Priopćenje komisije za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca

24

Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca izvijestila je u zajedničkom priopćenju kako su “u slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita”.

Članovi Komisije složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca.Moglo se također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju

Dana 12. i 13. srpnja 2017. okupili su se u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu, na svomu šestom i posljednjem sastanku i pod predsjedanjem oca Bernarda Ardure, predsjednika Papinskoga vijeća za povijesne znanosti, članovi Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog.

U ime Hrvatske biskupske konferencije bili su prisutni: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Antun Škvorčević, biskup požeški; mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest.

U ime Srpske Pravoslavne Crkve bili su prisutni: g. Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski; g. Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski; g. Irinej, episkop novosadski i bački; g. Jovan, episkop pakračko-slavonski; i prof. dr. Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u.

Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio je ustanoviti Komisiju.

Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Od početka rada Komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape. Priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije.

Članovi Komisije složili su se također da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca. Moglo se također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju.

Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita.

Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su sve Crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće suradnje, u pogledu zajedničkoga rada, kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju Crkava.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  U ,,komisiji” sa srbijanske strane, da ,,ocjenjuju” Stepinca, bili su i oni koji pjevaju četničke pjesme?! ZEMLJO OTVORI SE!!! U povijesti Katoličke crkve nije bilo ovako trknutog pape kao što je ovaj Argentinac! Tvrdoglavi ignorant! Njegova je želja izmirenje dviju crkava preko leđa Hrvata?! E, baš nas svako …. u mozak! Da se je potrudio i malo se upoznao sa povijesnim činjenicama ne bi mu palo na pamet angažiranje ove političko-vjerske organizacije ( SPC ) u svom ,,projektu na mirenju crkava”, a onda to ne bi radio uz pomoć navedenih, jer bi znao koliko zločina protiv Hrvata imaju na duši ! Zašto taj tzv papa nije krenuo sa najvećom, Ruskom, pravoslavnom crkvom?? Jer ga ne šljive ni pola posto, Da, ali on je smislio ,,lukav plan”,mo’ ‘ š mislit! Nakon tisuću godina i mnoštva mudrih i obrazovanih ljudi, on došao iz Argentine i riješiti će problem kojemu političku pozadinu ne poznaje dovoljno. Nepotrebne troškove i dodatno ismijavanje, od pravoslavaca, neću ni spominjati. ,,Put u pakao popločan je najboljim namjerama”, pogotovo ako ih vodi neznanje! Bolje bi bilo da je netko drugi, europljan, izabran za papu, jer ovaj samo sramoti ovu najvišu crkvenu funkciju! Žao mi je kome se ne sviđa, ovo moje mišljenje i percepcija pape, ali ja ga vidim i doživljavam tako!

 • Zec

  Uff,pod tus hitno.

 • bubnjar

  Ma kakvo izmirenje katolika i pravoslavaca.
  Ovaj papa je više papa svih ostalih, nego katolika.
  Jako me podsjeća na hrvatske antifašističke političare.
  Da dobijemo još kojeg ovakvog papu u nizu, posljedica bi bila nestanak katoličke crkve.

 • Maks

  Ovo je SPC oduvjek a blate druge, snimak je iz zadnjeg rata nije jedinini razumijem da im ga niko ne stavi pod nos! https://youtu.be/ClApILaYQMg

 • Nadbiskup Stepinac na montiranom i nepravednom sudu u Zagrebu 1946. godine nije se odrekao niti jednog jedinog državotvornog i nedržavotvornog Hrvata, posebice Maksa Luburića, koji je zahtjevao da se s generalom Luburićem što prije sastane i da se dogovore o obrani grada Zagreba. General Luburić je poslao pukovnika Šimu Cvitanovića kao svojeg izaslanika da pita nadbiskupa Stepinca da li bi trebao doći u civilnom ili vojničkom odijelu. Nadbiskup je odgovorio: “Ja žilim vidjeti generala Luburića u vojničkom odijelu…”

  IZVJEšTAJ O SMRTI VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIćA, generala DRINJAMINA
  https://kamenjar.com/izvjestaj-o-smrti-generala-luburica…/

 • kvaternik

  i da ova tzv. crkva sudjeluje u komisiji za proglašenje bl. Stepinca svecen!!??
  zemljo, otvori se!!!

 • kostresh

  bit ce papi pricali za “turcina” Gavrila…

 • EMINƎM

  dobro su biskupi još prošli s kojim likovima moramo su se “družili”

 • Dusko Besenic

  Hvala na savjetu….radim to često. Moj savjet tebi : otvori oči i razmišljaj bez opterećenja dogmama….svojom glavom. Nema neupitnih među ljudima t.j. nema ,,malih Bogova”!

 • EMINƎM

  kod nas je tuš,

 • Istina

  U 6 sati i 66 minuta izabran je ovaj papa. Iz sikstinske kapele umjesto bijelog dima u prvih nekoliko sekundi se pojavio crni dim. Najvjerojatnije ovaj put rora nije bila očišćena, a tko zna što su tada zapalili. Ha, ha. Ovaj papa u Argentini za Oltarom žvače hostiju kao žvakaću gumu i govori vjernicima: “dobar tek”. Divi se programu argentinskih komunista. Počasni je član Rotary kluba. Doveo je masone u Vatikan. Njegov cilj nije sačuvati Kristovu Crkvu, nego mu je cilj da se i Kristova Crkva utopi u pseudo religiju koja je cilj masona. Izjavio je da bi se kršćani trebali ispričati homoseksualcima. Umjesto da poziva na obraćenje, on Kristovu Crkvu želi prilagoditi drugim Crkvama. Stoga ovaj njegov potez, za mene, nije ni malo iznenađujući. Očekivao sam antipapu, ali tek nakon smrti Ratzingera. Antikristu se očito žuri. Ratzinger je odbio raditi prljave poteze i povukao se.

  Onaj tko se smatra katolikom neka uzme Sveto Pismo i neka uspotedi ono što ovaj papa izjavljuje s onim što je govorio Krist i bit će mu sve jasno.

 • Dusko Besenic

  Bravo ,,Istina” (daj već jednom izađi s imenom, ovako se osjećam glupo da dobrog čovijeka nazivam istinom :))) ) ! Dobra ti je ova primjedba s početka…tri šestice i o crnom dimu…kako bi narod rekao : ,,Nije to bez vraga”! Nakon prvih poteza ovog pape komentirao sam da je izabran na to najviše mjesto kako bi uništio Katoličku crkvu, koliko sam u stanju razumijeti.

 • Istina

  Više puta sam se predstavio i na ovom portalu. Ja sam Zdravko Sučić iz Miša kod Livna.

  Nik Istina koristim uz avatar na kojemu je slika Isusa Krista s djetetom. Time želim reći da je samo Bog Istina.

 • Paulaner

  Na svijetu postoji dobro i zlo svakako to treba znati prepoznati. Neki to mogu bez velikog truda a nekima je potrebno pojasniti da bi shvatili. Necija dobrota je iskrena i od Boga a necija je samo oruzje u rukama vraga, kako bi zavrao zrtvu.
  Nemam nista protiv da se traze skrivena znacenja, jer sigurno je da ona i postoje, kako bi mogli razluciti Bozije dobro od vrazijeg dobra.
  Ali, meni nesto nije bas najasniji sat izbora pape u tvom komentaru. Kako moze biti 66 minuta ako jedan sat ima 60 minuta?
  6 sati i 66 minuta bi po mojoj racunici bilo 7 sati i 6 minuta ili 19 sati i 6 minuta.
  Ako ti nije problem,dotatno pojasnjenje bi mi pomoglo:-)

 • Zec

  Ima malih Bogova u tom je problem.

 • Istina

  Nema se tu što pojašnjavati. Sam si odgovorio na meni postavljeno pitanje. U 20-im godinama ovog stoljeća, ovaj će papa zajedno s onim za koga radi biti raskrinkan. Ja vjerujem Svetom Pismu, a ne ovom papi. Protiv sam stapanja svih velikih religija svijeta u jednu veliku pseudoreligiju. Plan je jedna svijetska vlada, nema nacija, nema naroda, nema različitih vjera, nego su svi građani ili kako ih Erik Bler, poznat kao Džordž Orvel nazivlje proli i svi pripadaju jednoj pseudoreligiji. Ovo vezano za slučaj blaženog kardinala Stepinca je puno širi kontekst od pomirbe Katoličke Crkve u Hrvata i SPC-a. Ovo je samo jedan od koraka stapanja velikih religija svijeta u jednu pseudoreligiju i ovaj papa obavlja taj prljavi posao.

  Da svetosavci odlučuju o tome koga će papa proglasiti svetim. To se nije dogodila od sv. Petra, prvog pape, pa sve do Ratzingera, a dogodilo se u vrijeme ovog pape, odnosno antipape.

 • Sivooki

  :)))

 • Sivooki

  “Ono što je najbolje u radu ove Komisije je srdačna atmosfera i otvorenost u dijalogu…”

 • EMINƎM

  baš kao što smo mi sa slovencima, stratosfere

 • Istina
 • Dusko Besenic

  Od srca ti hvala, Zdravko! Nemoj mi zamjeriti, ali ovako te podpunije doživljavam…kao stvaran lik. Možda je problem u meni, u mojem shvaćanju, jer ne mogu se zamisliti da bilo šta radim i govorim, a da ljudi ne znaju tko sam, što uopće ne znači da se smatram pametnim i nepogrješivim, nego sam uvijek imao hrabrosti (ili ludosti) stati iza svojih riječi i djela. Zato mi je ,,neobično” kada vidim da dosta pametnih ljudi, sa solidnim znanjem i zdravih pogleda, koriste nick-ove, ali….tko šta voli nek’ izvoli. Još jednom ti hvala na predstavljanju! LP

 • Dusko Besenic

  Možda je u pitanju 6h, 6′ i 6” ?

 • Istina

  Sve je u redu. Nema se tu što zamjeriti.

 • Istina

  Radilo se o 19 sati i 6 minuta. Tad se nekoliko sekundi iz Sikstinske kapele pojavio crni dim, a zatim bijeli dim. Inače, uvijek do sada se pojavljivao bijeli dim, a nikako crni dim. Zašto je začađilo, ne znam.