Pratite nas

Pregled

Priprema novog zakona: Zbog pandemije koronavirusa plaće će se smanjivati bez pristanka radnika?

Objavljeno

na

Časopis “Radno pravo” upozorio je da se priprema prijedlog zakona koji bi privremeno, dok traje epidemija koronavirusa, faktički suspendirao Zakon o radu (ZOR) i značajno smanjio radnička prava, zbog čega su već prosvjedovali sindikati, dok u Ministarstvu rada tvrde da je to “samo jedan u nizu radnih materijala”.

“Radno pravo” piše da Vlada priprema novi zakon radnog naslova “Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19”, koji bi poslodavcima omogućio smanjivanje plaća do minimalca, ukidanje jednokratnih materijalnih prava i pojedinih odredbi kolektivnih ugovora.

Poslodavac bi mogao jednostrano odlučivati o nisu radničkih prava

Poslodavac bi mogao radniku ponuditi dodatak ugovora o radu kojim bi se skratilo radno vrijeme i ugovorila niža plaća, mogao bi jednostrano odlučiti o radu od kuće i smanjiti naknadu plaće zbog prekida rada, a ne bi morao više primjenjivati za radnika najpovoljnije pravo.

Također, radnika bi mogao poslati na godišnji odmor, promijeniti mu raspored radnog vremena i ne bi ga morao slati na periodične preglede. Uz to, odluke bi mogao donositi bez savjetovanja i suglasnosti s radničkim vijećem.

Urednik časopisa i stručnjak za radno-pravne odnose Krešimir Rožman rekao je Hini da je riječ o radnom materijalu, ali se zasigurno može očekivati donošenje nekih rješenja s obzirom da se zbog epidemije masovno krši ZOR – primjerice, rad od kuće većinom nije posebno ugovoren.

Upitan može li se zbog suzbijanja epidemije pristati na rezanje radničkih prava, odgovorio je da se s pravne strane može, ali je problem pronaći ravnotežu u praksi.

“Neke stvari sigurno treba napraviti, za neke samo nedostaje zakonsko određenje. Za radnika bi moglo biti bolje da sada potroši godišnji i da se situacija u međuvremenu stabilizira, nego da odmah dobije otkaz”, kaže Rožman.

Što se tiče smanjivanja plaća, to treba napraviti u dogovoru sa sindikatima. Rožman ističe da u sadašnjoj situaciji treba pronaći odgovarajuća rješenja koja će omogućiti opstanak najvećeg broja poslodavaca i radnika, ali i spriječiti zlouporabu mjera.

Sindikati: Nema opravdanja za rezanje radničkih prava

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da unatoč koronavirusu sada nije opravdano rezanje radničkih prava, a pitanje je hoće li to trebati i u dogledno vrijeme.

Također ističe da se takve drastične mjere izrađuju bez predstavnika sindikata – na sastanak s premijerom bili su pozvani tek kada je prijedlog mjera bio gotov.

“Ljudi se praktički stavljaju na milost ili nemilost poslodavaca. Prema onome što smo vidjeli, poslodavci dobivaju prostor da se prema radnicima postave kako god žele”, rekao je ocijenivši kako su poslodavci pritiscima uspjeli dobiti ono što u drugim okolnostima ne bi.

Sever upozorava da sindikati neće zaboraviti da su bili unaprijed isključeni i dovedeni pred gotov čin. “Sad nije vrijeme za pozivati ljude u štrajkove, to sigurno nećemo raditi jer nam je prvi interes nacije, ali doći će vrijeme za razgovore i s poslodavcima i vlastima”, najavio je.

Što se tiče spašavanja ekonomije, smatra da se u sve financijske procese financijskim injekcijama trebaju uključiti MMF, Svjetska banka, Europska središnja banka i Europska komisija.

Ako se prijedlog zakona o kojem piše “Radno pravo” i službeno pojavi na dnevnom redu Vlade, Sever najavljuje da će sindikati tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je da smanjivanje plaća i prava nije potrebno i da neće spriječiti gospodarsku krizu.

“To su sve mjere koje su kontraproduktivne. Umjesto kohezije i uzajamne potpore, unosi se nemir u građane. Zašto se ljudima koji su ugroženi i u strahu povećava doza nesigurnosti? Netko je očito došao na svoje”, rekao je Ribić.

HUP: Mnogi poslodavci više ne mogu isplaćivati plaće kao prije krize

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) priopćili su da izvanredne okolnosti traže brze odluke i učinkovita rješenja.

“Postojeće radno zakonodavstvo nije prikladno za izvanredne okolnosti i probleme iz radnih odnosa s kojima se poslodavci sada susreću. Pri tom je važno istaknuti da dobar dio poslodavaca, usprkos krizi, ne želi otpuštati radnike jer pokušavaju održati budućnosti poslovanja”, kaže HUP.

No, iz svima razumljivih razloga, poslodavci ne mogu u većem broju poduzeća isplaćivati više pune plaće, kakve su bile u vrijeme prije krize zbog koronavirusa, ističu.

Očekuju da će žurno sjesti sa socijalnim partnerima i razgovarati o prijedlozima i opcijama kako pomoći svima u sadašnjim okolnostima u cilju očuvanja radnih mjesta i podloge za brzi nastavak poslovanja nakon pandemije.

Smatraju da mjera koja je usvojena u Hrvatskom saboru, a odnosi se na isplatu potpore od 3250 kuna po radniku uz vrlo restriktivne kriterije, neće polučiti zamišljene ciljeve, odnosno zadržavanje radnih mjesta.

HUP je Vladi stoga uputio konkretnu mjeru za očuvanje radnih mjesta – uvođenje instituta “čekanja na rad”.

Osnovica za izračun naknade za “čekanje na rad” bila bi istovjetna naknadi za nezaposlene, a isplaćivala bi se iz državnog proračuna. Radnik bi i dalje bio formalno u radnom odnosu do završetka primjene protuepidemijskih mjera, a poslodavac ne bi bio u obvezi uplaćivanja obveznih doprinosa.

Ističu da bi se institut mogao aktivirati isključivo u slučaju kada radnik obavlja poslove koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama i time ne može izvršavati ugovorene radne zadatke, odnosno ako poslodavac ne može radniku osigurati posao.

Ministarstvo rada: To je jedan u nizu radnih materijala

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava rekli su da informacije iz “Radnog prava” ne mogu potvrditi niti demantirati jer ni sami još ne znaju kakav će biti konačni prijedlog zakona.

Ono što je objavio časopis, tvrde, zapravo je jedan u nizu radnih materijala, koji nije trebao izaći u javnost. No, potvrdili su da se priprema zakonsko rješenje određenih problema u radnome pravu, koje u sadašnjoj situaciji treba riješiti.

“Dok to do kraja ne iskomuniciramo sa socijalnim partnerima, nećemo ništa komunicirati prema van jer to ne bi bilo korektno prema sindikatima i poslodavcima”, poručuju.

Priprema se nešto, ali to neće biti, kako se senzacionalno najavljuje, suspenzija Zakona o radu, tvrde u Ministarstvu rada. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Beroš: U mojoj glavi mjesta za popuštanje mjera nema i neće biti

Objavljeno

na

Objavio

Ministar je rekao kako smo u kritičnom razdoblju, ali da to nije onaj crni scenarij o kojem se govori

O eventualnom popuštanju mjera, ali i najnovijim informacijama oko domova za starije u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama u RTL-u Danas je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radima i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno”, rekao je Beroš.

Epidemiološki nalaz doktora Bernarda Kaića o događanjima u Splitu je završen, potvrdio je Beroš.

“Gotov je, no on je samo jedan od elemenata na temelju kojih ćemo prosuđivati. Ima tu otvorenih pitanja na koja moramo dobiti odgovor. Ovaj nalaz se nije referirao na nečiju krivnju, njegov smisao su epidemiološki elementi, stvari vezane uz širenje infekcije u domu i prema djelatnicima, što je važno zadjelovanje i sprečavanje širenja virusa. Kada dobijemo sve odgovore bit ćemo u stanju donositi odluke”, rekao je ministar.

Dogodilo se ono čega smo se svi bojali, virus je stigao u domove. Je li ovo taj crni scenarij?

“Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li uskoro, nakon što su se otvorile tržnice, očekivati još neko popuštanje mjera, Beroš je odgovorio da on o tome ne razmišlja.

“Moram razmišljati o onom što je aktualni trenutak, o ulazu virusa u zdravstveni sustav, u staračke domove. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema i neće biti. Stožer o tome razmišlja i sigurno će se popuštati prvenstveno kada epidemiološka situacija to bude dopuštala”, rekao je.

U nedjelju je Uskrs, a Beroš ima apela sa zve građane: “Ja sam inače na svom Hvaru, tamo imamo poznatu procesiju ‘Za Križen’, ali ove godine ne idem zbog situacije. Poručujem svima da poštuju mjere, neka proslave Uskrs, ali na dostojanstven način, u uskom obiteljskom krugu poštujući sve mjere jer je to najbolji način prevencije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Vili Beroš: Bolesnici iz splitskog doma nisu na respiratoru

Objavljeno

na

Objavio

Većini zaraženih u splitskom Domu za starije osobe klinička je slika izrazito blaga, a nije istina da ih je desetero na respiratoru, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku.

Beroš je rekao da je izvjesno da su u domovima za starije osobe smješteni vulnerabilni bolesnici starije dobi te da je Ministarstvo demografije na vrijeme uz pomoć HZJZ-a dalo upute za njihovo postupanje.

– Dobro je da je velikoj većini klinička slika izrazito blaga, samo dva bolesnika imaju nešto težu kliničku sliku, odnosno srednje tešku kliničku sliku i zahtijevaju aplikaciju kisika, oni nisu na respiratoru, rekao je Beroš.

Demantirao je tvrdnje da je desetero bolesnika na respiratoru.

– Takve lažne vijesti su doista nešto što bi trebalo izbjegavati i ne znam čime mora biti motiviran onaj koji ih šalje. Riječ je o ljudskim sudbinama i takvo ponašanje nije adekvatno, rekao je Beroš.

Dodao je da su svi dodatno dijagnostički obrađeni i za sada nema težih znakova bolesti, no da je izvjesno, s obzirom na njihovu životnu dob, da treba biti maksimalno oprezan.

– Zasad je sve manje-više pod kontrolom, taj prostor će se dezinficirati, izoliran je od ostalih katova, međutim, uvijek je pitanje, jednom kad virus uđe, hoće li sve te mjere uroditi plodom. To upravo i je razlog što iz dana u dan razmišljamo o novim mjerama, rekao je Beroš.

Naveo je da je već napravljen registar svih korisnika domova za starije osobe koji ujedno zahtijevaju hemodijalizu da ih smjeste u bolnice tako da svaki dan ne putuju iz doma i natrag, čime bi se povećala sigurnost ostalih korisnika domova.

Kolika je odgovornost ravnatelja splitskog doma, hoće li biti smijenjen?

– Najveći dio naših uputa u domu je ispoštovan, međutim i sam je izjavio da ima nekih elemenata koji ukazuju na povećanje temperature i ranije. Ako je to bilo tako, a to nije javljeno Ministarstvu demografije i Ministarstvu zdravstva, to je jedan propust jer nismo reagirali na vrijeme. Vrlo je bitno prepoznati takvu situaciju na vrijeme jer onda epidemiolozi mogu ranije reagirati i spriječiti širenje infekcije, poručio je Beroš.

Beroš je rekao da sami imamo ključ uspjeha i budućnost u svojim rukama te da možemo usporiti širenje bolesti ako se pridržavamo mjere.

Naglasio je da nam zasad nijedan značajniji veći dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja te da su za to zaslužni građani koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite.

– Svaki život nam je važan i poštujući ove mjere možemo ga čuvati, rekao je Beroš.

Ivan Đikić: Sad smo u najopasnijoj fazi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari