Connect with us

Priču oko Sanadera i INE možemo okarakterizirati samo veleizdajom

Objavljeno

-

Predsjednik RH Ivo Josipović izjavio je danas da sada, kada je presuda bivšem predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu pravomoćna, cijelu priču može okarakterizirati samo jednom riječju, a to je – veleizdaja.

Josipović je to kazao odgovarajući na novinarski upit da komentira kako će se pravomoćna presuda Ivi Sanaderu odraziti u pravnom smislu na odnose Ine i Mola.

Predsjednik Josipović je podsjetio da za vrijeme postupka nije davao nikakve ocjene, poštujući integritet suda te da je bio pomalo kritičan prema određenoj agresivnosti koju su mediji pokazivali prema obitelji Ive Sanadera.

„Međutim, sada kada je presuda pravomoćna, cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom riječju, a to je veleizdaja“, rekao je.

„Veleizdaja, jer su toliko važni nacionalni interesi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude“, naglasio je ističući da su posljedice ozbiljne te da „ sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati.“

„Tu podupirem odluku Vlade da kroz pregovore riješi to pitanje, da se saniraju posljedice takvog jednog nezakonitog posla i da Ina, ( koja treba strateškog partnera, a i Hrvatska treba strateškog partnera), uskladi svoje djelovanje s pravom, ali i s moralom.“

Na pitanje je li onda prijeporni ugovor protuzakonit i može li se rušiti, Josipović je odgovorio „apsolutno, sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim.“

„Prema tome, vraćam se još jednom na tezu – Ini treba partner, Hrvatskoj treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima, i zato pozivam Vladu da nastavi s onim što je započela“, rekao je naglasivši da smatra da su smjernice koje je Vlada prihvatila ispravne i dobre te da očekuje da će se kroz pregovore zaštititi naš nacionalni interes.

Predsjednik Josipović danas u Rijeci nazoči regati Fiumanka, na kojoj sudjeluje više od 150 sudionika iz brojnih zemalja.

Govoreći o regati, Josipović je istaknuo da je Hrvatska turistička zemlja te da se u Rijeci, osim industrije, puno radi i na turizmu.

Čestitam županiji i gradu na naporima i sasvim sigurno ta priredba je događaj koji podiže vidljivost Rijeke i zanimanje domaćih i stranih turista za boravak u Hrvatskoj, posebice u ovom kraju, kazao je.

Na tvrdnju novinara da na moru ima puno vjetra, kao i na političkoj sceni, Josipović je ocijenio je da je dobro da vlada živost i da se bistre ideje te da se nada da će iz toga izaći samo dobro.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari