Pratite nas

Problem u BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

Objavljeno

na

Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je kako je glavni problem u BiH položaj Hrvata, a ne predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je naveo da kod zapadnih partnera u Vijeću za provedbu mira (PIC), ali i u BiH, postoji politika dvostrukih standarda, te da se uvijek okrivljuju RS, njena vlast i predsjednik Dodik kada se nešto dogodi, a jedan od primjera je neprovedba odluke “Sejdić – Finci”.

“Republika Srpska ima stav o provedbi te odluke, a Federacija BiH nema jer se njeni političari ne mogu dogovoriti oko teškog i bolnog pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda”, rekao je Bocan Harčenko za beogradsku Politiku.

aleksandrar-bocan-harcenkoOn je zapitao što se onda traži od Republike Srpske ako se zna da je to kočnica. “Ali, uvijek su krivi Banja Luka i Dodik, njegova retorika je postala, u negativnom smislu, nešto najvažnije u BiH, na sjednicama PIC o tome se razgovara kao o najozbiljnijem pitanju”, istaknuo je Bocan Harčenko.
Komentirajući želju Bošnjaka da uz pomoć visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ukinu odluku Vlade RS-a kojom se onemogućava fiktivno prijavljivanje prebivališta na teritorij RS-a, Bocan Harčenko je rekao kako je prošlo vrijeme kada je OHR ukidao odluke. “Inzko bi morao razmisliti kako ne bi došlo do još većih komplikacija i napetosti.

Njegova eventualna intervencija može podrazumijevati samo pokretanje unutarnjeg dijaloga oko te odluke”, rekao je Bocan Harčenko i dodao da bi međunarodna zajednica već morala donijeti odluku o zatvaranju OHR-a. Bocan Harčenko je rekao i da se Rusija protivi svakom takozvanom predizbornom inženjeringu i da apsolutno razumije zabrinutost RS-a povodom tog pitanja.

Govoreći o situaciji kada je riječ o Ukrajini, Bocan Harčenko je istaknuo da Rusiji odgovara što BiH nije zauzela opći stav prema Ukrajini, navodeći da je za Moskvu najbolja situacija da BiH nema stav, što ne znači da je protiv stavova Rusije. “Točno je da nema zajedničkog stava na razini BiH, ali postoji stav Republike Srpske koji mi uzimamo u obzir u svojim analizama. Mi smo zahvalni RS-u, njegovom rukovodstvu, prvenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku koji je pokazao veliko zanimanje i razumijevanje prema krizi u Ukrajini, ali i objektivnom stavu Rusije”, rekao je Harčenko. Politika/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Kotarsko odmjeravanje snaga

Objavljeno

na

Objavio

Izbori za vijeća kotareva (kotar – nekad veći, a danas manji od općina i gradova) i mjesne odbore, koji su održani u Splitu protekle nedjelje, u svakom su slučaju – unatoč činjenici da se izbornom zovu, odazvalo samo 11,5 posto birača – dobar indikator političkog raspoloženja građana, koji se, doduše, ne može preslikati na cijelu zemlju. Usput, osim što služe kao test popularnosti stranaka, stranački izbori u kotarevima i nemaju naročitog smisla.

Bilo bi, naime, sasvim dovoljno i primjereno za mjesnu vlast birati pojedince, a ne liste, i to na nekakvim zborovima građana. Bilo je čak smiješno čitati te velike zamisli pojedinih stranaka o kojima može odlučivati i koje može provoditi samo gradska ili čak državna vlast.

Rezultatima su svi akteri, kobajagi, zadovoljni. Neki zaista, a neki samo hine zadovoljstvo. Zadovoljan, s razlogom, može biti samo HDZ, koji je izvojevao apsolutnu pobjedu u 24 kotara s pomakom od čak 36 posto. Očito, Plenkovićev ples oko štange, iliti oko centra, nije se ovoj stranci nimalo osvetio.

Veliki rezultat može se zahvaliti trima činjenicama. HDZ ima vjerno, nerijetko interesno uvezano, članstvo, koje je uglavnom i izišlo na izbore. Nije imao nikakvu konkurenciju na tzv. desnom političkom spektru. I, možda najvažnije, HDZ ima gradsku vlast na čelu s Androm Krstulovićem Oparom, koja ulijeva poštovanje i respekt u svakom smislu. S njom su dakako povezana i određena očekivanja.

SDP je u odnosu na prošle kotarske i gradske izbore, na kojima se zbog raspada vlastitog sistema, odnosno zbog raspuštanja organizacije, proveo kao bos po trnju, znatno rehabilitirao svoj rejting. Pobijedio je u četiri kotara (Blatine, Gripe, Lučac-Manuš, Trstenik) koja su tradicionalna uporišta ove sranke zbog pretežnog broja stanovnika mentalno naslonjenih na prohujala vremena.

Tu konstataciju dodatno osnažuje činjenica da je u koaliciji sa SDP-om nastupila Nova ljevica. Ako je to točno i ako je to opće stanje, onda će socijaldemokracija u Hrvatskoj imati, na žalost, sve slabiju perspektivu što se budemo udaljavali od sjećanja na bivšu državu. Most nije napravio značajniji iskorak.

On je prvenstveno žrtva snažne propagande usmjerene protiv njega nakon raskida koalicije s HDZ-om, u kojoj je propagandi vodeća stranka uspjela kod dobrog dijela svojih birača stvoriti uvjerenje kako je Most bio taj remetilački faktor vlasti.

A Pametno je napravilo harakiri kad se posvađalo s Bogom, upustivši se u velike svjetonazorske rasprave, i to s pozicije radikalnog liberalizma i još u koaliciji s ekstremnim krilom HNS-a i IDS-om.

Na Žnjanu su, odakle su krenuli, osvojili jedan mandat, ali taj nije pripao Marijani Puljak. Pobjeda dvojice nezavisnih možda upućuje na smjer buduće politike.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

DUJMOVIĆ: Veliki Jakovina ne zna pravo ime generala Kvaternika iz NDH!!!

Objavljeno

na

Objavio

Debakl, ako hoćete, stručno pa i moralno poniženje koje je golom argumentacijom i konzekventnom uporabom logičkog zaključivanja u raspravi na Poligrafu hrvatskog radia izveo dr. Hasanbegović u radio raspravi sa dr. Tvrtkom Jakovinom spada u anale hrvatskih povjesnih rasprava o čemu dakako mediji ustrajno šute.

Dakle, nikad nitko u raspravama lijevih i desnih povjesničarskih pogleda nije do te razine najprije ogolio, razotkrio, a onda svojom argumentacijom doslovno zdrobio i izvrgnuo ruglu kao ovaj puta Hasanbegović Jakovinu.

Od teze da je 22 lipanj u Brezovici bio tek obično “ konzultantsko ladanje” a nikakvo formiranje, najmanje ne prvog antifasistickog odreda u Europi (jer kako onda zvati Poljake koji se od 1939 bore sa fašizmom? ) do svih drugih tema, Hasanbegović je više negoli dominirao tako da Jakovina doslovno niti u jednoj temi nije argumentima nadvladao.

No pravi akademski tuš je uslijedio kad je Hasanbegović upoznao naciju sa činjenicom da je Jakovina u jednoj nota bene nagrađenoj povijesnoj knjizi pobrkao imena povijesnih Kvaternika.

Veliki Jakovina ne zna pravo ime generala Kvaternika iz NDH!!!

Da je takav gaf napravio u nekoj knjizi Hasanbegović mediji bi se iživljavali mjesecima, ovako, naše medijske eskort dame za dobru apanažu šute i o ovoj profesionalnoj sramoti uglednog povjesničara kao sto šute o potpunom debaklu koji je njihov medijski ljubimac doživio od medijski sotoniziranog Hasanbegovića.

On je pak strpljiv čovjek koji zna da u utakmici koju igra postoji drugo poluvrijeme, pa produžetci, po potrebi i penali i da ako je samo do argumenata i istine on tu borbu ne može izgubiti, komentirao je Tihomir Dujmović.

Bujanec: Hasanbegović skršio Jakovinu k’o Hrvatska Argentinu ! Stigao je i na Jazovku…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori