Connect with us

Kronika

Pripadnik TO Vukovara osuđen na 15 godina zbog Ovčare

Objavljeno

-

Bivši pripadnik TO Vukovara Petar Ćirić (44) osuđen je u ponedjeljak u Beogradu na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu i ubojstvu najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi Ovčara

foto: balkaninsight.com

petar_ciricBivši pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara Petar Ćirić (44) osuđen je u ponedjeljak u Beogradu na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu i ubojstvu najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 21. studenog 1991. godine.Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Ćiriću je izreklo nepravomoćnu jedinstvenu presudu na ukupno 20 godina, kojom je obuhvaćena i prijašnja pravomoćna presuda Okružnog suda u Novom Sadu od 10 godina zatvora zbog drugog kaznenog djela, s čijeg je izdržavanja u kaznionici u Sremskoj Mitrovici i doveden na izricanje presude u Beograd.Sudac Rastko Popović u obrazloženju presude istaknuo je da je Ćirićeva krivnja u tome što je hrvatske zarobljenike tukao i ozljeđivao dok su protrčavali kroz špalir pripadnika njegovih snaga pri ulasku u hangar na Ovčari. Također se navodi i da je nekoliko puta iz formiranog streljačkog voda pucao na ratne zarobljenike i ubijao ih dok su ih prevozili traktorom na Grabovo, kilometar udaljeno od Ovčare, a sudjelovao je i u strijeljanju preostalih desetak zarobljenika nakon njihova povratka s Grabova u hangar na Ovčari.

Ćirić je tijekom sudskog procesa odbacio navode optužnice koja ga tereti za ratne zločine, fizičko zlostavljanje i strijeljanje zarobljenika na Ovčari kod Vukovara rekavši da se ne osjeća krivim.

Tijekom suđenja priznao je da je kao dragovoljac boravio na vukovarskom ratištu, ali na Petrovoj gori, no zanijekao je da je bio na Ovčari ustvrdivši kako ni ne zna gdje se ona nalazi i da nikad nije bio tamo.

Za ubojstva više od 200 hrvatskih civila na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije dosad je otvorilo ukupno tri kaznena predmeta i podignulo optužnice protiv 20 okrivljenika. Njih 15 pravomoćno je osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, a petorica su oslobođena optužbi.

halter.org

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas