Connect with us

Analiza

Pripreme do mosta Krim

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američke isporuke topničkog streljiva Ukrajini odvijat će se prije svega preko Njemačke i Poljske. Ministarstvo obrane SAD-a već se neko vrijeme pripremalo za početak isporuke. Na tu važnu odluku američkog Senata Ukrajina već dugo čeka – radi se o novom paketu pomoći u iznosu od 60 milijardi dolara (56 milijardi eura). Na fronti u istočnom dijelu zemlje ukrajinske trupe pod snažnom su topničkom vatrom ruskih snaga na koju ukrajinski vojnici, zbog nedostatka streljiva, jedva mogu odgovoriti.

“Ministarstvo obrane je posljednjih tjedana naporno radilo da sve bude spremno”, kaže bivši glavni komandant američkih kopnenih snaga za Europu, Ben Hodges, u intervjuu za DW. To znači da je Pentagon već pripremio oružje pa se sad sve može brzo prenijeti preko granice”, objašnjava i njemački stručnjak za sigurnost Nico Lange u razgovoru za Deutsche Welle.

Raspršena logistika u Ukrajini

Na ukrajinskoj granici već postoji razrađen sustav transporta, spreman zaštiti dopremu od ruskih zračnih napada.

“Od početka velike ruske invazije prije dvije godine, zemlja je uspostavila `raspršenu logistiku` za dopremu zapadne vojne opreme”, kaže Lange. “Roba se ne stavlja na jedan vlak, što bi moglo biti primamljiva meta, već je raspoređena na različite, koji do odredišnih mjesta, često voze i noću”.

Ukrajini sad stoji na raspolaganju i flota zapadnih teških transportera za cestovni promet. U Ukrajini je tijekom noći uveden policijski sat što otežava moskovskoj obavještajnoj službi, posebno špijunima na terenu, da lociraju rutu opskrbe.

“Bivši američki general-potpukovnik Hodges kaže da rusko ratno zrakoplovstvo, iako ima mnogo bolje avione, dosad nije uspjelo uništiti nijedan vlak ili konvoj koji je prevozio municiju ili opremu iz Rzeszow u Poljskoj kroz Ukrajinu”.

Od Njemačke do Rzeszowa u Poljskoj

Na poljskoj strani ukrajinske granice, regionalni aerodrom u malom gradu Rzeszowu na jugoistoku Poljske glavno je križanje za zapadnu pomoć. Hodges pretpostavlja da će tamo slijetati američki avioni iz Njemačke. Bez obzira na to je li u pitanju željeznica ili C-17 avioni koji lete do Poljske i onda spuštaju teret u Rzeszowu – logistika američkih vojnih snaga može brzo djelovati.

Hodges ističe da je Njemačka ključno čvorište za američke dostave u Ukrajinu “zbog svoje geografske pozicije, razvijene infrastrukture i, na kraju, zbog gotovo osamdesetogodišnje prisutnosti SAD-a i suradnje s našom gostujućom zemljom Njemačkom”.

U jugozapadnom dijelu Njemačke nalazi se i najveće skladište municije američkih vojnih snaga izvan SAD-a. “Miesau Army Depot” nalazi se u neposrednoj blizini najveće američke vojne baze u Europi, u Ramsteinu.

ATACMS s dometom od 300 kilometara

Hodge kaže da novi paket pomoći uključuje prvi put i artiljerijske projektile tipa ATACMS s dometom od 300 kilometara. Dosad je američki predsjednik Joe Biden bio dozvolio isporuku ovog oružja samo s dometom od 150 kilometara – slično kao s projektilima Skalp ili Storm Shadow iz Francuske i Velike Britanije.

Hodges vjeruje da bi Ukrajina s novim oružjem mogla ciljano napadati komandne strukture i skladišta municije i oružja Rusa.

“Umjesto čekanja da ruske rakete i avioni budu lansirani, pa ih onda pokušavati presresti ili oboriti, mnogo je efikasnije uništiti mjesto s kojeg ti projektili dolaze”.

Pripreme do mosta Krim

Nico Lange, koji radi i za Minhensku konferenciju o sigurnosti, kaže: “Kad pogledamo stanje na jugu, situacija je i dalje takva da tri pristupa Krimskom poluotoku predstavljaju ključne vojne ciljeve”. On očekuje da će Ukrajina u narednim mjesecima pokušati eliminirati sve više osjetljivih točaka ruske opskrbe na Krimu – sve do najvažnije opskrbne rute, Krimskog mosta koji povezuje Rusiju s Krimom.

“Postoji niz vrsta municije koje trenutno može isporučiti samo SAD”, kaže Lange. Pogotovo jer pokretanje proizvodnje municije u Europi traje jako dugo.

Christian Mölling, direktor Centra za sigurnost i obranu pri njemačkom think tanku DGAP (Njemačko društvo za vanjsku politiku), vjeruje da je pomoćni paket, koji je sad odobrio Senat SAD-a, uglavnom kupio Europljanima vrijeme. On smatra da je ova nova pomoć od strane SAD-a “kraj priče” u ovom obimu.

Mjesecima su pristalice predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u Senatu blokirale pomoć Ukrajini.

“Amerikanci nam kupuju vrijeme, ali uskoro se mora aktivirati europska pomoć”, rekao je Mölling za DW. Europa mora sebe naoružati, zbog opasnosti od Rusije, ali i da bi pomogla Ukrajini.

Sve pretpostavke za Krimski most su tu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas