Pratite nas

BiH

Pripadnici FUP-a priveli Jerku Ivankovića Lijanovića!

Objavljeno

na

Pripadnici Federalne uprave policije priveli su bivšeg ministra poljoprivrede te dopredsjednika NSRZB Jerku Ivankovića Lijanovića u ponedjeljak u Širokom Brijegu, neslužbeno doznaje Bljesak.info.

[ad id=”68099″]

Pripadnici FUP-a pred obiteljsku kuću Lijanovića stigli su jutros u 6.00 sati, izuzeli su dokumentaciju, te pregledali automobil u garaži.

Kako se neslužbeno doznaje, Lijanović je priveden zbog malverzacija oko poljoprivrednih poticaja.

Iz MUP-u Zapadnohercegovačke županije potvrdili su kako su pripadnici FUP-a jutros ušli u obiteljsku kuću bivšeg federalnog ministra te da je širokobriješka policija osiguravala područje.

Uhićenja u Tuzli

Tijekom pretresa koji je obavljen jutros u Ministarstvu trgovine, turizma i prometa Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije priveli su i resornog ministra Edina Ajanovića, javlja agencija Anadolija.

Ranije jutros uhićen je i Mersed Šerifović, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Obojica su kadrovi Narodne stranke radom za boljitak, a na području Tuzle uhićenja i pretresi na drugim lokacijama još uvijek su u tijeku.

”Po završetku pretresa održat ćemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo javnost upoznati sa ovim slučajem, na kojem Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona radi već neko vrijeme. Akcija je šireg obima i osim u Tuzli, uhićenja će biti u još nekim gradovima˝, potvrdio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva TK.

Najvjerojatniji razlog za uhićenja su brojne kriminalne radnje i malverzacije u vezi sa dodjelom poticaja poljoprivrednicima, a prilikom izvođenja iz zgrade u kojoj je smješteno ministarstvo, Ajanović je, u pratnji policije izjavio da je sve to ˝samo politika˝.

Inače, Ajanović je ranije obavljao funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, a u isto vrijeme bio je i savjetnik Jerka Ivankovića Lijanovića, tadašnjeg ministra poljoprivrede BiH.

Reakcija iz Boljitka

Na uhićenje Lijanovića je priopćenjem reagirala i Narodna stranka radom za boljitak iz koje su rekli kako ih nova policijska akcija nije iznenadio s obzirom da je ”Lijanović prošli tjedan na održanoj press konferenciji u Tuzli javnost obavijestio o informacijama koje je tada imao iz redova HDZ BiH da se protiv njega i Narodne stranke Radom za boljitak vodi prljava kampanja u cilju diskreditacije rada i svih pozitivnih trendova koje je kao ministar poljoprivrede vodopriovrede i šumarstva ostvario u mandatu 2010.-2014”.

”Nažalost, prije godinu dana HDZ BiH i politička konkurencija, su uspjeli izvršiti, putem kampanja i laži pritisak na naše građane, izvarati ih i iskorumpirati, te politički utjecati na Tužiteljstvo i uhićenje u vrijeme početka izborne kampanje i time promijeniti izborni rezultat u BiH izravno se miješajući u izborni proces što je rezultiralo današnjim negativnim posljedicama za naše stanovništvo sa mnogim ekonomskim negativnim trendovima”, priopćeno je iz Boljitka.

Iz Boljitka navode da je ”vladajućim elitama ponovo zasmetala najava dopredsjednika Jerke Ivankovića Lijanovića o upućivanju inicijative za izmjene Ustava FBiH i ukidanje županija u FBiH u parlamentarnu proceduru, jer to automatski ugrožava fotelje i radna mjesta onih koji nakon godinu dana od izbora još uvijek nisu uradili išta konkretno za one koje su izmanupulisali da ih biraju”.

Iz ove stranke kažu kako nadležni organi trebaju raditi svoj posao i kako će vrijeme pokazati da bilo kojoj stranci neće uspjeti lažima i neistinama eliminirati političku konkurenciju.

Prošlogodišnja uhićenja

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e su u rujnu prošle godine također u Širokom Brijegu pretresli nekoliko objekata obitelji Lijanović, te uhitili Jerku i njegovog brata Mladena u okviru akcija ”Brend” i ”Meso”.

Tada je objavljeno kako se braće Lijanović i njima bliske osobe sumnjiče za više kaznenih djela kojim su oštetili državu za više od 5,5 milijuna eura.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

AirVisual izmjerio rekordno onečišćenje zraka u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Glavni grad Bosne i Hercegovine u subotu prijepodne bio je na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je najveća razina onečišćenja zraka, podaci su objavljeni na mrežnim stranicama sustava AirVisual koju u realnom vremenu prikuplja podatke s mjernih postaja diljem svijeta.

Prema podacima koji su su bili dostupni iza 10 sati indeks kvalitete zraka u Sarajevu bio je 336. Zajedno s glavnim gradom Kirgistana Biškekom u kojemu je taj indeks bio 301 te su dvije prijestolnice bili jedini gradovi u kojima se provodi mjerenje i u kojima je kvaliteta zraka rangirana kao “opasna” po zdravlje.

U slučaju Sarajeva izmjerena je koncentracija od 286 mikrograma sitnih čestica po prostornom metru. Riječ je o česticama promjera 2,5 mikrograma koje se smatraju najopasnijima za zdravlje jer prodiru duboko u pluća.

U nešto su boljoj situaciji bili indijski New Delhi u kojemu je taj indeks bio 194 te bugarska Sofija s indeksom 176 i pakistanski Lahore u kojemu je indeks bio 173 no ipak su u kategoriji nezdravog.

U toj su kategoriji u subotu bili u glavni grad Srbije Beograd te Sjeverne Makedonije Skoplje koji su 7. odnosno 8. na popisu gradova u kojima je u subotu bio najnezdraviji zrak.

Zagreb je bio na 75. mjestu i u kategoriji je zraka koja je označena kao dobra. U toj su kategoriji u subotu bili i gradovi poput Pariza, Osla ili Toronta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

MUP HNŽ: Ne dolazi u obzir dovoditi nove migrante u Salakovac

Objavljeno

na

Objavio

MUP Hercegovačko – neretvanske županije oglasio se priopćenjem u vezi izjava državne ministrice Semihe Borovac.

“Izjave g-đe Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje su se jučer pojavile u većini medija, a kojima ‘iskazuje spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak’, za MUP HNŽ sa sigurnosnog aspekta su potpuno neprihvatljive.

Naime, Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanske županije, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva, tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika Centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanske županije.

Područje HNŽ je već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom. Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini do sada je zabilježeno poduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva.

Uloga i zadaća policije HNŽ je pružiti maksimalnu osobnu i imovinsku sigurnost svih građana ove Županije i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove sigurnosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih prosudbi mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzročene”, navodi se u priopćenju MUP-a HNŽ.

Mještani Blažuja u općini Ilidža najavili su da će blokirati put prema vojarni da bi spriječili da se tu premjeste migranti iz bihaćkog kampa ‘Vučjak’, prenosi ‘Klix’.

Na skupu održanom u petak navečer u prostorijama Sedme osnovne škole, mještani Mjesne zajednice Blažuj, pitali su načelnika općine Ilidža Senaida Memića postoji li način da spriječe otvaranje migrantskog kampa i dovođenje migranata iz ‘Vučjaka’ u Blažuj.

Memić je rekao da razumije da im je ova situacija teško pala, ali da trebaju poći od činjenice da migrantska kriza nije problem samo lokalne zajednice, već cijele BiH.

 

Klub hrvatskih zastupnika HNŽ-a: Bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti se premještaju po BiH

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari