Pratite nas

BiH

Pročitajte izvještaj Vijeća ministara o napadu u Zvorniku

Objavljeno

na

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se izvještaj o napad u Policijsku postaju u Zvorniku u kojem se detaljno opisuje istraga te ostale aktivnosti bh institucija nakon napada.

U izvještaju se navodi kako su istražitelji na licu mjesta utvrdili identitet napadača te da se on ”ispred SJB dovezao sa vozilom Golf, nakon čega je upotrebom vatrenog oružja izvršio napad u Stanici javne bezbjednosti Zvornik, kojom prilikom je govorio ,”Allahu Ekber, jebaću vam majku”, gdje je pri izvršenju krivičnog djela smrtno stradao policijski službenik D. D., nastanjen u Zvorniku dok su policijski službenici SJB Zvomik G. Z. i M.S. zadobili teške tjelesne povrede, a da je i tom prilikom smrtno stradao i izvršilac krivičnog djela”.

[ad id=”68099″]

U izvješću se navodi i što je policija pronašla tijekom pretresa kuće i automobila, ali i da državno Tužiteljstvo nije obaviješteno o uhićenjima u akciji Ruben nakon napada u Zvorniku kao da Tužiteljstvo BiH nije dobilo nikakav izvještaj o ovoj akciji.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/05/informacijavmzvornik.pdf” width=”740″ height=”600″]

Ministarstvo sigurnosti BiH načinilo informaciju vezano za teroristički napad u Zvorniku, a Tužiteljstvo BiH ga je definitivno okvalificiralo kao teroristički napad, potvrdio je novinarima ministar Dragan Mektić.

”Načinili smo i informaciju koja se odnosi na provedenu akciju Ministarstva unutarnjih poslova RS-a kodnog naziva Ruben i dostavili parlamentu. Danas će parlament raspravljati o tome i pretpostavljam da će donijeti određene zaključke”, kazao je Mektić.

Naveo je da je u međuvremenu zahtijevao da se skinu sve oznake tajnosti s ovih dokumenata upravo kako bi se javnost mogla upoznati o svim detaljima i da apsolutno bude transparentna priča o ovim događajima.

Dodao je kako je Ministarstvo predložilo određene mjere parlamentu te da pretpostavlja da će sigurno dio tih zaključaka usvojiti, prenosi Srna.

”Pretpostavljam da će parlament imati određenih svojih dodatnih zaključaka, prijedloga. Ono što budu prijedlozi i zaključci parlamenta to će nas obvezivati”, rekao je Mektić.

Istaknuo je kako je najbitniji zaključak da ”pronađemo instrumente ovdje u organizacijskom, institucionalnom smislu da se suprotstavimo prisutnom terorizmu u BiH”.

”Najvažnija je stvar, po mojoj ocjeni, da priznamo da imamo problem terorizma u BiH. Ako to priznamo, uvjeren sam i da ćemo naći odgovarajuće mjere. Mi intenzivno radimo u okviru Ministarstva na jednom dokumentu koji će trebati ponuditi odgovor na pitanje kako se suprotstaviti terorizmu”, kazao je Mektić.

Rekao je kako ne želi da to budu neke deklarativne mjere nego da budu ”konkretne, operativne mjere i radnje koje će udariti na terorizam ovdje i pobijediti i poraziti terorizam”.

”Namjerno sam rekao da ćemo pobijediti šaku kriminalaca i prevaranata koji žele dovesti u pitanje sudbinu ove zemlje i svih nas u ovoj zemlji zbog svojih radikalnih i necivilizacijskih ideja”, rekao je Mektić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi prosvjedi u Bihaću zbog migratske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedjelju u Bihaću na novim prosvjedima zbog eskalacije migrantske krize a ovoga puta zahtijevali su prestanak smještanja ilegalnih migranata u improvizirani centar u prostorima nekadašnjeg učeničkog doma u tom gradu.

Prosvjednici su u koloni prošli kroz središte grada i potom krenuli ka učeničkom domu no tamo ih je dočekao policijski kordon pa su odustali od pokušaja da dođu do samog migrantskog kampa.

Prema podacima lokalnog Crvenog križa u tom kampu svakodnevno boravi najmanje 800 ilegalnih migranata i oni se smjenjuju jer jedni odlaze a drugi pristižu u nadi da će iz ovog dijela BiH uspjeti nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Nedjeljni prosvjedi nastavak su onih održanih u subotu navečer kada se na središnjem gradskom trgu u Bihaću okupilo oko dvije tisuće građana koji su tražili hitno reagiranje vlasti kako bi se migrante izmjestilo iz središta grada te poduzele mjere kojima bi se spriječio dolazak novih migranata.

Nakon mirnih prosvjeda neki od sudionika su svoje nezadovojstvo iskazali blokadom prilaza autobusnom kolodvoru ali i prometnice koja vodi ka središnjoj Bosni i Sarajevu odakle redovitim autobusnim linijama svakodnevno pristižu deseci migranata.

Vlasti u Unsko-sanskoj županiji od početka godine registrirale su dolazak više od deset tisuća ilegalnih migranata. U policiji pretpostavljaju kako bi ih trenutačno na širem području Bihaća moglo biti do tri tisuće a još četiri tisuće oko Velike Kladuše.

(Hina)

 

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput “Bihać je naš”, a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

“Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju”, kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo”, kazao je Midžić.

(Hina)

Robert Valdec iz Bihaća: Migranti su pokupovali sve mačete i noževe

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari