Pratite nas

Reagiranja

PRIOPĆENJE: Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina i udruga Žene u Domovinskom ratu – Zadar

Objavljeno

na

Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina i udruga Žene u Domovinskom ratu – Zadar prije oko mjesec dana predložili su predsjednici Republike Hrvatske gđi. Kolindi Grabar Kitarović da proglasi 2016. godinom hrvatskih branitelja i da bude pokrovitelj svih manifestacija koje će se tijekom godine održati od Dubrovnika do Iloka.

[ad id=”93788″]

Inicijativu su poduprle i druge braniteljske udruge iz cijele Republike Hrvatske.

Očekivali smo odgovor od Ureda predsjednice, ali odgovora nije bilo. Kada smo saznali da se Ured predsjednice privremeno seli u Vukovar, obradovali smo se, jer smo očekivali da će predsjednica godinu hrvatskih branitelja proglasiti u gradu heroju, Vukovaru. Posjet gradu heroju, Vukovaru, završio je a predsjednica nije iskoristila prigodu da proglasi godinu hrvatskih branitelja, iako se i sama mogla uvjeriti u trenutačno stanje braniteljske populacije na primjeru grada heroja, Vukovara.

Iako je prošlo već 25 godina od herojske obrane Vukovara, tek sada se u Vukovaru dodjeljuju odlikovanja poginulim i nestalim herojima ( iako je izvjesni dužnosnik iz Vukovara već odavno dobio čak devet ( 9 ) odlikovanja !!!! ). Koliko je još poginulih, nestalih, mrtvih i živih heroja Vukovara i drugih mjesta u Republici Hrvatskoj koji još nisu dobili odlikovanja za svoja hrabra djela u hrvatskom domovinskom ratu.

Predsjednica se u Vukovaru mogla uvjeriti i u razjedinjenost hrvatskih branitelja, posebno ratnih zapovjednika, baš iz razloga podjela koje je hrvatska vlast unijela među hrvatske branitelje i braniteljske udruge, što se događa i u ostalim dijelovima RH.

Još je poraznija zdravstvena slika hrvatskih branitelja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje godišnje prosječno umire najmanje 200 hrvatskih branitelja, i što je još tragičnije prosječno doživljene životne dobi 50,9 godina ( kao u Gvineji Bisao, Čadu, Somaliji i Afganistanu ).

Mogla je i saznati od dr Mirjane Semenić Rutko o povećanju malignih oboljenja na potezu od Iloka do Vukovara, gdje je 2008. g. od malignih oboljenja oboljelo 140 osoba a već 2012. g. ta se brojka popela na 980 oboljelih, i mnogo drugih stvari koje tište braniteljsku populaciju.

Predsjednica je u Vukovaru obilježila i 24. obljetnicu međunarodnog priznanja RH, za koje su najzaslužniji hrvatski branitelji, i to je bila još jedna prilika da se proglasi godina hrvatskih branitelja, kako bi se tijekom 2016. godine promijenila nepovoljna paradigma u hrvatskom društvu o hrvatskom domovinskom ratu i ulozi hrvatskih branitelja, te današnjem mjestu i statusu hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu i Republici Hrvatskoj.

Kako bi hrvatski branitelji ostali zaglavni kamen naše domovine Hrvatske i kako bi obnovili ono zajedništvo iz 90-ih godina, ono zajedništvo na kojem je dr. Franjo Tuđman stvorio državu Hrvatsku, potrebna nam je pomoć kako bi promijenili nepovoljnu paradigmu o nama, kako bi omogućili hrvatskim braniteljima da dožive prosječnu životnu dob stanovnika RH a ne da umiru kao da su u Somaliji ili Gvineji Bisao, te da manje podižemo ruku na sebe.

Za sve ovo potrebna nam je pomoć s najvišeg vrha hrvatske vlasti, te se još jednom obraćamo predsjednici Republike Hrvatske i pozivamo je da 2016. godinu proglasi godinom hrvatskih branitelja.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE
Tomislav Čolak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dok Most nije učinio ništa, mi sustavno pratimo pregovore: Srbija će morati striktno ispuniti sve obveze!

Objavljeno

na

Objavio

Najoštrije odbacujem optužbe za „veleizdaju“ i tobožnje pogodovanje interesima Srbije! Nikola Grmoja ima obraza tako klevetati i vrijeđati premda Most, dok je sudjelovao u vlasti, nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23! – istaknula je potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Na početku konferencije podsjetila je na osnutak Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, koje toliko spominje Grmoja, Mostov agresivac i dežurni provokator:

– Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica jest da je tada Most bio na vlasti. Zašto njihov ministar pravosuđa, u biti najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja?! A što je apsolutno mogao i imao pravo na to!

Za razliku od Povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 – nastavila je Pejčinović Burić – mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa:

– Moramo i ostala pitanja držati pod lupom. Zato naša Vlada ima sveobuhvatan i proaktivan pristup: aktivirali smo mehanizam koordinatora za rješavanje svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom i obnovili rad pripadnih međudržavnih komisija.

Dodala je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije te podsjetila da su poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava) te poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) ključni za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu:

– Zastupnici Mosta optužili su Vladu i moje Ministarstvo za, ni manje ni više, nego „veleizdaju“. To su teške, neprimjerene riječi i čiste laži, pogotovo u kontekstu svega onog što radimo po pitanju praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom. Takvim banalnim „tumačenjima“ pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, što Mostu ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i ipak bi trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora.

Ministrica je naglasila da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome ni s kim nećemo pregovarati:

– Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kroz redovne koordinacijske mehanizme, pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije i stalnu komunikaciju nadležnih tijela RH s tom državom. U okviru toga MVEP, zajedno s drugim nadležnim ministarstvima,  redovito procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH – koje pak komunicira u relevantnim institucijama EU-a. Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti ispunjavanje svih mjerila.

Pet godina bez zatvorenog poglavlja

Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i problem tzv. regionalne jurisdikcije. Upozorila je da je pristupanje Europskoj uniji vrlo složen proces:

– Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njihov kadar Ante Šprlje.

Ministrica Pejčinović Burić komentirala je i današnju tiskovnu konferenciju zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i eurozastupnice Ruže Tomašić, na kojoj su pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

– Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa Tomašić radila više od pet godina u Strasbourgu i Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Penava: SDSS je izašao s informacijama suprotnima policijskom izvješću

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u petak da od sukoba pripadnika navijačkih skupina kakav se dogodio u srijedu u Vukovaru, pri čemu je lakše ozlijeđen maloljetnik, Vukovar ima većih problema na koje je, kako je rekao, ukazao u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

“Prema službenom policijskom izvješću u Vukovaru se prije dva dana dogodio sukob različitih navijačkih skupina što je, nažalost, periodična pojava u Vukovaru, bilo prema navijačkom, nacionalnom ili drugom osnovu. To je za svaku osudu i svi ćemo se u tome složiti, rekao je Penava i ponovio kako u Vukovaru ima puno većih problema.

“To je nepoštivanje hrvatske himne, nedozvoljavanje djeci da prime poklon paketiće za Božić i dijeljenje te iste djece, neučenje povijesti iz povijesti o Domovinskom ratu i u konačici posjet osuđenim ratnim zločincima. Tu kreću naše nevolje. To su potezi koji se uporno ignoriraju i o kojima javnost ništa ne zna. I tu moramo biti iskreni i reći jesmo li društvo koje te pojave osuđuje ili ne”, rekao je Penava u izjavi novinarima ne želeći odgovarati na novinarska pitanja.

Vukovarski gradonačelnik optužio je SDSS da je vrlo spretno iskoristio incindent koji se u srijedu dogodio u Vukovaru da, kako je rekao, ta stranka istupi u javnosti suprotno policijskom izvješću i ocijenio kako “očito SDSS ne zanima puno toga što je službeno u državi, kako policijska izvješća, tako i nastavne teme iz povijesti”.

U srijedu je u Vukovaru došlo do sukoba između više maloljetnih osoba pri čemu je jedna osoba ozlijeđena. Policija je navela kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine naspram tri pripadnika druge navijačke skupine uslijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše ozlijeđen.

Neslužbeno je potvrđeno kako je u srijedu na autobusnoj postaji u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo također maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćirlićnom pismu, lakše ga ozlijedivši.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s ozračjem koje se stvorilo u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio kako je u Hrvatskoj na djelu “puzajuća velikosrpske agresija” kojoj je Vukovar “epicentar”. Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Također je gradskim web stranicama objavio snimku na kojoj se to vidi.

(Hina)

 

Penava o optužbama iz SDSS-a: Ti ljudi kreiraju kaos i sada se čude ako nešto ne štima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari