Priopćenje UDHOS-a: Zašto smo pristali na izmještanje ploče!

UDRUGA HOS-a grada Zagreba objavila je priopćenje u kojem su objasnili što se sve događalo sa spomen pločom 11 poginulih pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu, koja je bila postavljena u Jasenovcu i zašto su pristali da se ploča izmjestiti u Spomen park hrvatskim ratnicima gdje se nalaze spomenici još 17 postrojba Hrvatske vojske.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U znak pijeteta i zahvalnosti jedanaestorici poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Zagreb (UDHOS), 5. studenoga 2016. godine, postavila je u Jasenovcu spomen-ploču u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. Spomen-ploča je postavljena u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, uz sve potrebne dozvole Općine Jasenovac.

Svjedoci smo kako je postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu izazvalo niz reakcija i dovelo do određenih podjela u hrvatskom društvu, čime je oskvrnuta izvorna i jedina svrha njenog postavljanja – pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili živote braneći svoju Domovinu.

Poginuli pripadnici HOS-a krenuli su u obranu Republike Hrvatske bez razmišljanja o bilo kakvim ideologijama, s jedinim ciljem osloboditi svoj narod i zemlju od nametnute agresije. Stoga želimo da nas se ne dovodi u vezu ni s jednim političkim pokretom i ideologijom, a od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja i dovođenja u kontekst koji bi štetio Hrvatskoj.

Vezani smo isključivo za Domovinski rat, obranu i oslobađanje Republike Hrvatske i to je jedini pokret kojem smo pripadali.

Odajući jednaki pijetet svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i svim žrtvama totalitarnih režima, u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, Općinom Jasenovac, Vladom Republike Hrvatske i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, u okviru postojeće zakonske regulative, pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti uspomenu na jedanaest hrvatskih vitezova, pripadnika HOS-a, premještajući spomen-ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju.

Spomen-ploča HOS-a bit će postavljena na području grada Novske uz spomen obilježja svih ratnih postrojbi koje su branile područje zapadne Slavonije.

Zahvaljujemo svim institucijama koje su doprinijele u postizanju zajedničkog rješenja, posebno Općini Jasenovac, Gradu Novska, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog i kompromis mogu iznaći rješenja kojima se izbjegava vrijeđanje žrtava logora Jasenovac, a ujedno jamči očuvanje vrijednosti i stečevina Domovinskog rata, štiti dignitet hrvatskih branitelja ne dovodeći ih u kontekst koji bi na bilo koji način štetio Republici Hrvatskoj.

Nadamo se kako će ovo spomen-obilježje u Novskoj postati mjesto hodočašća i okupljanja za sve iskrene domoljube koji poštuju žrtvu onih kojima je Hrvatska najzahvalnija i trajno čuvaju vrijednosti koje su nam prenijeli.

UDHOS ZAGREB

Elizabeta Gojan u polupismenom komentaru branitelje nazvala “Ruljom”

U očekivanju nedjelje – “DAMIN” GAMBIT

Elizabeta Gojan je u polupismenom komentaru na Facebook zidu svoje kolegice Maje Sever napisala kako se Hrvatska radiotelevizija “povlađujući rulji odrekla svog čovjeka” jer se HRT javnim priopćenjem ogradila od stajališta Aleksandra Stankovića o “građanskom ratu u Hrvatskoj”:

“Samo ću napisati da tako to krene…odreknu se priopćenjem povlađujući rulji, oni koji trebaju stati, pod svaku cijenu, uz svog čovjeka…prošla to…zanimljivo, ne rješavaju to, po uzoru na premijera, kao unutarnju stvar…nego trkom u javnost, bauljajući po Ustavu floskulama… “

Nije mi sasvim jasno je li ona to “ruljom” nazvala nas gledatelje i pretplatnike Hrvatske radiotelevizije, ili samo hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i njihove udruge jer su javno izrazili svoje ogorčenje informativnim razgovorom Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva sa hrvatskim braniteljem Predragom Peđom Mišićem.

Naime samodopadno agresivni Stanković, uz stavljanje soli na ranu svog ‘nesretnog’ gosta kojemu se rođeni brat borio na strani agresorske JNA, a majka je otišla u Beograd), samo što ga nije vezao za radijator i čupao mu nokte ne bi li ga prisilio da prizna da je u Hrvatskoj zapravo bio “građanski rat”, komentirao je Mario Profaca.

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva