Connect with us

Kronika

Priveden bivši milicajac SAO Krajine: Sumnja se da je mučio civile

Objavljeno

on

Sumnja se da je 19. rujna 1991. u Negoslavcima, zajedno s jednim (danas pokojnim) pripadnikom milicije i jednim nepoznatim pripadnikom milicije, više sati zlostavljali uhićene civile u prostorijama stanice milicije u Negoslavcima

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je, po primitku kaznene prijave Ravnateljstva policije MUP-a RH protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1962.), odluku o pokretanju istrage protiv 59-godišnjaka koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Negoslavcima i Petrovcima.

Kako navode iz Državnog odvjetništva postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 59-godišnjak od sredine rujna do kraja listopada 1991. godine, tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku, na okupiranom području kao pripadnik milicije SAO Krajine, protivno odredbama međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, sudjelovao u nezakonitim uhićenjima, zatvaranju i zlostavljanju pripadnika nesrpske nacionalnosti na okupiranom području, piše Večernji list

– Osnovano se sumnja da je 19. rujna 1991. u Negoslavcima, zajedno s jednim (danas pokojnim) pripadnikom milicije i jednim nepoznatim pripadnikom milicije, više sati zlostavljali uhićene civile (1946., 1955. i 1950.) u prostorijama stanice milicije u Negoslavcima.

Dvojicu pretučenih oštećenika (1946. i 1955.) su, osnovano se sumnja, odveli izvan zgrade milicije i od tada im se gubi svaki trag, dok su trećeg oštećenika (1950.) nastavili udarati uslijed čega je izgubio svijest, a potom su ga ostavili samog u prostoriji zavezanog za naslon stolice s rukama na leđima, stoji u priopćenju ŽDO Osijek. Isto tako osnovano se sumnja da je 17. listopada 1991. u podrumskim prostorijama Doma kulture u Petrovcima, u kojima su bili zatočeni civili (1948., 1946. i 1941.), s još jednim nepoznatim pripadnikom milicije, naizmjenično zlostavljali trojicu zatočenika udarajući ih gumenim palicama po glavi i svim dijelovima tijela.

Postoji osnovana sumnja i da je neutvrđenog dana tijekom studenoga 1991. godine u Petrovcima, zajedno s još jednom nepoznatom osobom u uniformi, u večernjim satima došao u obiteljsku kuću oštećenice (1975.) te ju lišio slobode i radi navodnog ispitivanja odvezao automobilom u prostorije stanice milicije SAO Krajine i, uz prijetnje, ju silovao.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR