Pratite nas

Herceg Bosna

Prisiljavaju Široki Brijeg da izmisli svoje Srbe i Bošnjake

Objavljeno

na

Općina Široki Brijeg je, sukladno Procedurama za izbor popisnih tijela i osoblja koje će biti angažirano u popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini raspisala javni oglas za prijavu kandidata za članove popisnog povjerenstva Općine Široki Brijeg (PPLS). Na javni oglas prijavilo se 30 kandidata i na propisanom obrascu svi su se izjasnili kao pripadnici hrvatskog naroda.

Nakon završene procedure za izbor zaključeno je kako nije moguće ispoštovati odredbe o etničkom sastavu PPLS navedene u Procedurama. Općinskom načelniku ostala je mogućnost popisno povjerenstvo imenovati sukladno članku 26. stavku 2. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, te je tako i postupio i imenovao prva četiri kandidata s rang-liste.

Nakon što ovako imenovano PPLS nije dobilo pozitivno mišljenje, prema uputama Središnjeg popisnog ureda Općinski načelnik je ponovno raspisao javni oglas na koji se prijavilo pet kandidata koji su se na propisanom formularu izjasnili kao pripadnici hrvatskog naroda.

Nije bilo ni moralno ni zakonski tražiti od nekoga da se izjasni kao pripadnik druge nacionalnosti (samo za svrhu popisa) iako je bilo lobiranja iz institucija (FBiH i BiH) odgovornih za provedbu popisa da se na takav način zadovolji kriterij ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Ponovno je izvršeno imenovanje, kao i prvi put, Središnji popisni ured ponovno nije dao pozitivno mišljenje.

Općina Široki Brijeg u cijelosti je postupila po Zakonu i Procedurama. To što postupanje po ovim Procedurama, tj. raspisivanjem javnog oglasa za članove PPLS, nije bilo moguće zadovoljiti i kriterij o nacionalnoj zastupljenosti svih konstitutivnih naroda u sastavu PPLS-a, nije odgovornost općine već institucije koja je usvojila Procedure, a nije sagledala sve mogućnosti i eventualne nedostatke.

Zašto se inzistira na primjeni članka 26. točke 3. Zakona o popisu, a ne i točke 2. istog članka? Zašto je ostavljeno toliko prostora za izigravanje i manipuliranje propisima davanjem lažnih podataka (izjava o nacionalnoj pripadnosti)? Ovakvim postupanjem pojedinaca i davanjem lažnih podataka o nacionalnoj pripadnosti formirano je 80%, u suštini, jednonacionalnih PPLS u FBiH.

Zašto se toliko inzistira na tome da etnička struktura samo PPLS bude takva da ju čine po jedan predstavnik iz svih konstitutivnih naroda kada se isto to nije inzistiralo kod imenovanja Županijskog popisnog povjerenstva i entitetskih instruktora?

Prilikom izrade Procedura njihovi izrađivači su mogli, s velikim postotkom vjerojatnosti, predvidjeti ovakve situacije i bili su dužni pronaći način za rješavanje istih ili se pridržavati članka 26. stavka 2. Zakona o popisu i time poštedjeti sebe i nas ovih problema.

Primjerice prilikom probnog popisa simulirani su svi aspekti popisa, pa i imenovanje PPLS. Tom prilikom nije bilo nikakvih problema, sve je bilo sukladno Zakonu o popisu (koji se do danas u tom dijelu nije mijenjao). Postavlja se pitanje zašto se sada mijenja način izbora PPLS i zašto se komplicira taj izbor do te mjere da smo došli u priliku da nismo u mogućnosti imenovati PPLS po zahtjevima Središnjeg popisnog ureda.

Mislimo kako PPLS mora odražavat nacionalnu strukturu stanovništva na području općine prema popisu iz 1991. godine. Isto tako smatramo da smo dovoljno stručni, odgovorni, etični i kako ćemo popis obaviti zakonito i pošteno kako smo to učinili i prilikom probnog popisa, kažu iz Općine Široki Brijeg.

ABCportal / Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari