Connect with us

Analiza

Problem Blokiranih vrlo je rješiv, kada bi bilo političke volje

Objavljeno

-

Nakon što je danas Predsjednica RH uputila pismo – požurnicu Andreju Plenkoviću da se počne rješavati problem više od 320.000 blokiranih osoba u Hrvatskoj, očekuje se reakcija Banskih dvora, koji očito do sada i nisu imali prevelike želje ući u sukob s moćnim lobijima.

Kada bi postojala politička volja, nijedan problem nije nerješiv, samo bi rješavanje Blokiranih poprilično naljutilo one koji ostvariju masne zarade i bezrazložno se bogate na leđima sirotinje – jer im je to država omogućila.

Cijeli problem se zapravo sastoji od tri dijela i svaki ima svoje uzroke: Ulazak u blokadu, vrijeme provedeno u blokadi i ovrha, odnosno naplata enormnih potraživanja konfiskacijom imovine, koja je obično zbog niza loših zakona nedostatna za pokrivanje neopravdano naraslog ukupnog duga, piše Neven Pavelić/Hrvatska Danas

Ulazak u Blokadu

Hrvatska je i dalje u gospodarskoj krizi, BDP je u apsolutnoj brojci 4,1 posto manji od pretkrizne 2008. godine, što znači da ukupna gospodarska aktivnost ne ulijeva neku nadu. Plaće su u neto iznosu premale, recimo da je minimalac upola manji nego u susjednoj Sloveniji.

U takvoj situaciji za vrijeme krize mnogi su upali u probleme, što zbog objektivnih okolnosti, što zbog svojih grešaka, ali sustav dopustio telekomima i bankama, te drugim financijskim ustanovama neviđeno lihvarenje.

Dovoljno govori podatak da je pola od 320 tisuća blokiranih u tom statusu zbog telekoma. Ljudi nisu mogli plaćati račune, a potpisali su ugovor koji nisu mogli razvrgnuti, u to vrijeme moralo se platiti recimo, primjerice, sve rate predviđene ugovorom. Plus zatezne kamate, plus bilježnik i evo kako je lako doći do 20 tisuća kuna duga, samo zato jer je zakon to tada omogućavao.

Od ostalih rijetko viđenih pljački, to su banke, koje su usred krize povećavale ionako velike kamate, nezakonito, kako tvrde neki hrvatski sudovi.

Jedno od rješenja je Zakonom urediti mogućnost tzv. walk out modela, da svatko može izići iz nekog ugovora, a da ne postane bijelo roblje za cijeli život. Danas je situacija ovakva: Kupite stan od 100.000 eura, ne možete plaćati nakon nekog vremena, otplatili ste npr. 30 tisuća, ali to su uglavnom kamate. Izbace Vas van iz stana, prodaju ga za trećinu vrijednosti i nemate stan i dužni ste banci 70 tisuća eura koje ne možete vratiti cijeli život.

Uz to, trebalo bi povećati minimalnu neto plaću na najmanje 6000 kn neto za 168 radnih sati. S tim da u nekim industrijama može biti radno vrijeme kraće, pa će i plaća biti manja, u prijelaznom vremenu. Smanjiti doprinose i poreze na plaće, a novac nadomjestiti povećanjem PDV-a na 27 posto. Vratit će se kroz potrošnju.

Vrijeme provedeno u blokadi

Kad se već dogodi takva situacija, treba je riješiti zakonski, tako da Trgovački sud provodi svojevrsnu predstečajnu nagodbu za fizičke osobe.

Tada bi trebalo sve dugove zbrojiti i utvrditi koja je glavnica u pitanju. Potom bi glavnicu trebalo podijeliti na onoliko rata koliko dužnik može podnijeti, a trošak svatko plaća sebi. Kada bi se zakonski tako uredilo, riješili bi se problemi svih 320 tisuća blokiranih, a dug ne bi bio 42 milijarde plus kamate i rastao, nego manji od 15 (okvirno, jer podaci kolika je glavnica, a koliko je sve ostalo – čudna li čuda ne postoje.

Ovrha

Ovrha bi trebala biti zadnja mjera i nikakav Ovršni zakon neće riješiti probleme blokiranih. Nekretnine se kod ovrhe na dražbi ne bi trebale prodavati ispod 90 posto realne vrijednosti, a ne kao sada za 30 posto. Probleme može riješiti samo donošenje seta pravednih zakona kojima razne institucije ne bi mogle provoditi samovolju i cijediti preko mjere dobrog ukusa hrvatske građane.

Zaključno, u karticu teksta, kao što je vidljivo, može se napisati prijedlog rješenja. Takav prijedlog treba pretočiti u niz promjena zakona, a to rade za to stručne osobe, koje uglavnom rade po trgovačkim sudovima i pravnim fakultetima. Nikakve smiješne radne skupine u kojima sjede gulikože i određuju kakav će biti zakon kojim će vam oguliti kožu.

To bi bilo isto kada bi dečke iz Lepoglave pozvali u radnu skupinu za promjenu glave Kaznenog zakona koja govori o imovinskim ili krvnim deliktima.

Neven Pavelić/Hrvatska Danas

Predsjednica premijeru: Riješite napokon problem blokiranih građana

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas