Pratite nas

Komentar

Proces privikavanja biračkog tijela na ‘veliku koaliciju’

Objavljeno

na

AFP

Davor Bernardić već mjesecima uspješno čisti SDP od lijevih projugoslavenskih ultraša i koliko god je oporba unutar Partije jaka i složna, ne mogu mu ništa.

Andrej Plenković slične poteze vuče u HDZ-u, samo je riječ o desnom krilu i o državotvornim HDZ-ovim seniorima na svim razinama. I kod SDP-a i kod HDZ-a nakon čišćenja ostaje samo „političi centar“, bilo lijevog ili desnog predznaka. To je priprema za toliko očekivani politički zagrljaj „velike koalicije“ HDZ-a i SDP-a, a njihov je politički susret zamišljen upravo na zajednički pripremanom političkom centru.

Već neko vrijeme, točnije od dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, SDP i HDZ su u prešutnom dogovoru, i kad su HDZ-ovi birači progutali (jesu li?) HDZ-ovo koaliranje s HNS-om, sa svim mogućim saborskim prebjezima i prihvatili Milorada Pupovca za stvarnog Plenkovićeva političkog tajnika, onda će i protuprirodni blud sa SDP-om proći u sramotnom muku „čuvene“ hrvatske šutnje.

Da proces privikavanja HDZ-ova biračkog tijela na „veliku koaliciju“ traje već neko vrijeme može se uočiti po neobičnim političkim potezima i još neobičnijim objašnjenjima vladajuće većine. Prije svega s kojim oprezom ministar Uprave i glavni ideolog modernog HDZ-a, Lovro Kušćević, prilazi brojanju glasova inicijative „Narod odlučuje“. Očigledno da u kontekstu „velike koalicije“ HDZ ne želi nikakav referendum o promjeni Izbornog zakona niti želi bilo što mijenjati u postojećem. Davor Bernardić je potpuno istoga mišljenja, sjajno bi mu legla sinekurna pozicija potpredsjednika Vlade u budućoj koaliciji s HDZ-om. Andreju Plenkoviću je jasno da se izbori mogu dogoditi u svakom trenutku, čak i zbog banalnih razloga izostanka samo nekoliko ruku; dovoljna je malo jača gripa ili neugodna prometna nesreća, zato predsjednik Vlade ni na koji način ne želi riskirati biti izbačen iz sedla za ovoga mandata niti riskirati pobjedu na sljedećim izborima. Neće sjahati sve dok ne pokuša ispuniti svoje obveze. Čovjek iz Bruxellesa nije slobodan sve dok ga Berlin ne otpusti.

Naime Plenković još nije Republiku Hrvatsku podvrgnuo Eurozoni („ulazak“ u Eurozonu je eufemizam), da bi na taj način izgubila važan dio svog (financijskog i fiskalnog) suvereniteta i na taj način Hrvatska postala još podložnija briselskim birokratima i berlinskim gazdama.

Ulaskom u Eurozonu hrvatska lisnica nepovratno više ne bi bila u hrvatskom džepu. Emisiona banka bila bi dalje nego nekad Topčider. Forsiranje Eurozone je neshvatlivo; ni Andrej Plenković ni njegovi gospodari u Bruxellesu i Berlinu ne žele vidjeti da je hrvatsko gospodarstvo još uvijek na razini socijalističke dogovorne ekonomije i potpuno nespremno za tržišnu utakmicu i ulazak u Eurozonu. Primjer s beskrajnim „restrukturiranjima“ brodogradilišta više je nego slikovit. Ili baš zato(!), jer bi takva insuficijentna ekonomija učas podletila pod moćno njemačko okrilje i briselsko administriranje, a Hrvatska bi sa svojim resursima, prije svega napuštenom Slavonijom i „frei zimmer“ jadranskom obalom postala njemačka kolonija, zapravo plijen njemačke ekspanzije u Europi.

Putinova Rusija i Merkeličina Njemačka utiho su obnovile stare saveze svojih predšasnika i ti se dogovori ne očituju samo u zajedničkom poduhvatu „Toka 2“, plinovodom Baltičkim morem, nego i po mnogim drugim geopolitičkim potezima na Bliskom istoku, na primjer.

Ova Rusija je onaj stari SSSR kojeg su Hrvati itekako upoznali, ali ova Njemačka nije Adenaurova i Kohlova Njemačka koja je Hrvatima pomogla da kao dijaspora, stotine tisuća njih, izbjegnu politički progon i u Njemačkoj ostvare bolji život. Ovo je DDR-ska Njemačka Merkeličine i Putinove mladosti: njihova zajednička „pradomovina“ DDR. Njemačka Angele Merkel se preko Bruxellesa i njegovih birokrata nameće Europi i to podsjeća na neke nesretne događaje i godine prošlog stoljeća kad je sve završilo u krvi i nasilju. Kad naraste i ojača, Njemačka jednostavno ne može odoljeti Europu smatrati svojim prirodnim plijenom.

Pa kad korupciji skloni ruski državni poduzetnici kupuju imovinu na Jadranu ili se motaju oko INA-e i HEP-a, a preko Agrokora su u posjedu velikog komada slavonskih ravnica, Hrvatska se treba zapitati što joj je činiti u zagrljaju lažnih i opasnih prijatelja?

Nitko se za vladavine „velike koalicije“ neće previše ni pitati ni čuditi rusko-njemačkoj podijeli hrvatskog plijena, zato se ubrzano ide k toj velikoj političkoj inovaciji. Takva će koalicija preko svojih glasačkih tijela prevenirati i utrnuti svaki prosvjed i negodovanje. Članstvo i simpatizeri obiju stranaka dovoljno je veliko da amortizira svaki revolt, a Vlada će trabunjanjem o očuvanju radnih mjesta objašnjavati genijalnost svojih podložničkih poteza.

U godinama kad se krijesta „vođe“ diže Angeli Merkel, kao što se dizala tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća drugom jednom kancelaru, jedino geopolitičko riješenje i spas za Republiku Hrvatsku je savezništvo sa SAD i što veća povezanost s NATO-om kao jedinom pravom vojno-političkim čimbenikom u Europi. Amerika je dvaput spašavala Europu od njemačke neumjerenosti i još uvijek u Njemačkoj preventivno drži svoje vojne baze. Naravno, takvo savezništvo ne ide bez dobrog duha SAD u Europi i na Bliskom istoku – državom Izrael, a Hrvatska je Izraelu već pružila svoju ruku prijateljstva i ta je gesta dobro prihvaćena. Nije u pitanju samo LNG terminal(i) i izgradnja vojnih kapaciteta i logistike na teritoriju Republike Hrvatske; mnogo se više od toga očekuje i može učiniti – Hrvatska treba postati zemlja od strateškog povjerenja najvećoj planetarnoj sili i integrani dio NATO-ve strategije i kreativni član Višegradske skupine. To znači premiještanje dijela NATO-vih baza (iz Njemačke?) u Hrvatsku. Nitko nikada pod američkim kišobranom nije nastradao.

Ali sve to ne može, i ne smije, izvesti njemački čovjek Andrej Plenković u banskim dvorima i njegovi poslušnici. U slučaju da ne uspije u svojoj zadaći, Andrej Plenković će tražit uzmak u visokoj EU sinekuri ili u jalovoj EU diplomatskoj eliti, ovisi koliko politički poživi njegova politička zakrilnica Angela Merkel (možda do Božića) i njegov štipavac Jean-Claude Junker. No, to je nevažno, njegova osobna karijera, sudbina Hrvatske u ovim trusnim vremenima brzog preslagivanja geopolitičkih silnica daleko je važnija.

L.C./Hrsvijet.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrija Hebrang: Budimir Lončar i Ivica Račan najodgovorniji za smrt 7.263 civila u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Budimir Lončar u utorak je priopćenjem izvijestio kako niti može niti želi primiti Medalju grada Zagreba jer ne želi, kako navodi, ni na koji način sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu, Republiku Hrvatsku, nakon što je, ističe, postao predmetom “kampanje koja poprima sve odlike javnog linča” te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi na koje institucije države “znakovito šute”. Za Andriju Hebranga, ovakav je rasplet događaja sramota hrvatske Države.

-Sramota je hrvatske države da je medalju odbio Budimir Lončar, a da dodjelu medalje prethodno nije spriječila Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i institucije koje po ustavu moraju štititi Domovinski rat. Zašto Budimir Lončar nije zaslužio nikakvu medalju, dapače samo duboku i oštru osudu – rekao je Andrija Hebrang u izjavi za Direktno.hr, prenosi Hrsvijet

Hebrang nadalje navodi kako je nekadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova odgovoran za smrt 7.263 civila.

– Ulogu Budimira Lončara dobro sam istražio kad sam radio svoju knjigu ‘Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku’. Tada sam analizirao Ivicu Račana koji je predao oružje Beogradu, odnosno, KOS-u i analizirao sam Lončara koji je glasao u ime Jugoslavije za embargo. Ustvrdio sam u svojoj knjizi da su njih dvojica najodgovorniji za smrt 7.263 civila u Hrvatskoj jer čim smo se naoružali, nažalost ilegalno pa je dulje trajalo, onda se zaustavilo ubijanje civila jer smo ih mogli braniti – kaže Hebrang.

Ocijenio je kako ulogu Budimira Lončara iz 1991. godine možemo pobliže vidjeti iz knjige Carole Hodge ‘Britain and the Balkans (Routledge Advances in European Politics)’, Britanke koja je bila u službi u Ujedinjenim narodima.

Zbog embarga je pao Vukovar, zbog toga smo imali puno žrtava, jer se nismo imali čime braniti

-Kroz to što je ona napisala, čemu je tada svjedočila i ono što sam ja tada svjedočio, imamo cijelu priču o tome što se dogodilo, tvrdi ratni ministar zdravstva.

Smatra kako postoje najmanje dva razloga zbog kojih Budimir Lončar nije zaslužio nikakvu medalju već samo duboku i oštru osudu.

-Jedan razlog je što je poput Josipa Manolića 1945. godine bio načelnik OZN-e i to je nešto što će povijest jednog dana istražiti i reći svoju konačnu prosudbu i oko toga nam Lončar i njegovi istomišljenici mogu lagati koliko hoće. Ali u vremenu u kojem smo mi svjedoci, nama koji smo se borili za ovu državu, ne može lagati. Kad sam istraživao zločine nad civilima koje je počinio srpsko-crnogorski agresor onda sam osim evidencije i identifikacije svih ubijenih u svojoj knjizi opisao razloge i zašto je došlo do toga. Jedan razlog je Ivica Račan koji je predao oružje Teritorijalne obrane KOS-u između dva kruga prvih demokratskih izbora 1990. godine. Kad su u prvom krugu komunisti vidjeli da gube onda su brzo predali oružje ne dočekavši drugi krug jer bi onda hrvatski narod bio naoružan i onda bi se rezultati tih izbora mogli i obraniti. Drugi je Budimir Lončar koji je 1991. godine bio ministar vanjskih poslova Jugoslavije. Prijedlog nekih zainteresiranih zemalja uključujući i službeni Beograd bio je da se proglasi embargo za kupovinu oružja bivšim zemljama Jugoslavije. Zašto? Zato da bi se razlika u naoružanju između Srbije s jedne strane, u čijim rukama je bilo upravljanje s JNA i sa svim oružjem, i ostalih zemalja, uključujući i Hrvatsku, zabetonirala. To je značilo omjer tisuće i tisuće artiljerijskih jedinica i kratkog oružja s jedne strane naprama nula, odnosno lovačkom oružju s druge strane”, rekao je Hebrang i dodao kako se jedino zabranom kupovine oružja to moglo zabetonirati i osigurati brza pobjeda Beograda.

Podsjetio je kako je Hrvatska već tada dobro lobirala u New Yorku te kako smo održavali, u tihoj diplomaciji, pregovore s Narodnom Republikom Kinom koja je kao velika sila imala pravo veta na odluke Vijeća sigurnosti.

-Kina je prihvatila uložiti veto, ali je imala jedan uvjet. Naime, rekli su, ako vaš ministar vanjskih poslova odbije embargo, onda ćemo mi uložiti veto u slučaju izglasavanja. Taj ministar je bio Budimir Lončar i isključivo o njemu je ovisilo hoće li Kina uložiti veto ili neće. Kako se Lončar jasno opredijelio za embargo, Kina nije mogla ići protiv matične države koja prihvaća taj embargo, a to je onda bila Jugoslavija – podsjetio je Hebrang.

Uvjeren je kako je upravo tu napravio dvije stvari sa stravičnim posljedicama.

-I tu je Budimir Lončar zabetonirao naoružavanje Hrvatske i napravio dvije stvari sa stravičnim posljedicama. Prvo, da su nam pobili 7.263 civila jer nismo imali oružja za braniti ih, zaustavili smo to ubijanje tek kad smo se ilegalno naoružali. Drugo uveli smo mladu hrvatsku državu u sustav međunarodnog šverca oružja kako bi se obranili temelji države. Dakle, natjerao nas je na protuzakonito poslovanje koje se ukorijenilo u nekim elementima države i vuklo je dugo godina tragove. To su njegovi grijesi za koje je trebao biti procesuiran da je Hrvatska bila normalna država – kaže Andrija Hebrang

Smatra kako su od kaznenog progona Lončara spasile prvo priče da je predsjednik Tuđman bio na njegovoj strani, a kasnije i savjetnička fotelja predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

-Lako je demantirati priče da je predsjednik Tuđman bio na njegovoj strani jer se može pogledati izjava predsjednika Tuđmana koji je vrlo jasno rekao kako Budimir Lončar zagovara agresorsku stranu. Njega je spasio i njegov istomišljenik u svemu Stjepan Mesić koji ga je 2000. izvukao iz naftalina i dao mu prvu funkciju nakon toliko godina i stavio ga za svog savjetnika. Naravno, isto je nastavio i Ivo Josipović i tako umjesto kazne stigla ga je nagrada – smatra Hebrang.

Na koncu, ponavlja kako je ovo s medaljom grada Zagreba svojevrsna sramota.

-Ponavljam sramota je da ju je odbio on. Mislim kako su se svi odgovorni za čuvanje istine i ugleda Domovinskog rata trebali oglasiti i to osuditi – zaključio je za Direktno Andrija Hebrang, prenosi Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Zbog embarga je pao Vukovar, zbog toga smo imali puno žrtava, jer se nismo imali čime braniti

Objavljeno

na

Objavio

Buda Lončar masti i laže, naravno, kao i obično, pomaže mu “desnica” svojim nemuštim napadima.

Prvo, nije nama Lončar uveo embargo nego Vijeće sigurnosti, i to tako što su se najveći zagovornici opstanka jugoslavije Amerikanci udružili s pro-srpskim Francuzima i Britancima i oni su nam odlučili uvesti embargo.

A zadaća Bude Lončara, inače ratnog i poratnog zločinca iz vremena ww2 bila je da kao ministar vanjskih poslova Jugoslavije izlobira kod Rusa, a pogotovo kod Kineza, da ne ulože veto na tu Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a od 25. rujna 1991.

Dakle, to je Budin tal u tom zločinu kad su dva naroda ostavljena u jednom masakru brahijalne srpske sile.  Drugo, kad se to 2006. otkrilo u knjizi Carole Hodge, Mesić, čiji je Buda bio savjetnik u prvoj reakciji je rekao da to plasiraju “ustašoidi iz Večernjaka”, jer je Mesićevo stanje svijesti tad b ilo jednako kao i 1992. kad je u Americi svjedočio o embargu i rekao otprilike da je to “kao da zaključate silovatelja i žrtvu u istu sobu i kažete im da ste im osigurali jednake uvjete”, dakle da je embargo za Hrvatsku štetan.

Međutim, kad su vidjeli da je to objavila ugledna britanska znanstvenica, kojoj se nije mogla lijepiti etiketa “ustašoida” prešlo se na plan B, i izmislila se laž kako je “embargo nama pomogao a ne odmogao”.

Još kasnije plasirana je laž da je Kadijević, kad je u ožujku 1991. išao u Moskvu od Jazova (tadašnjeg zapovjednika vojske SSSR-a) tražiti potporu za izvršenje vojnog udara u jugoslaviji, ugovorio i kupnju novog oružja od Rusa u vrijednosti od 2 milijarde dolara. Za ovu tezu nikad nitko nije ponudio niti jedan jedini konkretni dokaz, a ovu tezu je inače u jednu od svojih knjiga, na moje veliko iznenađenje, uvrstio i Ante Nazor. Tu jednostavno stvari ne štimaju.

Prije svega, rasprave radi, uzmimo da je ta teza točna i da je JNA stvarno naručila od Rusa oružja u vrijednosti od 2 milijarde dolara, i da dođu Ameri, Britanci i Francuzi i urote se uništiti Rusima taj posao, a Rusija ima pravo veta koje ne koristi? Tko je to toliko imberlan da može progutati jednu takvu laž?

Prava istina je da će vam bivši branitelji Vukovara reći kako u Vukovar nije stigao ni metak nakon 1. listopada 1991. I to je istina. Ali ne zato jer je Tuđman izdajnik, kao što će Buda, Mesić i njjihovi pijunčići po medijima tipa Krile, Boris Pavelić, Pilsel i slični tvrditi, nego upravo zato jer nam je 6 dana prije toga uveden embargo i uvoz koji se do tad vršio preko Mađarske je prekinut. Nakon toga JNA napada selo Marince između Vukovara i Vinkovaca i kida komunikaciju Vinkovci-Nuštar-Marinci-Bogdanovci-Vukovar i tad se Vukovar na lazi u totalnom obruču, a dalje je sve poznato.

JNA i Srbi ne samo da nisu trebali uvoziti nikakvo naoružanje, nego su ga mogli izvoziti i izvozili su ga. Vi ćete u dijamantskim ratovima devedesetih u Sierra Leoneu, LIberiji i sličnim afričkim zemljama često vidjeti fotografiju afričke djece od 13-14 godina kako poziraju s automatima firme “Crvena zastava” iz Kragujevca.

Lončar je, pokušavajući se obraniti, pozvao na Tuđmana, jer mu je to vjerojatno savjetovao Mesić koji je u više navrata posezao za strategijom posezanja za mrtvim svjedocima (na primjer kad je oklevetao Dunju Zloić – Gotovina da je ukrala torbu s novcem iz hrvatske dijaspore, pa kad ga je Dunja tužila on je rekao da mu je to rekao Fra Tomislav Pavao Duka koji je bi mrtav, ili kad ispalio laž da smo u Maslenici !izgubili 185 ljudi a nismo se makli ni milimetra” pa kad su branitelji reagirali onda je rekao da mu je to rekao Tuđman), međutim, danas je Budu upravo HDZ matirao i prenio djelove izjave upravo Predsjednika Tuđmana od 27. rujna 1991. dakle dva dana nakon usvajanja Rezolucije VS UN-a kojom je uveden embargo. Predsjednik Tuđman tad je rekao slijedeće:

“Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”.

Dakle, tu je sve jasno. Amerikanci, Francuzi i Britanci uveli su nam embargo, Buda Lončar je uspio uvjeriti Ruse i Kineze da ne stavljaju veto, zbog toga je pao Vukovar, zbog toga smo imali puno žrtava, jer se nismo imali čime braniti, dok su Srbi i JNA imali tenkova, topova, zrakoplova, bojnih brodova, raketnih sustava. raketnih lansera, VBR-ova, streljiva, granata, logističke opreme, inžinjerijskih pomagala i svih mogućih tvarno tehničkih sredstava potrebitih za ratovanje da su mogli ratovati 50 godina uzastopno bez obnavljanja zaliha i to protiv protivnika puno jačeg od razoružanog golrukog hrvatskog naroda.

I to je prava istina, a ovo što govori Buda Lončar, što pišu Pilsel i slični to su takve laži u koje ne vjeruju ni njihovi ukućani, jedini možda oni sami, jer oni svi imaju Mesićevski sindrom, kad nešto izmisle i ta laž koju su izmislili im koristi i onda oni polako s vremenom počnu vjerovati da je ta laž istina, iako im je u podsvijesti jasno da su je oni sami izmislili, ali za takvo što bi valjalo imati obraza, a kakvog obraza mogu imati likovi poput Mesića koji su i u Beogradu radili za KOS i s Vasiljevićem ugovarali uhićenje Tuđmana ili jedan Buda Lončar, koji je svojim lobiranjem, to je Davor Ivanković dobro napisao 2006. godine, osudio Hrvatsku na smrt!

Budimir Lončar ne želi primiti priznanje Grada Zagreba: Ovo je žalosni igrokaz koji sramoti moju domovinu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari