Connect with us

Pregled

PROCES U NJEMAČKOJ: Vukojević: Udba je ubila 69 hrvatskih emigranata

Objavljeno

-

Svjedočenjem Vice Vukojevića, bivšeg suca Ustavnog suda i HDZ-ova zastupnika, te Jana Gabriša djelatnika jugoslavenske pa potom i hrvatske tajne službe, nastavlja se u ponedjeljak na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za sudjelovanje u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Plan suda je bio da ispitaju i nekadašnjeg načelnika Operativnog odjela riječkog centra Službe državne sigurnosti Jerka Dragina. Međutim, zbog Draginove bolesti njegovo svjedočenje je odgođeno.

[ad id=”68099″]

U ponedjeljak u 10 sati Vice Vukojević će pred njemačkim sudom iznijeti vlastita saznanja vezana uz okolnosti ubojstva koja nije stigao dovršiti prilikom zadnjeg svjedočenja u ožujku kad je uglavnom objašnjavao sudu kako je u Jugoslaviji iz političkih razloga bio proganjan i zatvaran. Tada se sudu požalio i da je, dok je bio sudac Ustavnog suda, našao na meti hrvatskih tajnih službi, upravo zbog toga što je 2006. svjedočio na sudu u Münchenu u postupku protiv Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u istom ubojstvu.

Nakon Vukojevića u 13 sati sud će saslušati Perkovićeva suradnika, nekadašnjeg šefa arhive SDS-a Jana Gabriša.

Josip Perković hrvatskim medijima prije početka suđenja potvrdio je kako su upravo njih dvojica, na zahtjev predsjednika Franje Tuđmana, napravila rekonstrukciju rada Udbe, odnosno SDS-a u vremenu od 1980. do 30. svibnja 1990. godine koju su predali Miroslavu Tuđmanu. Trebao je to biti kostur opsežnijeg materijala, no za dovršetak analize trebao im je uvid u policijske i arhive SZUP-a, a kako odnosi između službi nisu bili bajni, na koncu su napravili samo jednostavniju rekonstrukciju.

Prema Perkovićevu kazivanju bilo je zamišljeno da ta dokumentacija bude na raspolaganju samo trojici ljudi – predsjednicima države, Vlade i Sabora, te eventualno osobi koja koordinira rad obavještajnih službi te da o tome nema objavljivanja knjiga, članaka i tome slično.

Međutim, knjige na osnovi tog dokumenta ipak su objavljene, pa se tako u jednoj od njih “Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti“ povjesničara Josipa Jurčevića nalazi poimenični popis službenika. Tako se navodi i da je Jan Gabriš radio u V. odjelu za poslove evidencije, statistike i dokumentacije.

Isto tako, analizirajući te podatke, Jurčević je zaključio kako je 90 posto djelatnika Službe državne sigurnosti iz Hrvatske 1990. godine ostalo zaposleno u novoostvarenim hrvatskim strukturama vlasti.

Nekadašnji član Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojević na današnjem je ročištu na münchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, govorio o podacima Komisije.

27.04.2015.-HRT, Dnevnik 2Vukojević: Udba je ubila 69 hrvatskih emigranataNekadašnji član Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojević na današnjem je ročištu na münchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, govorio o podacima Komisije.

Posted by Radiosendung Kros on 27. travanj 2015

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari