Pratite nas

Pregled

PROCES U NJEMAČKOJ: Vukojević: Udba je ubila 69 hrvatskih emigranata

Objavljeno

na

Svjedočenjem Vice Vukojevića, bivšeg suca Ustavnog suda i HDZ-ova zastupnika, te Jana Gabriša djelatnika jugoslavenske pa potom i hrvatske tajne službe, nastavlja se u ponedjeljak na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za sudjelovanje u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Plan suda je bio da ispitaju i nekadašnjeg načelnika Operativnog odjela riječkog centra Službe državne sigurnosti Jerka Dragina. Međutim, zbog Draginove bolesti njegovo svjedočenje je odgođeno.

[ad id=”68099″]

U ponedjeljak u 10 sati Vice Vukojević će pred njemačkim sudom iznijeti vlastita saznanja vezana uz okolnosti ubojstva koja nije stigao dovršiti prilikom zadnjeg svjedočenja u ožujku kad je uglavnom objašnjavao sudu kako je u Jugoslaviji iz političkih razloga bio proganjan i zatvaran. Tada se sudu požalio i da je, dok je bio sudac Ustavnog suda, našao na meti hrvatskih tajnih službi, upravo zbog toga što je 2006. svjedočio na sudu u Münchenu u postupku protiv Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u istom ubojstvu.

Nakon Vukojevića u 13 sati sud će saslušati Perkovićeva suradnika, nekadašnjeg šefa arhive SDS-a Jana Gabriša.

Josip Perković hrvatskim medijima prije početka suđenja potvrdio je kako su upravo njih dvojica, na zahtjev predsjednika Franje Tuđmana, napravila rekonstrukciju rada Udbe, odnosno SDS-a u vremenu od 1980. do 30. svibnja 1990. godine koju su predali Miroslavu Tuđmanu. Trebao je to biti kostur opsežnijeg materijala, no za dovršetak analize trebao im je uvid u policijske i arhive SZUP-a, a kako odnosi između službi nisu bili bajni, na koncu su napravili samo jednostavniju rekonstrukciju.

Prema Perkovićevu kazivanju bilo je zamišljeno da ta dokumentacija bude na raspolaganju samo trojici ljudi – predsjednicima države, Vlade i Sabora, te eventualno osobi koja koordinira rad obavještajnih službi te da o tome nema objavljivanja knjiga, članaka i tome slično.

Međutim, knjige na osnovi tog dokumenta ipak su objavljene, pa se tako u jednoj od njih “Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti“ povjesničara Josipa Jurčevića nalazi poimenični popis službenika. Tako se navodi i da je Jan Gabriš radio u V. odjelu za poslove evidencije, statistike i dokumentacije.

Isto tako, analizirajući te podatke, Jurčević je zaključio kako je 90 posto djelatnika Službe državne sigurnosti iz Hrvatske 1990. godine ostalo zaposleno u novoostvarenim hrvatskim strukturama vlasti.

Nekadašnji član Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojević na današnjem je ročištu na münchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, govorio o podacima Komisije.

27.04.2015.-HRT, Dnevnik 2Vukojević: Udba je ubila 69 hrvatskih emigranataNekadašnji član Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojević na današnjem je ročištu na münchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, govorio o podacima Komisije.

Posted by Radiosendung Kros on 27. travanj 2015

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lovas: Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani srijemskog mjesta Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991., kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za taj zločin dosad nitko nije odgovarao.

“Danas je jedan od najtužnijih dana u Lovasu. I pored ratnih strahota, žvot se u Lovas vratio i žrtva nije bila uzaludna. No, ono što s velikom žalošću ističemo i što nas boli je činjenica da za brojne lovaške žrtve nitko nije odgovarao, jer znamo da je prvostupanjska presuda protiv 14 osoba kojima je na beogradskom suđenju bilo dosuđeno ukupno 128 godina zatvora poništena i suđenje je vraćeno na početak. To već traje godinama, a da još uvijek nitko nije odgovarao, dok se istodobno zločinci brane sa slobode”, naglasila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Vukovarsko-srijemski župana Božo Galić rekao je kako su u Lovasu stradale nevine žrtve, kao simbol mukotrpnog stvaranja neovisne hrvatske države čija je neovisnost i samostalnost plaćena krvlju.

“Mislimo da je suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu jedan od načina povrjeđivanja žrtava, njihovog daljnjeg ponižavanja jer puno je dokaza da se ovaj slučaj zatvori”, poručila je Staša Zajović iz beogradske nevladine udruge “Žene u crnom”, dodajući kako zločin u Lovasu ima sva obilježja stravičnoga.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen-obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Molilo se i kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju, dok će u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela navečer biti služena misa zadušnica.

U spomen na lovaške žrtve, u srijedu navečer u Lovasu je upriličeno molitveno bdijenje.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora. Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno suđenje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

U agresiji i okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, a dvoje iz susjednog Opatovca.

(Hina)

 

18. listopada 1991. – Masakr u Lovasu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari