Pratite nas

BiH

Pročitajte izvještaj Vijeća ministara o napadu u Zvorniku

Objavljeno

na

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se izvještaj o napad u Policijsku postaju u Zvorniku u kojem se detaljno opisuje istraga te ostale aktivnosti bh institucija nakon napada.

U izvještaju se navodi kako su istražitelji na licu mjesta utvrdili identitet napadača te da se on ”ispred SJB dovezao sa vozilom Golf, nakon čega je upotrebom vatrenog oružja izvršio napad u Stanici javne bezbjednosti Zvornik, kojom prilikom je govorio ,”Allahu Ekber, jebaću vam majku”, gdje je pri izvršenju krivičnog djela smrtno stradao policijski službenik D. D., nastanjen u Zvorniku dok su policijski službenici SJB Zvomik G. Z. i M.S. zadobili teške tjelesne povrede, a da je i tom prilikom smrtno stradao i izvršilac krivičnog djela”.

[ad id=”68099″]

U izvješću se navodi i što je policija pronašla tijekom pretresa kuće i automobila, ali i da državno Tužiteljstvo nije obaviješteno o uhićenjima u akciji Ruben nakon napada u Zvorniku kao da Tužiteljstvo BiH nije dobilo nikakav izvještaj o ovoj akciji.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/05/informacijavmzvornik.pdf” width=”740″ height=”600″]

Ministarstvo sigurnosti BiH načinilo informaciju vezano za teroristički napad u Zvorniku, a Tužiteljstvo BiH ga je definitivno okvalificiralo kao teroristički napad, potvrdio je novinarima ministar Dragan Mektić.

”Načinili smo i informaciju koja se odnosi na provedenu akciju Ministarstva unutarnjih poslova RS-a kodnog naziva Ruben i dostavili parlamentu. Danas će parlament raspravljati o tome i pretpostavljam da će donijeti određene zaključke”, kazao je Mektić.

Naveo je da je u međuvremenu zahtijevao da se skinu sve oznake tajnosti s ovih dokumenata upravo kako bi se javnost mogla upoznati o svim detaljima i da apsolutno bude transparentna priča o ovim događajima.

Dodao je kako je Ministarstvo predložilo određene mjere parlamentu te da pretpostavlja da će sigurno dio tih zaključaka usvojiti, prenosi Srna.

”Pretpostavljam da će parlament imati određenih svojih dodatnih zaključaka, prijedloga. Ono što budu prijedlozi i zaključci parlamenta to će nas obvezivati”, rekao je Mektić.

Istaknuo je kako je najbitniji zaključak da ”pronađemo instrumente ovdje u organizacijskom, institucionalnom smislu da se suprotstavimo prisutnom terorizmu u BiH”.

”Najvažnija je stvar, po mojoj ocjeni, da priznamo da imamo problem terorizma u BiH. Ako to priznamo, uvjeren sam i da ćemo naći odgovarajuće mjere. Mi intenzivno radimo u okviru Ministarstva na jednom dokumentu koji će trebati ponuditi odgovor na pitanje kako se suprotstaviti terorizmu”, kazao je Mektić.

Rekao je kako ne želi da to budu neke deklarativne mjere nego da budu ”konkretne, operativne mjere i radnje koje će udariti na terorizam ovdje i pobijediti i poraziti terorizam”.

”Namjerno sam rekao da ćemo pobijediti šaku kriminalaca i prevaranata koji žele dovesti u pitanje sudbinu ove zemlje i svih nas u ovoj zemlji zbog svojih radikalnih i necivilizacijskih ideja”, rekao je Mektić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SIP objavio imena – Pročitajte tko je na kompenzacijskim listama

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvješća o izvršenim provjerama, ovjerila 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata.

Do isteka roka 41 ovjereni politički subjekt je dostavio navedene liste i sve su ispunile uvjete za ovjeru, prenosi N1.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Određeno je 10 biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Biračka mjesta će biti otvorena u veleposlanstvima BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, zatim u generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Münchenu, Stuttgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Grazu.

Odluka o ovjeri kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata

Odluka o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Centar za ilegalne migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na

Objavio

Privremeni centar za smještaj ilegalnih migranata bit će u Velikoj Kladuši, unatoč protivljenju lokalnih vlasti, odlučile su u četvrtak vlasti u BiH.

Centar će biti u jednom od napuštenih pogona “Agrokomerca” koji se nalazi u velikokladuškoj općini, priopćio je operativni stožer Vijeća ministara zadužen za ilegalne migracije.

O toj lokaciji trajali su višemjesečni pregovori s općinom na čijem je čelu Fikret Abdić i koja je uporno odbijala dati suglasnost da se migrante smješta u Velikoj Kladuši.

Rezerve prema tom planu imali su i u tijelima Europske unije zbog blizine granice s Hrvatskom i bojazni da će to dodatno poticati migrante da se pokušaju domoći teritorija EU-a.

EU je najveći donator koji osigurava pomoć vlastima BiH za suočavanje s migranstkom krizom. Za te je svrhe Vijeću ministara BiH odobrena interventna pomoć od šest milijuna eura.

U prioćenju nije pojašnjeno hoće li dio tih sredstava biti iskorišten i za centar u Velikoj Kladuši ili će ga vlasti BiH same financirati.

Iz Vijeća ministara najavili su samo kako će idućeg tjedna početi radovi na rekonstrukciji učeničkog doma u Bihaću u kojemu već borave migranti i na opremanju napuštene vojarne “Ušivak” u mjestu Hadžići kod Sarajeva koja će također biti centar za smještaj nekoliko stotina migranata.

Za smještaj migranata, prvenstveno svega žena i djece bit će osposobljen i hotel “Sedra” kod Cazina gdje bi trebalo boraviti oko 200 najugroženijih.

Operativni stožer procijenjuje kako pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali i kako pojačanja upućena graničnoj policiji daju rezultate što je vidljivo po znatno većem broju migranata koji su vraćeni s granice pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Najavljeno je i dodatno jačanje nadzora nad granicom jer će dio policajaca iz MUP-a Federacije BiH također pomoći graničnim policajcima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari