Pratite nas

Herceg Bosna

Priopćenje povodom obilježavanja blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Policije Herceg-Bosne

Objavljeno

na

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji kroz dugu povijest nikada nije imao svoju policiju, od pamtivijeka bio je izložen brutalnim represijama koje su nad njima vršili serdari, žandari, milicioneri, pa je stoga oduvijek priželjkivao vrijeme kada će doživjeti uspostavu svoje policije koja ih neće progoniti na osnovu nacionalne, vjerske i ideološke opredijeljenosti, koja će biti u funkciji zaštite nacionalnih, vjerskih i ljudskih prava hrvatskog naroda u BiH, voditi brigu o sigurnosti i zaštiti imovine hrvatskog naroda u BiH, te osigurati demokraciju i vladavinu prava.

policija hzhb

Počeci utemeljenja Policije Herceg-Bosne krenuli su nakon prvih višestranačkih izbora u BiH, a nakon velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu Policija Herceg-Bosne se u potpunosti afirmira kao jedna od dvije komponente oružanih snaga hrvatskog naroda u BiH s vrlo zahtjevnim zadaćama kao što su sudjelovanje u najsloženijim vojnim operacijama u zaštiti pravnog poretka i sveukupnoj zaštiti građana i njihove imovine. Svojim djelovanjem Policija Herceg-Bosne utrla je put i dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

29. rujna, blagdan sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, dan je kada bi trebalo dostojanstveno obilježiti Dan Policije Herceg-Bosne i prisjetiti se svih pripadnika specijalne policije, aktivnog i pričuvnog sastava temeljne policije i svih drugih rodova policije, te svih sudionika vatrogasnih postrojbi i civilne zaštite koji su položili život na oltar Domovine, koji su teško stradali kao invalidi Domovinskog rata, koji su završili kao haaški uznici ili kao razvojačeni branitelji.

Povodom blagdana sv. Mihovila, Dana Policije Herceg-Bosne, ovim putem izražavamo zahvalnost obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih policajaca, pripadnicima Specijalne policije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, pripadnicima aktivne i pričuvne temeljne policije, dužnosnicima i djelatnicima Policije Herceg-Bosne, ali i svima onima koji su svoj daljnji angažman nastavili u županijskim i federalnim ministarstvima unutarnjih poslova, u obavještajno-sigurnosnim agencijama, graničnim, pravosudnim i carinskim policijama, u zaštitarskim tvrtkama te svim drugim oblastima koje se tiču sigurnosti i zaštite kolektivnih i pojedinačnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježen Dan branitelja Livna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

U povodu Dana branitelja Livna 23. rujna danas su položeni vijenci i upaljene svijeće na Spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Vijenac na spomenik položili su i upalili svijeću predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministar u Vladi HBŽ-a Darinko Mihaljević. Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u župnoj crkvi Svih svetih u Livnu, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Dan branitelja Livna obilježava se u sklopu programa proslave 1126. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u Povelji hrvatskog kneza Mutimira 28. rujna 892. godine, a na taj datum obilježava se i Dan grada Livna.

(Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari