Pratite nas

BiH

Pročitajte izvještaj Vijeća ministara o napadu u Zvorniku

Objavljeno

na

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se izvještaj o napad u Policijsku postaju u Zvorniku u kojem se detaljno opisuje istraga te ostale aktivnosti bh institucija nakon napada.

U izvještaju se navodi kako su istražitelji na licu mjesta utvrdili identitet napadača te da se on ”ispred SJB dovezao sa vozilom Golf, nakon čega je upotrebom vatrenog oružja izvršio napad u Stanici javne bezbjednosti Zvornik, kojom prilikom je govorio ,”Allahu Ekber, jebaću vam majku”, gdje je pri izvršenju krivičnog djela smrtno stradao policijski službenik D. D., nastanjen u Zvorniku dok su policijski službenici SJB Zvomik G. Z. i M.S. zadobili teške tjelesne povrede, a da je i tom prilikom smrtno stradao i izvršilac krivičnog djela”.

[ad id=”68099″]

U izvješću se navodi i što je policija pronašla tijekom pretresa kuće i automobila, ali i da državno Tužiteljstvo nije obaviješteno o uhićenjima u akciji Ruben nakon napada u Zvorniku kao da Tužiteljstvo BiH nije dobilo nikakav izvještaj o ovoj akciji.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/05/informacijavmzvornik.pdf” width=”740″ height=”600″]

Ministarstvo sigurnosti BiH načinilo informaciju vezano za teroristički napad u Zvorniku, a Tužiteljstvo BiH ga je definitivno okvalificiralo kao teroristički napad, potvrdio je novinarima ministar Dragan Mektić.

”Načinili smo i informaciju koja se odnosi na provedenu akciju Ministarstva unutarnjih poslova RS-a kodnog naziva Ruben i dostavili parlamentu. Danas će parlament raspravljati o tome i pretpostavljam da će donijeti određene zaključke”, kazao je Mektić.

Naveo je da je u međuvremenu zahtijevao da se skinu sve oznake tajnosti s ovih dokumenata upravo kako bi se javnost mogla upoznati o svim detaljima i da apsolutno bude transparentna priča o ovim događajima.

Dodao je kako je Ministarstvo predložilo određene mjere parlamentu te da pretpostavlja da će sigurno dio tih zaključaka usvojiti, prenosi Srna.

”Pretpostavljam da će parlament imati određenih svojih dodatnih zaključaka, prijedloga. Ono što budu prijedlozi i zaključci parlamenta to će nas obvezivati”, rekao je Mektić.

Istaknuo je kako je najbitniji zaključak da ”pronađemo instrumente ovdje u organizacijskom, institucionalnom smislu da se suprotstavimo prisutnom terorizmu u BiH”.

”Najvažnija je stvar, po mojoj ocjeni, da priznamo da imamo problem terorizma u BiH. Ako to priznamo, uvjeren sam i da ćemo naći odgovarajuće mjere. Mi intenzivno radimo u okviru Ministarstva na jednom dokumentu koji će trebati ponuditi odgovor na pitanje kako se suprotstaviti terorizmu”, kazao je Mektić.

Rekao je kako ne želi da to budu neke deklarativne mjere nego da budu ”konkretne, operativne mjere i radnje koje će udariti na terorizam ovdje i pobijediti i poraziti terorizam”.

”Namjerno sam rekao da ćemo pobijediti šaku kriminalaca i prevaranata koji žele dovesti u pitanje sudbinu ove zemlje i svih nas u ovoj zemlji zbog svojih radikalnih i necivilizacijskih ideja”, rekao je Mektić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda te kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje 2018.-2022.

I u novom sazivu ostao je nepopunjem Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda. Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH). Ova stranka inače ima i najviše izaslanika u Domu naroda, 13 od 17 u Klubu Hrvata te jednog u Klubu Srba.

Preuzimajući dužnost predsjedatelja od Lidije Bradara (HDZ BiH), Martinović se zahvalio na povjerenju kazavši kako je Dom naroda PFBIH važan segment vlasti u Federaciji, te je dodao kako je njegovo imenovanje privremeno rješenje te kako će zbog njegovih osobnih razloga ali i nekih kadrovskih rješenja njegovo mjesto uskoro preuzeti netko drugi.Iskazao je nadu da će zajedno sa ostalim izaslanicima zajednički uspjeti ovaj Dom voditi u ustavnim i zakonskim okvirima i ispuniti sve zadaće koje pred ovaj saziv budu postavljene.

Zahvalio je dosadašnjoj predsjedateljici na svemu što je uradila, kazavši da je njen imperativ bio Ustav i zakon i da je na tome ustrajala. Bradara je u svom kratkom obraćanju podsjetila na rad doma u sad već proteklom sazivu, usvojene ali i neusvojene zakone. Poslala je i sljedeću poruku: „Sviđalo se to nekima ili ne, ovo je Dom naroda Parlamenta Federacije, Dom konstitutivnih naroda i ostalih, i takav će i ostati“.

Za dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda izabran je Aljoša Čampara (SDA), dok prijedlog nekolicine zastupnika iz Kluba srpskog naroda da za dopredsjedatelja doma iz reda ovog naroda bude izabran Žarko Vujović (SDP) nije dobio potreban broj glasova te je mjesto drugog dopredsjedatelja zasad neupražnjeno.

Prije izbora rukovodstva, formirani su Klubovi naroda. Predsjednik Kluba Hrvata je Ivo Tadić (HDZ BiH), Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) , dok Klub izaslanika iz reda srpskog naroda nije izabrao predsjednika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari