Connect with us

Priprema li Njemačka nove poteze prema BiH ili samo poruke podrške?

Objavljeno

-

German Chancellor Angela Merkel gesturesU punom su jeku pripreme za održavanje konferencije o zapadnom Balkanu koju je u Berlinu za 28. kolovoz sazvala njemačka kancelarka Angela Merkel. Na konferenciji će nazočiti premijeri, ministri vanjskih poslova kao i ministri gospodarstva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije te predstavnici EU.

Tim povodom će se u ponedjeljak u Cavtatu održati sastanak četiri premijera regije kako bi definirali zajedničke ciljeve ka gospodarskom napretku i potvrdili opredijeljenost za dobru regionalnu suradnju.

Glavni cilj teme konferencije su pomirenja u regiji, rješenje preostalih konflikata, poduzimanje infrastrukturnih mjera te pitanja kako u regiji ostvariti ekonomsku dinamiku, unaprijediti zakonitost i sigurnost u regiji.

Kaku su rekli iz Njemačkog veleposlanstva u BiH, Njemačka i dalje ima veliki interes za zapadni Balkan i politički i ekonomski razvoj u regiji.

Veleposlanik Christian Hellbach je istaknuo da je pojačan interes Njemačke za ovu regiju koju vidi kao dio Europske unije.

Izaslanstvo BiH u Berlinu će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a u izaslanstvu će biti i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Jačanje suradnje

Konferencija bi, prema najavama, trebala reezultirati zajedničkom izjavom ili deklaracijom o EU integracijama te listom projekata ili ideja. Njemačka je domaćin ove prve konferencije, a tražit će da bude tradicionalna i da se održava svake godine ali u različitim državama EU-a. Cilj je da se napravi godišnja inventura napretka svih zemalja regije ka članstvu u EU.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda susreo se ovaj tjedan s veleposlanikom Njemačke u BiH i izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima BiH i Njemačke te je upoznao veleposlanika s pripremama za odlazak u Berlin.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović kazao je kako predstojeća konferencija o zapadnom Balkanu u Berlinu treba doprinijeti produbljivanju suradnje, te približavanju regije EU. Radmanović smatra kako je važno što je osim činjenice da se BiH geografski nalazi u srcu Europe, ona i politički pozvana da bude dio EU.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je razgovarao s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o suradnji dvije zemlje i predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a zaključeno je kako je razvoj gospodarske suradnje garant stabilnosti u regiji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao povodom održavanja konferencija da je RS spremna raditi u skladu s europskim standardima, ali nije spremna žrtvovati svoje interese.

“Oni koji odlaze na konferenciju iz BiH nisu ljudi koji donose odluke, stoga će i eventualne odluke i zaključci, šta god da se dogovore, kratko trajati”, rekao je Dodik.

Bez većih rezultata, samo poruke

Analitičari različito gledaju na skup koji će se održati krajem mjeseca, neki smatraju kako je ovim potezima Njemačka sasvim jasno dala do znanja kako priprema nove poglede prema Balkanu, no drugi pak smatraju kako se radi samo o pukom skupu s kojeg neće biti vrećih odluka osim poruka podrške.

Što nakon konferencije BiH može očekivati teško je predvidjeti, a njemački analitičar za Balkan Bodo Weber kazao je kako ne očekuje da će se nešto spektakulatno promijeniti nakon skupa u Berlinu, niti da će biti nekih rezultata. Smatra kako je zapravo više riječ o simboličnoj poruci, da bi se stvorili bolji uvjeti za jaču regionalu suradnju, bolje ekonomske odnose i da bi se pokazalo kako Zapadni Balkan nije zaboravljen.

Mnogi pak smatraju kako sve ide u smjeru osiguranja napretka u području gospodarstva, konkurentnosti, rasta i zapošljavanja i vladavine prava u cijeloj regiji.

Dnevnik.ba / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas