Connect with us

Kultura

Prisjećanja na Goričansku Republiku

Published

on

O domoljublju hrvatskoga naroda u Goričanu

Za dva dana, 13. siječnja prisjetit ćemo se žrtve hrvatskih junaka u Gvozdanskom 13. siječnja 1578. godine, kada su živote izgubili, a nisu se htjeli predati turskoj vojsci predvođenoj Ferhat – pašom. Veličanstven je to primjer domoljublja i žrtve za svoj  narod. No, u našoj Domovini ima mnogo sličnih primjera. Jedan od najupečatljivijih jeste tzv. “Goričanska Republika”.

Povodom promocije zbirke pjesama Jolanke Tišler, poznate književnice i prosvjetne djelatnice iz Pomurja, u malenom Serdahelu sreli smo načelnika općine Goričan, Marija Moharića, koji nam je ispričao priču, a koja govori o domoljublju i prkosu hrvatskoga čovjeka.

Naime, načelnik Moharić nam je, s ponosno i dostojanstveno ispričao što se zbilo 3. studenoga 1918. godine u mjestu u kojem obnaša dužnost načelnika općine:

– Ponosni smo na našu Goričansku Republiku. Ona je osnovana 3. studenoga 1918. godine, a osnovali su je naši ljudi, koji su toga dana potjerali madžarske vlasti i njihove vojnike, ali i neke židovske trgovce. Goričanska Republika trajala je dva tjedna, jer je tada stigla madžarska žandarmerija i pobila brojne prosvjednike. O tomu svjedoči i spomen ploča podignuta u mjestu, kaže ponosni načelnik i ističe kako su Goričani prošle godine, 2018. prvi puta proslavili svoju Republiku i to na stogodišnjicu spomenutog događaja.

– Proslavili smo na jedan spektakularan način, u centru mjesta, u gotovo originalnom ambijentu, gdje i danas postoje stare kuće, u obliku iz onoga vremena, napravili smo dramski prikaz u kojem je sudjelovalo 80 glumaca s konjskim zapregama, konjanicima u madžarskim odorama. Uložili smo dosta novca ali nam nije žao i istu ćemo stvar napraviti i ove godine, govori načelnik Moharić.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari