Pratite nas

Probijen tunel Gaj

Objavljeno

na

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH ostvarilo je još jedan značajan uspjeh u izgradnji autoceste na Koridoru Vc. Radnici koji su angažirani na izgradnji autoceste na poddionici Vlakovo-Lepenica probili su tunel Gaj dug gotovo 880 metara.

Probojem tunela Gaj JP Autoceste FBiH korak bliže završetku 102 km autoceste na Koridoru Vc.

Iskop tunela Gaj predstavljao je posebno veliki izazov za izvođače, jer je struktura tla kroz koji se vršio iskop bila izuzetno lošeg kvaliteta. Ipak, u rekordno kratkom roku uspješno je savladana i ova prepreka.Poslovi na Koridoru Vc odvijaju se po planu i završetkom tunela Gaj ostvaruje se cilj da do kraja godine u funkciji bude više od 102 kilometara moderne autoceste, odnosno da bude završeno 35 posto Koridora Vc.Radove na tunelu izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. gdje je angažirano oko stotinu radnika i više desetina strojeva. Ovaj tunel je treći po redu koji je probijen na dionici Vlakovo- Tarčin. Prije njega, u rujnu  prošle godine, probijen je tunel Grabosječ, dužine oko 880 metara te u siječnju ove godine tunel Suhodol, dug gotovo tri kilometra.Ugovor o izgradnji poddionice Vlakovo-Lepenica potpisan je 21. prosinca 2012. godine. Poddionica je duga ukupno 10,2 km i predstavlja najdužu poddionicu autoceste na Koridoru Vc koja je trenutno u izgradnji. Vrijednost ugovora za izgradnju ove poddionice je oko 350 miliona maraka, sa PDV-om. Za izvođenje radova na ovoj poddionici sklopljeno je partnerstvo između turske komapnije Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. i domaćih građevinskih kompanije. Od ukupnog iznosa ugovora, domaće komapnije koje učestvuju u izgradnji ove poddionice će izvršiti radove u vrijednosti od oko 200 miliona maraka.

Osim tunela Gaj, na ovoj poddionici se gradi još nekoliko značajnih objekata i to vijadukti Vlakovo (oko 390 metara), Gladno Polje (oko 350 metara) i Šamin Gaj (oko 350 metara), zatim tunel Tulica koji je dug oko 350 metara, te dvije petlje Vlakovo i Lepenica. Na ovoj poddionici bit će izgrađena dva naplatna mjesta i to čeono naplatno mjesto Vlakovo i bočno naplatno mjesto Lepenica.

Kamenjar.com

facebook komentari

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari