Pratite nas

Herceg Bosna

Prlić ruši stereotipe i lažne optužbe o ratnoj ulozi Hrvata

Objavljeno

na

Hrvati su jučer obilježili 24. godišnjicu osnutka Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB).

Tom prigodom promovirana je i knjiga dr. Jadranka Prlića. Napisao ju je u Haagu. Na čak 2100 stranica, sa 6000 fusnota, vrlo argumentirano i znanstveno objašnjava uzroke i posljedice rata.

Prlić je dokumentima i autentičnim svjedočenjima cjelovito pokazao razloge formiranja Hrvatske zajednice (18. 11. 1991.), a zatim i HR HB (28. 8. 1993.), kao i način njihova djelovanja te njihovu integraciju u institucije Federacije i države BiH. Prlićeva knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg Bosne” objašnjava u kakvim okolnostima i zašto su donošene pojedine odluke te ruši stereotipe i lažne optužbe o ratnoj ulozi Hrvata. Osobito o Herceg Bosni na čijem je čelu bio kao predsjednik Vlade. Prlić ne glorificira Hrvate, dapače, on objašnjava i one negativne stvari koje su činjene uime HR HB, piše Jozo Pavković / Večernji list

Knjigu trebaju pročitati svi – međunarodna zajednica, Bošnjaci, Srbi i, dakako, Hrvati. I oni sami žive u mnogim zabludama iz kojih izrastaju podjele i sukobi. Međunarodni diplomati će nakon čitanja knjige vidjeti (ako budu htjeli) koliko su nepravdi učinili Hrvatima jer su vjerovali lažnim izvješćima koja su im servirali hrvatski neprijatelji.

Kada “Prlića” prouče haaški suci, oni će se odmah hrvatskoj “šestorci” javno ispričati. Bošnjaci će iz knjige moći iščitati kako su od svojih politika obmanjivani i zašto su saveznike pretvorili u neprijatelje. Na koncu, svi će saznati kako je Herceg Bosna bila u funkciji očuvanja, a ne rušenja države BiH. Uostalom, ni u najtežim ratnim danima Herceg Bosna se nije odrekla BiH kao države jednakopravnih konstitutivnih naroda. Svi ostali, riječima ili djelima, jesu. Pa i oni koji se u nju danas najviše zaklinju.

Poput Prlića, i ostali haaški uznici obrađivali su ove teme. Slobodan Praljak objavio je brojne knjige o Herceg Bosni. Valentin Ćorić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Berislav Pušić također su u Haagu dali golemi prilog povijesnoj građi. Kojom će u budućnosti pomoći da oni i cijeli hrvatski narod dokažu svoju nevinost.

Nažalost, Međunarodni sud je u procesima često podlijegao stereotipima. Kojima je, kriminalizirajući Domovinski rat, optuživao Herceg Bosnu, hrvatske političke i vojne čelnike. HR HB bio je doslovno dio Owen-Stoltenbergova plana koji je predviđao uniju triju republika u BiH. Pitanje je bi li bez Herceg Bosne bilo uopće BiH?!

Na sve te dvojbe trebaju odgovoriti znanstvenici. Prlić je jedan od njih. Njegove argumente teško je pobiti, a govore o tome kako se već četvrt stoljeća jedan narod i njegove čelnike nepravedno progoni. Knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg Bosne” pokušaj je da se povijesne istine iz sfere politikantstva i obavještajnih službi prepuste znanstvenicima i povjesničarima. Doprinos toj činjenici, prije svih, mora dati Haag. Vrijeme je da bez predrasuda oživotvore knjige svojih zatočenih stanara, piše Večernji list

facebook komentari

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari