha nego zaposlenici i dužnosnici HND-a ili uživatelji medijskih potpora bivšeg ministarstva kulture RH.

Mišljenje je HNiP-a da su upravo interesi potonje skupine; uživatelja medijskih potpora tzv. neovisnim medijima, kao i daljnje očuvanje materijalnih i društvenih privilegija već godinama povlaštenih novinara i udruga, glavni razlog domaće i međunarodne buke koju diže HND i dio nevladinih udruga okupljenih oko inicijative Kulturnjaci 2016.

Sve aktivnosti usmjerene prema međunarodnim institucijama, pa i ova tajno pripremana konferencija, nisu načelno usmjerene prema demokratizaciji i boljitku glavnine medija i novinara u RH, nego pokušaju sramoćenja države u inozemstvu ostvariti svoje materijalne/društvene/političke interese.

No nakon skandala koji se dogodio drugoga dana konferencije, kada su dobro organizirani prosvjednici onemogućili predsjednicu RH u obraćanju studentskoj publici, želimo ponovo javnosti ukazati i na neprimjerene aktivnosti nekih veleposlanstava, a koja se nakon nedavnog ispada sa „twitter diplomacijom”, sada pojavljuju i kao pokrovitelji jedne pseudostručne konferencije čiji je jedini jasno uočljivi cilj bilo blaćenje hrvatske države i međunarodni pritisak na izvršnu vlast s ciljem smjene dužnosnika – upravo onih koji pokušavaju zaustaviti nekontrolirani koruptivni odljev novca poreznih obveznika prema paraobavještajnim i obavještajnim organizacijama koje djeluju u hrvatskim medijima. Ovakve aktivnosti veleposlanstava i njihovo javno svrstavanje uz politkantstvo i novinarski anarhizam koji promiče HND, držimo nedopustivim miješanjem u unutarnje poslove jedne suverene države i članice EU.

Zbog toga će HNiP tražiti prijem kod dezinformiranih djelatnika veleposlanstava, a da bismo iznijeli svoje viđenje situacije u medijima.

I za kraj: upravo suprotno zaključcima ove konferencije, HNiP podržava započeto raščišćavanje korupcijske hobotnice u medijima i HAVC-u, te poziva nadležne institucije da ujedno ubrzaju i proces reizbora Vijeća za elektroničke medije (VEM), jer to vijeće i dalje pokazuje političku i svjetonazorsku pristranost i nedosljednost u djelovanju. Naime VEM već 3 tjedna, koristeći razne izgovore i stalno tražeći nova i nova ekspertna mišljenja za sasvim jasnu situaciju, izbjegava donijeti odluku o primitivnom vrijeđanju vjernika koje sustavno provodi jedan portal.

Ovakvo odugovlačenje suprotno je dosadašnjoj praksi trenutnog reagiranja VEM-a na tzv. govor mržnje (opomena HRT-u zbog gostovanja eurozastupnice Ruže Tomašić, gašenje Z1, itd. ).

Stoga pozivamo nadležne institucije da legitimitetom koji su dobili na izborima, promijene sve medijske i paramedijske strukture koje je postavila prošla vlast s ciljem smanjivanja ljudskih prava i općenitog potiskivanja vrijednosnog sustava većine stanovništva iz medija u RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Hrvatski generalski zbor čestitao pobjednicima izbora te se stavio na raspolaganje

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Na temelju odluke Upravnog odbora od 7. srpnja 2020. godine Hrvatski generalski zbor upućuje javno priopćenje o netom održanim izborima za Hrvatski sabor koje glasi:

„Hrvatski generalski zbor čestita svim koalicijama i strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, a osobito Hrvatskoj demokratskoj zajednici na čelu s Andrejom Plenkovićem kao političkoj opciji s najuvjerljivijim rezultatom.

U još uvijek opasnoj situaciji pandemije koronavirusa te složenim postpotresnim vremenima Zagreba i okolice ovakav rezultat je vjerodostojna potvrda povjerenja birača u način kako se pristupilo rješavanju aktualnih problema, ali i uvažavanje ukupno uspješne politike zadnjih godina. Ta politika podrazumijeva uključivost svih političkih čimbenika koji zagovaraju kvalitetna rješenja za gospodarstvo, za javno-zdravstvene izazove, za borbu protiv depopulacije i iseljavanja, za traženje nestalih i promicanje istine o Domovinskom ratu, za sankcioniranje ratnih zločina, za jačanje demokracije, jačanje institucija, jačanje ljudskih prava, jačanje radničkih i jačanje manjinskih prava. Politika je to temeljem koje je, prihvaćajući ciljeve i zajedničke vrijednosti, ali i prava i obveze, Hrvatska postala ravnopravna članica Europske unije, ne odričući se pritom svoje samostalnosti i suvremenog suverenizma, a na tragu ideja i zamisli prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Hrvatski generalski zbor daje i davat će potporu takvoj politici te je za njeno ostvarenje u potpunosti na raspolaganju sa svim svojim iskustvom generala i admirala, ratnih zapovjednika i visokih dužnosnika i sa svim znanjima i stručnostima svojih članova.

Uvažavajući različitost mišljenja i ideja te volju i izbor hrvatskog naroda i svih građanki i građana Republike Hrvatske, Hrvatski generalski zbor se nada da su izjave o nekakvom “crnom mraku koji se nadvija nad Hrvatsku” te o ulasku “u teška vremena s opasnom, radikalnom i mračnom politikom na vlasti” ipak više rezultat postizborne euforije nego ozbiljnog pristupa političkoj sceni. Isto tako, Hrvatski generalski zbor se nada da su neka ponuđena rješenja u vidu povratka nekakvog kolektivnog naddruštvenog uma koji bi u ime općeg blagostanja sve određivao, ipak samo politički folklor, a ne ozbiljna politika 21. stoljeća !

Sve je jasnije da nam u kontekstu opće svjetske krize predstoje izazovna i teška vremena u kojima će od presudne važnosti biti stabilna i učinkovita vlast izabrana slobodnom voljom birača i Hrvatski generalski zbor smatra da će upravo ovakav rezultat izbora to omogućiti.

Čestitajući još jednom Hrvatskoj demokratskoj zajednici kao i svim drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, Hrvatski generalski zbor svim izabranim zastupnicama i zastupnicima želi uspješan i plodonosan rad, a na korist i dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građanki i građana.“

HRVATSKI GENERALSKI ZBOR

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari