Connect with us

Pregled

Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja (VIDEO)

Objavljeno

-

Policija i pirotehničari spasili su jučer i danas više ilegalnih migranata čiji su životi bili ugroženi u minskom polju u općini Saborsko, nakon što je prethodno u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave umro jedan migrant i ranjeno njih nekoliko, priopćeno je u petak navečer iz MUP-a.

Nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja su pripadnici ATJ Lučko, koji su jučer prvo helikopterom pretraživali to područje do večernjih sati, a zatim su ih upozorili da su u minski sumnjivom području i da trebaju ostati tu dok ne dođe pomoć.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te jutros počeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje te je spašeno deset osoba i pružena im je liječnička pomoć.

MUP u priopćenju piše da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu kod mjesta Blata u općini Saborsko ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije. Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom na to da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području i da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje. Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć, naveo je MUP.

Izvijestio je da je u ovom trenutku šest osoba izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija, podsjeća se, intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.

“I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan”, zaključak je priopćenja MUP-a. (Hina)

Migranti u šumi kod Saborskog stradali od mine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas