Priopćenje sa zatvorenoga dijela 73. sjednice Vlade

Vedrana Stecca imenovana je glavnom tajnicom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku temeljem provedenoga postupka po objavljenom javnom natječaju.

Glavnim tajnikom Ministarstva hrvatskih branitelja, imenovan je Domagoj Sivrić, s danom 6. siječnja 2018. temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.

Ponovno je dano ovlaštenje državnom službeniku, s danom 5. siječnja 2018. godine, dr. sc. Krešimiru Šamiji za obavljanje poslova zamjenika državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, do provedbe javnog natječaja za imenovanje zamjenika državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, a najduže do šest mjeseci, jer mu istječe dosadašnje ovlaštenje.

Vlada je povukla ovlaštenje Goranu Bošnjaku za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Predstojnikom Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovan je dr. sc. Mario Banožić.

Ponovno su dana ovlaštenja državnim službenicima za obavljanje poslova predstojnika ureda državne uprave u županijama, do provedbe javnog natječaja za imenovanje predstojnika ureda državne uprave u županijama, a najduže do šest mjeseci, jer im istječe dosadašnje ovlaštenje. Ovlaštenja su dana Elizabeti Repić Perković za poslove predstojnika Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj
županiji, s danom 4. siječnja 2018.; Editi Grubišić, za poslove predstojnika Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, s danom 4. siječnja 2018. te Nediljki Vuko, za poslove predstojnika Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji s danom 1. siječnja 2018. godine.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Predrag Bogičević te dosadašnji članovi Ivanka Kukin, mr. sc. Hrvoje Buljan, mr. sc. Saša Medaković, mr. sc. Josip Lebegner, mr. sc. Kristina Goreta i doc. dr. sc. Davor Grgić.

Vlada je imenovala novog predsjednika i članove Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, kao predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva financija, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Hrvatske elektroprivrede d.d., te iz reda neovisnih stručnjaka iz područja financija i područja nuklearne energetike.

Predsjednikom Upravnog odbora Fonda imenovan je Ivo Milatić, a članovima: Hana Zoričić, dr. sc. Vjekoslav Jukić, mr. sc. Saša Medaković, mr. sc. Josip Lebegner; prof. dr. sc. Marijana Ivanov i Vedran Gaće.

Razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Lučke uprave Šibenik mr. sc. Robert Baljkas. Novim je članom Upravnoga vijeća šibenske lučke uprave imenovan Ante Mijalić.

Glavnoj skupštini društva Đuro Đaković Grupa d.d., Vlada je predložila izbor dr. sc. Petra Miševića i prof. dr. Ivana Samardžića, za članove Nadzornog odbora društva, sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najviše na vrijeme od šest mjeseci.

Pregled zakonskih prijedloga:
20VRH/a)%20Tablica%20prijedloga%20zakona%202017%2021%2012%202017.pdf

Pregled podzakonskih prijedloga:
20VRH/b)%20Tablica%20podzakonskih%20akata%202017%2021%2012%202017.p
df

Hrvatska

Veliki požar na Pelješcu: Bura otežava gašenje, izdana zapovijed za evakuaciju (VIDEO)

Foto: fb /Vatrogasci - Oni su naši Heroji

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Jaka bura otežava gašenje požara, bili su pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ako bura popusti, ističe DUZS.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS. (Hina)

Dramatične snimke požara na svom je Facebook profilu objavio Radio Korčula.

50 hrvatskih vojnika u pomoći gašenju požara na Pelješcu

Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su u utorak, 25. rujna 2018. godine na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Predstavljen Registar hrvatskih subjekata izvan Hrvatske

Foto: Hina

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavio je u utorak pilot projekt Registar hrvatskih subjekata izvan Hrvatske sa ciljem “suradnje i okupljanja globalne hrvatske obitelji pravnih i fizičkih osoba”.

“Ovaj projekt predstavlja najveći doseg javnih politika prema Hrvatima koji žive izvan domovine”, rekao je državni tajnik Zvonko Milas na predstavljanju projekta koji je u pilot fazi, no već je okupio preko 130 registriranih subjekata.

Želimo projektom okupiti sve Hrvate i oživotvoriti sve potencijale, bez obzira radi li se o gospodarskoj, znanstvenoj, kulturnoj ili sportskoj suradnji, kako bi ostvarili ono čemu težimo – razvitak hrvatskog naroda, poručio je Milas.

Registar je kao posebna mrežna stanica, otvara mogućnost uspostavljanja svih mogućih suradnji i pomaže nam umrežiti hrvatski narod diljem svijeta, kazao je državni tajnik.

Pilot faza projekta traje do kraja godine, u početnoj fazi projekt je najviše usmjeren prema Hrvatima u Argentini, SAD-u i Njemačkoj, no registrirati se mogu svi, istaknuo je Milas i pozvao sve udruge, organizacije civilnog društva, tvrtke i vjerske organizacije da se prijave.

Planirani trošak registra iznosi 90.000 kuna.

Registrirati se može na www.registarhrvataizvanhrvatske.hr

(Hina)

Zvonko Milas: Osiguravati uvjete za održivi ostanak i opstanak Hrvata u BiH naš je prioritet