Connect with us

Politika

Prkačin upozorio na ‘skandalozan ugovor’ s SPC kojeg je prije 18 godina potpisao Račan

Objavljeno

-

Ante Prkačin u Hrvatskome saboru upozorio je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na ‘neprijateljsko i destruktivno’ djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i na ‘skandalozan ugovor’ koji je s tom crkvom pred 18 godina potpisao Ivica Račan.

Kako je rekao u uvodu, postavio mu je ‘prijateljsko pitanje’.

“Prijateljsko zato što sadrži ozbiljan, a lako rješiv problem. S vrlo malo uloženog rada i energije skinut ćete mlinski kamen s pleća hrvatskom narodu, a pomoći nekim državama u susjedstvu, prvenstveno Crnoj Gori”, počeo je Prkačin.

Dodao je da naše dvije zemlje imaju “zajedničkog neprijatelja, a to je destruktivno i neprijateljsko djelovanje Srpske pravoslavne crkve”.

“Ta institucija je samo formalno vjerska, ona je zapravo politička i vojna. Ona svojim terorističko-diverzantskim djelovanjem razara i uništava Crnu Goru, čini političku štetu Hrvatskoj, pljačka jednako obje zemlje. Problem je u tome što je Crnogorcima jasno o čemu se radi, ali nemaju snage da se elegantno riješe ovog problema A mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno pameti da se ovog problema riješimo. Pogotovo pameti nije imao jedan vaš prethodnik kada je prije 18 godina potpisao skandalozan ugovor sa SPC-om. Tada je Ivica Račan potpisao ugovor s nepostojećim predsjednikom nepostojećeg episkopskog savjeta nelegalne SPC u Hrvatskoj. Hoćete li revidirati ugovor? Kad ga pregledate, on je zreo za poništiti”, pitao je Prkačin.

Plenković je odgovorio da je, koliko je njemu poznat, on prvi koji povlači to pitanje u Saboru u posljednjih 10 godina.

“Moram priznati da nisam u Saboru čuo da netko dovodi u pitanje taj sporazum. Ne vidim koje ste argumente iznijeli, ja ću ga više iz radoznalosti pogledati da vidim što piše što bi bilo u suprotnosti s eventualno našim pravnim poretkom, s drugim ugovorima koje Hrvatska ima s vjerskim zajednicama. Mogu vas o tome obavijestiti. Ne vidim što je u tom ugovoru sporno da se 18 godina toga nitko nije sjetio do vas danas”, odgovorio je Plenković.

Bolje ikad nego nikad, odgovorio je Prkačin.

“Zakon o vjerskim zajednicama u članku 1 traži da svaka vjerska zajednica bude upisana u evidenciju. Kad pogledate evidenciju vidjet ćete da SPC-a u Hrvatskoj na taj način u evidenciji nema. Ima na desetke organizacijskih oblika, ali SPC u Hrvatskoj ne postoji. Ni u jednom članku njihovog ustava nećete naći episkopski savjet ni predsjednika koji je to potpisa”, zaključio je Prkačin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas