Pratite nas

Problem u BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

Objavljeno

na

Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je kako je glavni problem u BiH položaj Hrvata, a ne predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je naveo da kod zapadnih partnera u Vijeću za provedbu mira (PIC), ali i u BiH, postoji politika dvostrukih standarda, te da se uvijek okrivljuju RS, njena vlast i predsjednik Dodik kada se nešto dogodi, a jedan od primjera je neprovedba odluke “Sejdić – Finci”.

“Republika Srpska ima stav o provedbi te odluke, a Federacija BiH nema jer se njeni političari ne mogu dogovoriti oko teškog i bolnog pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda”, rekao je Bocan Harčenko za beogradsku Politiku.

aleksandrar-bocan-harcenkoOn je zapitao što se onda traži od Republike Srpske ako se zna da je to kočnica. “Ali, uvijek su krivi Banja Luka i Dodik, njegova retorika je postala, u negativnom smislu, nešto najvažnije u BiH, na sjednicama PIC o tome se razgovara kao o najozbiljnijem pitanju”, istaknuo je Bocan Harčenko.
Komentirajući želju Bošnjaka da uz pomoć visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ukinu odluku Vlade RS-a kojom se onemogućava fiktivno prijavljivanje prebivališta na teritorij RS-a, Bocan Harčenko je rekao kako je prošlo vrijeme kada je OHR ukidao odluke. “Inzko bi morao razmisliti kako ne bi došlo do još većih komplikacija i napetosti.

Njegova eventualna intervencija može podrazumijevati samo pokretanje unutarnjeg dijaloga oko te odluke”, rekao je Bocan Harčenko i dodao da bi međunarodna zajednica već morala donijeti odluku o zatvaranju OHR-a. Bocan Harčenko je rekao i da se Rusija protivi svakom takozvanom predizbornom inženjeringu i da apsolutno razumije zabrinutost RS-a povodom tog pitanja.

Govoreći o situaciji kada je riječ o Ukrajini, Bocan Harčenko je istaknuo da Rusiji odgovara što BiH nije zauzela opći stav prema Ukrajini, navodeći da je za Moskvu najbolja situacija da BiH nema stav, što ne znači da je protiv stavova Rusije. “Točno je da nema zajedničkog stava na razini BiH, ali postoji stav Republike Srpske koji mi uzimamo u obzir u svojim analizama. Mi smo zahvalni RS-u, njegovom rukovodstvu, prvenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku koji je pokazao veliko zanimanje i razumijevanje prema krizi u Ukrajini, ali i objektivnom stavu Rusije”, rekao je Harčenko. Politika/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Sluškinje’ usamljene čekale ‘najavljenu kolonu’ na Gornjem gradu

Objavljeno

na

Objavio

Portal narod.hr-a objavio je sliku usamljenih aktivistica za ratifikaciju Istanbulske konvencije na Gornjem gradu, preobučenih u “sluškinje”.

Dok su deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv IK, desetak aktivistica usamljene su uzalud čekale na Gornjem gradu.

Odlazak prosvjednika do Markovog trga je bio najavljen, ali nije se ostvario.  Trebali bi ih ovako češće zeznuti, komentirao je jedan komentator na facebooku 🙂

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Biskup Košić poručio zastupnicima: Ako ste vjernici, katolici: NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sudjelovanja u dostojanstvenom skupu protiv Istanbulske konvencije obratio bih se narodnim zastupnicima u Hrvatskom saboru:

Dragi zastupniče, draga zastupnice!

Sada je na vama velika odgovornost: dati glas za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Vlada i predsjednik Vlade uputili su vam zahtjev da glasujete za IK. Pa premda je Vlada jednoglasno poduprla taj prijedlog, ODLUKA JE NA VAMA.

Ako ste vjernici, katolici, vi sljedeći svoju savjest i slušajući glas Pape i biskupa NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Ako i niste katolici, zbog pravnog i moralnog nereda koji bi IK unijela u naše hrvatsko društvo te zbog njezine nadređenosti hrvatskim zakonima čime bi se trajno razarali temelji naše suverenosti, vi također NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Regnum regno non praescribit leges!

Molim se za sve vas, na vama je velika odgovornost! Ako ništa drugo nije uvjerljiv argument za vas, činjenica da je velik dio našega naroda protiv ovakvog nadzakona trebao bi vas zamisliti je li to potrebno!
Neka vam Bog pomogne!

Domoljubi, Hrvati i katolici koji čine većinu, 86% naše nacije, ne žele IK! Rekli su to danas ovim veličanstvenim skupom sa sigurno preko 50 tisuća sudionika!
Pokažite da imate kičmu, da se ne date zaplašiti i da vam je stalo do budućnosti ovog naroda! napisao je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Biskup Košić: Molimo svetog Josipa da bdije nad našim hrvatskim narodom i nad našom domovinom da bi vazda sretna bila!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati