Pratite nas

Problemi u BiH: Rusko-ukrajinska kriza otvara krizu opskrbe plinom

Objavljeno

na

‘Trenutačno nitko na svijetu ne može predvidjeti kako će se razvijati situacija u odnosima te dvije zemlje.

Tvrtka “BH gas”, koja je glavni dobavljač prirodnog plina za Bosnu i Hercegovinu, dobila je obavijest od ruskog “Gazprom exporta” da je moguć prekid isporuke tog energenta zbog sadašnje krize koja vlada u odnosima između Rusije i Ukrajine, prenose u utorak lokalni mediji.

Direktor “BH gasa” Mirza Sendijarević potvrdio je “Dnevnom avazu” kako je ruski izvoznik poslao takvo upozorenje. “Trenutačno nitko na svijetu ne može predvidjeti kako će se razvijati situacija u odnosima te dvije zemlje”, kazao je Sendijaravić.

Bosna i Hercegovina kao i brojne druge europske zemlje ovisi o ruskom plinu koji se transportira preko Ukrajine. Plinovodom koji prolazi preko te države u Europu se transportira čak 66 posto plina što ga izvozi Rusija.

Ruski isporučitelji, kako stoji u obavijesti upućenoj “BH gasu”, drže kako bi se moglo lako dogoditi da Ukrajina zabrani transport plina preko svog teritorija nastavi li se zaoštravati sadašnji sukob Kijeva i Moskve prouzročen otcjepljenjem Krima od Ukrajine.

BiH u cijelosti ovisi o plinu iz Rusije jer nikada nije proveden plan diverzificiranja izvora opskrbe tim energentom.

Postojeći plinovod koji je priključen na plinsku mrežu u Srbiji odnosno Mađarskoj sagrađen je još 80-ih godina prošlog stoljeća a proteže se od Zvornika u istočnoj Bosni prema Sarajevu i završava u Zenici. Postoje idejni planovi za povezivanje tog plinovoda s plinovodnim sustavom u Hrvatskoj preko Slavonskog Broda, a oni su razvijeni s ciljem omogućavanja dobave plina i od drugih isporučitelja. U provedbi tih planova, međutim, odbija sudjelovati Republika Srpska, koja je prije dvije godine donijela odluku da gradi plinovod preko svog teritorija koji će se opet oslanjati na ruski plin i to kao sastavni dio projekta “Južni tok”.

No uz globalne političke probleme BiH ima i drugih poteškoća u osiguravanju redovite opskrbe plinom.

Ruskom isporučitelju još uvijek nije plaćen dug od oko 104 milijuna eura za plin isporučen tijekom rata, a sve se teže isplaćuju i računi za sadašnje isporuke plina.

Zbog nagomilanih dugova “BH gas” je od ponedjeljka reducirao isporuku plina tvrtki “Sarajevogas” koja je posrednik u opskrbi plinom za područje Sarajevske županije.

“Sarajevogas” duguje “BH gasu” čak 48 milijuna konvertibilnih maraka (24 milijuna eura), a to je opet rezultat činjenice da Gradska toplana ne plaća račune za plin “Sarajevogasu”.

U Gradskim toplanama se žale na činjenicu da korisnici usluga centralnog grijanja ne plaćaju račune.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari