Connect with us

Iz Svijeta

Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik

Objavljeno

-

Foto: EPA

Javier Milei u nedjelju je postao novi predsjednik Argentine, položivši prisegu nakon što je u utrku ušao kao autsajder te nakon tri predizborna tjedna ostvario upečatljivu izbornu pobjedu s obzirom na činjenicu da je u politiku ušao prije jedva dvije godine.

Dvanaesti predsjednik Argentine od ponovnog povratka demokracije u tu zemlju prije 40 godina, Javier Milei (53) je položio zakletvu u parlamentu “u ime Boga, domovine i svetih evanđelja”, zaklevši se na “lojalnost i domoljublje”. Zatim su mu pomoćnici preko ramena stavili plavo-bijelu predsjedničku lentu.

Nakon kratke ceremonije održane u podne Milei je održao svoj prvi govor u funkciji predsjednika, ali ne pred parlamentarnim zastupnicima, kako nalaže tradicija, već sa stepenica zgrade parlamenta pred tisućama ljudi koji se okupljaju na golemom trgu ističući argentinske zastave i dresove argentinske nogometne reprezentacije.

Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je godinama bio najpoznatiji kao popularan polemičar u tv-emisijama, a argentinsku je politiku u kratkome vremenu uspio okrenuo naglavce.

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa.

Dana 19. studenog pobijedio je u drugome krugu predsjedničkih izbora svoga protivnika, centrističkog ministra gospodarstva u odlasku Sergia Masse s 55,6 posto glasova.

Kao treće po veličini gospodarstvo u Latinskoj Americi, suočeno s kroničnom inflacijom (čak 143 posto u godini dana), sa strukturalnim dugom i s 40 posto siromašnih građana, Argentina se priprema za bolne prilagodbe u predstojećim danima i tjednima, dok novi predsjednik obećava šok terapiju kako bi se utjecalo na smanjenje javne potrošnje. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas