Pratite nas

Problem u BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

Objavljeno

na

Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je kako je glavni problem u BiH položaj Hrvata, a ne predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je naveo da kod zapadnih partnera u Vijeću za provedbu mira (PIC), ali i u BiH, postoji politika dvostrukih standarda, te da se uvijek okrivljuju RS, njena vlast i predsjednik Dodik kada se nešto dogodi, a jedan od primjera je neprovedba odluke “Sejdić – Finci”.

“Republika Srpska ima stav o provedbi te odluke, a Federacija BiH nema jer se njeni političari ne mogu dogovoriti oko teškog i bolnog pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda”, rekao je Bocan Harčenko za beogradsku Politiku.

aleksandrar-bocan-harcenkoOn je zapitao što se onda traži od Republike Srpske ako se zna da je to kočnica. “Ali, uvijek su krivi Banja Luka i Dodik, njegova retorika je postala, u negativnom smislu, nešto najvažnije u BiH, na sjednicama PIC o tome se razgovara kao o najozbiljnijem pitanju”, istaknuo je Bocan Harčenko.
Komentirajući želju Bošnjaka da uz pomoć visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ukinu odluku Vlade RS-a kojom se onemogućava fiktivno prijavljivanje prebivališta na teritorij RS-a, Bocan Harčenko je rekao kako je prošlo vrijeme kada je OHR ukidao odluke. “Inzko bi morao razmisliti kako ne bi došlo do još većih komplikacija i napetosti.

Njegova eventualna intervencija može podrazumijevati samo pokretanje unutarnjeg dijaloga oko te odluke”, rekao je Bocan Harčenko i dodao da bi međunarodna zajednica već morala donijeti odluku o zatvaranju OHR-a. Bocan Harčenko je rekao i da se Rusija protivi svakom takozvanom predizbornom inženjeringu i da apsolutno razumije zabrinutost RS-a povodom tog pitanja.

Govoreći o situaciji kada je riječ o Ukrajini, Bocan Harčenko je istaknuo da Rusiji odgovara što BiH nije zauzela opći stav prema Ukrajini, navodeći da je za Moskvu najbolja situacija da BiH nema stav, što ne znači da je protiv stavova Rusije. “Točno je da nema zajedničkog stava na razini BiH, ali postoji stav Republike Srpske koji mi uzimamo u obzir u svojim analizama. Mi smo zahvalni RS-u, njegovom rukovodstvu, prvenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku koji je pokazao veliko zanimanje i razumijevanje prema krizi u Ukrajini, ali i objektivnom stavu Rusije”, rekao je Harčenko. Politika/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bernardić: ‘HDZ donosi zakon kako bi legalizirao svoje crne fondove’

Objavljeno

na

Objavio

Teške optužbe padaju na račun HDZ-a zbog zakona koji regulira financiranje političkih aktivnosti, koji omogućuje strankama trošenje četiri puta više novca u kampanjama.

“Zakon se donosi svega nekoliko dana prije raspisivanja europskih izbora. Pokušava se danas isforsirati izglasavanje zakona, tako se krši demokratska praksa, ali i Zakon o radu. Potreban je isključivo da bi se legalizirali crni fondovi HDZ-a. I neki dan je izašla afera u Nacionalu u kojoj je Mamić donirao milijun eura HDZ-u za predsjedničku kampanju. Još uvijek imamo slučaj Fimi medija. Dizanjem novca koji mogu potrošiti u kampanji, legaliziraju crne fondove. Ptice na grani znaju da se financiraju iz crnih fondova, žele oprati te novce i koristiti ih u kampanji. Na taj način kupuju europske izbore i birače”, rekao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Podsjetimo, izjašnjavanje o amandmanima trajalo je cijelu noć jer je Most predao njih gotovo 900 kako bi opstruirao donošenje zakona.

Šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk podsjeća da se prema preporukama Venecijanske komisije ne bi smjela mijenjati izborna pravila u izbornoj godini, a ovdje zakon planira donijeti “nekoliko sati prije raspisivanja izbora”.

Također je podsjetio da je preporuka Ustavnog suda da bitni zakoni ne stupaju na snagu odmah nakon objave u Narodnim novinama. Bauk kaže da se za regularne izbore mora sa zakonom uskladiti sastav Državnog izbornog povjerenstva, a da HDZ i to opstruira uskraćujući pravo opoziciji na jednog člana u DIP-u.

“Zbog toga je potpumno nepotrebno dovedena u pitanje neregularnost izbora u RH. Nadam se da će predsjednica spriječiti tu vstu proceduralnog nasilja i da neće odmah potpisati taj zakon”, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati