Pratite nas

Komentar

Proces privikavanja biračkog tijela na ‘veliku koaliciju’

Objavljeno

na

AFP

Davor Bernardić već mjesecima uspješno čisti SDP od lijevih projugoslavenskih ultraša i koliko god je oporba unutar Partije jaka i složna, ne mogu mu ništa.

Andrej Plenković slične poteze vuče u HDZ-u, samo je riječ o desnom krilu i o državotvornim HDZ-ovim seniorima na svim razinama. I kod SDP-a i kod HDZ-a nakon čišćenja ostaje samo „političi centar“, bilo lijevog ili desnog predznaka. To je priprema za toliko očekivani politički zagrljaj „velike koalicije“ HDZ-a i SDP-a, a njihov je politički susret zamišljen upravo na zajednički pripremanom političkom centru.

Već neko vrijeme, točnije od dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, SDP i HDZ su u prešutnom dogovoru, i kad su HDZ-ovi birači progutali (jesu li?) HDZ-ovo koaliranje s HNS-om, sa svim mogućim saborskim prebjezima i prihvatili Milorada Pupovca za stvarnog Plenkovićeva političkog tajnika, onda će i protuprirodni blud sa SDP-om proći u sramotnom muku „čuvene“ hrvatske šutnje.

Da proces privikavanja HDZ-ova biračkog tijela na „veliku koaliciju“ traje već neko vrijeme može se uočiti po neobičnim političkim potezima i još neobičnijim objašnjenjima vladajuće većine. Prije svega s kojim oprezom ministar Uprave i glavni ideolog modernog HDZ-a, Lovro Kušćević, prilazi brojanju glasova inicijative „Narod odlučuje“. Očigledno da u kontekstu „velike koalicije“ HDZ ne želi nikakav referendum o promjeni Izbornog zakona niti želi bilo što mijenjati u postojećem. Davor Bernardić je potpuno istoga mišljenja, sjajno bi mu legla sinekurna pozicija potpredsjednika Vlade u budućoj koaliciji s HDZ-om. Andreju Plenkoviću je jasno da se izbori mogu dogoditi u svakom trenutku, čak i zbog banalnih razloga izostanka samo nekoliko ruku; dovoljna je malo jača gripa ili neugodna prometna nesreća, zato predsjednik Vlade ni na koji način ne želi riskirati biti izbačen iz sedla za ovoga mandata niti riskirati pobjedu na sljedećim izborima. Neće sjahati sve dok ne pokuša ispuniti svoje obveze. Čovjek iz Bruxellesa nije slobodan sve dok ga Berlin ne otpusti.

Naime Plenković još nije Republiku Hrvatsku podvrgnuo Eurozoni („ulazak“ u Eurozonu je eufemizam), da bi na taj način izgubila važan dio svog (financijskog i fiskalnog) suvereniteta i na taj način Hrvatska postala još podložnija briselskim birokratima i berlinskim gazdama.

Ulaskom u Eurozonu hrvatska lisnica nepovratno više ne bi bila u hrvatskom džepu. Emisiona banka bila bi dalje nego nekad Topčider. Forsiranje Eurozone je neshvatlivo; ni Andrej Plenković ni njegovi gospodari u Bruxellesu i Berlinu ne žele vidjeti da je hrvatsko gospodarstvo još uvijek na razini socijalističke dogovorne ekonomije i potpuno nespremno za tržišnu utakmicu i ulazak u Eurozonu. Primjer s beskrajnim „restrukturiranjima“ brodogradilišta više je nego slikovit. Ili baš zato(!), jer bi takva insuficijentna ekonomija učas podletila pod moćno njemačko okrilje i briselsko administriranje, a Hrvatska bi sa svojim resursima, prije svega napuštenom Slavonijom i „frei zimmer“ jadranskom obalom postala njemačka kolonija, zapravo plijen njemačke ekspanzije u Europi.

Putinova Rusija i Merkeličina Njemačka utiho su obnovile stare saveze svojih predšasnika i ti se dogovori ne očituju samo u zajedničkom poduhvatu „Toka 2“, plinovodom Baltičkim morem, nego i po mnogim drugim geopolitičkim potezima na Bliskom istoku, na primjer.

Ova Rusija je onaj stari SSSR kojeg su Hrvati itekako upoznali, ali ova Njemačka nije Adenaurova i Kohlova Njemačka koja je Hrvatima pomogla da kao dijaspora, stotine tisuća njih, izbjegnu politički progon i u Njemačkoj ostvare bolji život. Ovo je DDR-ska Njemačka Merkeličine i Putinove mladosti: njihova zajednička „pradomovina“ DDR. Njemačka Angele Merkel se preko Bruxellesa i njegovih birokrata nameće Europi i to podsjeća na neke nesretne događaje i godine prošlog stoljeća kad je sve završilo u krvi i nasilju. Kad naraste i ojača, Njemačka jednostavno ne može odoljeti Europu smatrati svojim prirodnim plijenom.

Pa kad korupciji skloni ruski državni poduzetnici kupuju imovinu na Jadranu ili se motaju oko INA-e i HEP-a, a preko Agrokora su u posjedu velikog komada slavonskih ravnica, Hrvatska se treba zapitati što joj je činiti u zagrljaju lažnih i opasnih prijatelja?

Nitko se za vladavine „velike koalicije“ neće previše ni pitati ni čuditi rusko-njemačkoj podijeli hrvatskog plijena, zato se ubrzano ide k toj velikoj političkoj inovaciji. Takva će koalicija preko svojih glasačkih tijela prevenirati i utrnuti svaki prosvjed i negodovanje. Članstvo i simpatizeri obiju stranaka dovoljno je veliko da amortizira svaki revolt, a Vlada će trabunjanjem o očuvanju radnih mjesta objašnjavati genijalnost svojih podložničkih poteza.

U godinama kad se krijesta „vođe“ diže Angeli Merkel, kao što se dizala tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća drugom jednom kancelaru, jedino geopolitičko riješenje i spas za Republiku Hrvatsku je savezništvo sa SAD i što veća povezanost s NATO-om kao jedinom pravom vojno-političkim čimbenikom u Europi. Amerika je dvaput spašavala Europu od njemačke neumjerenosti i još uvijek u Njemačkoj preventivno drži svoje vojne baze. Naravno, takvo savezništvo ne ide bez dobrog duha SAD u Europi i na Bliskom istoku – državom Izrael, a Hrvatska je Izraelu već pružila svoju ruku prijateljstva i ta je gesta dobro prihvaćena. Nije u pitanju samo LNG terminal(i) i izgradnja vojnih kapaciteta i logistike na teritoriju Republike Hrvatske; mnogo se više od toga očekuje i može učiniti – Hrvatska treba postati zemlja od strateškog povjerenja najvećoj planetarnoj sili i integrani dio NATO-ve strategije i kreativni član Višegradske skupine. To znači premiještanje dijela NATO-vih baza (iz Njemačke?) u Hrvatsku. Nitko nikada pod američkim kišobranom nije nastradao.

Ali sve to ne može, i ne smije, izvesti njemački čovjek Andrej Plenković u banskim dvorima i njegovi poslušnici. U slučaju da ne uspije u svojoj zadaći, Andrej Plenković će tražit uzmak u visokoj EU sinekuri ili u jalovoj EU diplomatskoj eliti, ovisi koliko politički poživi njegova politička zakrilnica Angela Merkel (možda do Božića) i njegov štipavac Jean-Claude Junker. No, to je nevažno, njegova osobna karijera, sudbina Hrvatske u ovim trusnim vremenima brzog preslagivanja geopolitičkih silnica daleko je važnija.

L.C./Hrsvijet.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Karamatić: Za Komšića su glasovali ekstremisti koji žele uspostavljanje islamske države u BiH

Objavljeno

na

Objavio

“Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika. To je pucanje u temelje BiH. To će dovesti BiH u nezapamćenu krizu. Za Komšića su glasovali islamski ekstremisti u BiH koji žele uspostavljanje islamske države. Ima tu dio glasača SDA, ali nisu dominantni”, izjavio je Srni Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

On ističe da su stranke HNS-a i Dragan Čović dobili plebiscitarnu podršku Hrvata na ovim izborima.

“Izbor Željka Komšića treći put, ako pogledate komentare na društvenim mrežama, čisti su glasovi iz mržnje prema Hrvatima”, kaže Karamatić.

Navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH.

Karamatić ističe da su bošnjački glasovi, međutim, otišli “čovjeku koji za osam godina u Predsjedništvu nije uradio apsolutno ništa, a za četiri u parlamentu BiH nije podnio nijednu inicijativu, niti prijedlog zakona i čija se predizborna kampanja svodila na to kako ne treba hrvatskom predstavniku dozvoliti da predstavlja Hrvate”.

Govoreći o krizi, Karamatić napominje da Komšić, kao ni bilo koji drugi član Predsjedništva, ne može uraditi ništa bez Parlamentarne skupštine BiH.

“U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebao obratiti Klubu Hrvata u Parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali”, tvrdi Karamatić.

Naglašava da je kriza već nastupila jer ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u parlamentu BiH.

“Vlast će biti formirana na razini županija i u Republici Srpskoj. Federacija i BiH se svakako nalaze u krizi. Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH”, naglašava Karamatić i dodaje da će se Hrvati braniti postojećim mehanizmima./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Zekanović: Referendumske inicijative idu dalje i neće reći: ‘Kapitulirali smo’

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je, nakon što je objavljeno da građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu sakupile dovoljan broj potpisa, ustvrdio da je riječ o negiranju volje građana i najavo da inicijative idu dalje te da neće reći da su kapitulirale.

Zekanović je kazao da postoji plan za sljedeće poteze tih inicijativa.

“Postoji cijeli niz načina kojima se može pokazati vlasti i utjecati na nju jer je radila nešto što ne treba. To je i prosvjed, novi referendum, građanski neposluh, ima raznih metoda koje su sve legitimne u demokratskom društvu. Siguran sam da inicijative neće ostati na ovome i reći ‘kapitulirali smo, izgubili smo bitku’ nego će se ići dalje”, rekao je Zekanović.

Rekao je da ako padne Istanbulska, pada i Plenković, i da to on jako dobro zna i upravo zato je napravio sve da referendumi ne prođu.

„Bilo mi je teško slušati ministra Kuščevića kako iznosi podatke o nevjerodostojnosti potpisa, jer se prema njemu, Ministarstvu uprave i APIS-u deset posto građana nije znalo potpisati i napisati svoj OIB. Deset posto potpisa proglašeno nevažećim i to je fantastično. Ministar je govorio o ispravnosti i vjerodostojnosti, a jedini koji ovdje nije ispravan i vjerodostojan upravo je ministar Kuščević”, ustvrdio je Zekanović.

Dodao je da je ovo napravljeno na netransparentan način da se eskplicitna volja građana po pitanju sva tri referenduma negira i da je to presedan u europskoj praksi.

„Riječ je o situaciji koja je zadnji put bila zabilježena u doba komunizma, kada su takve stvari bile normalne. Danas u 21. stoljeću imamo situaciju kada ministar negira ono što je očito, kada pravi narod ludim i kada kaže da deset posto građana nije znalo čitko napisati svoje ime i prezime i potpisati se. To je stravično“, smatra Zekanović.

Kazao je da jedva čekaju uvid u nevažeće potpise. „Sve nas zanima da vidimo što je ministar Kuščević radio, na koji način konkretno osporio i tvrdi da je deset posto potpisa prikupljeno krivo”, kazao je.

Dodao je da je APIS bio angažiran na provjeri potpisa, a upravo su ih iz HDZ-a prozivali za malverzacije i izborne manipulacije.

“I sada toj istoj agenciji, koju su oni optuživali da su u njoj zaposleni deseci članova SDP-a, daju zadatak da prebroji potpise i očekuju od nas da vjerujemo toj agenciji”, rekao je.

Ocijenio je kako je ključno pitanje zašto, ako je sve bilo transparentno i jasno, nije dopušten monitoring građanskim inicijativama.

I ako je sve napravljeno striktno i po točno određenoj proceduri, kaže, kako su onda podaci curili i kako su neki, poput supruge gospodina Milorada Pupovca tjednima prije znali što se događa s potpisima.

Jako bitno pitanje je i zašto se toliko čekalo, jer smo jučer čuli da je APIS potpise provjeravao jako kratko vrijeme, da je svega nekoliko tjedana trebalo da se potpisi provjere. Gdje su ti potpisi bili mjesecima, što se s tim potpisima događalo čitavo ljeto? I da mi vjerujemo Kuščeviću da netko njegov tamo nije nešto dopisao, prekrižio ili ispravljao?“, zapitao je Zekanović.

Na primjedbu da su i oni dugo brojali potpise, rekao je da oni nemaju infrastrukturu kao političke stranke ili država nego je riječ o volonterima koji su prikupljali tisuće potpisa diljem Hrvatske i događa se da uvijek netko naknadno preda potpisnu knjigu.

“Nije lako te knjige prikupiti iz cijele Hrvatske, nemaju organizaciju kao država tako da je to razumljivo“, pojašnjava Zekanović.

Upozoren da nitko nije kontrolirao ni kako su oni prikupljali potpise, uzvratio je da je „zakon takav kakav jest“. „Na žalost, nije dobar i ja sam za njegovu promjenu, ali ne da bude stroži nego liberalniji. Svatko je mogao doći, pa i ministar Kuščević, na bilo koji štand i provjeravati kako se prikupljaju potpisi pa zašto nama nije dozvoljeno da prebrojavamo potpise s APIS-om“, rekao je Zekanović.

(Hina)

Ni jedna inicijativa za referendum nema dovoljno potpisa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari