Priopćenje za javnost Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora

Mostar, 17. svibnja 2014. hnsbih

Priopćenje za javnost Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora

Nakon što su dijelove Bosne i Hercegovine pogodile katastrofalne poplave koje su prouzročile ljudske žrtve i velike materijalne štete, Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora izražava solidarnost sa svima koji su pogođeni ovom katastrofom. Pozivamo sve one koji mogu pomoći da svojim angažmanom maksimalno doprinesu kako bi se pomoglo stanovništvu poplavom pogođenih područja.
Tražimo da vlade Hercegovačkoneretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije žurno upute pomoć u nastradala područja Srednje Bosne i Posavine te da, u suradnji s lokalnim i županijskim vlastima, sudjeluju u saniranju nastalih šteta na stradalim područjima.
Također očekujemo da domaće i međunarodne institucije ulože dodatne napore kako bi se, zbog razmjera ove katastrofe, njene posljedice maksimalno reducirale.
Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS traže od federalne i državne razine da osiguraju dodatna sredstva kojima bi se pomoglo Agenciji za vodno područje rijeke Save u realiziranju projekata i provedbi mjera koji se odnose na pojačanje nasipa i reguliranje vodotoka kako bi se u budućnosti spriječile ili umanjile štete koje mogu nastati uslijed povećanja razine rijeka na ovim područjima.
Predsjedništvo HNS
Glavno vijeće HNS
kamenjar.com

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)