Connect with us

Iz Svijeta

Pročitajte što SAD kaže o raskidu arbitraže Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

on

Na dvjema je državama ( Hrvatskoj I Sloveniji, op.a ), objema članicama Europske unije i saveznicima u NATO-u, da razriješe ovo bilateralno pitanje i nadamo se da će u tome uspjeti. Pozdravljamo I podržavamo izjave hrvatskog vrha koji je izrazio želju da se ovo granično pitanje napokon riješi te podržavamo I potičemo obje strane da, u svjetlu nedavnih događaja, odrede najbolji put kako dalje.

[ad id=”68099″]

Tako glasi komentar američkog veleposlanstva u Hrvatskoj na upit Večernjeg lista o problem arbirtraže. Diplomatskim riječima vrlo su jasno poručili da problem granice treba riješiti, stavili ga u kontekst otkrivenog skandala vezanog za arbitražu, te između redaka poručili da arbitraža nije jedino rješenje, kako se, primjerice, dan prije izjasnila Europska komisija. “Najbolji put’” tako može, primjerice, značiti i Međunarodni sud, objašnjavaju poznavatelji diplomatskog idioma.

Rješenje zasigurno neće biti na osnovi postojećeg Arbirtražnog sporazuma. Nakon što je Vlada ujutro odlučila pokrenuti postupak izlaska iz sporazuma, Hrvatska je sinoć poslala službenu notu Sloveniji, ali i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, da za nju više ne vrijedi Sporazum o arbirtraži. Slovenija je obaviještena kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske  i Vlade Republike Slovenije zbog “bitne povrede odredbi Sporazuma od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora”. U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Hrvatska je ujedno obavijestila Sloveniju da od jučer prestaje s primjenom Sporazuma o arbitraži, te da o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika UN-a, koji je depozitar Sporazuma o arbitraži.

Istovremeno, profesor Budislav Vukas, imenovan od strane Hrvatske, odstupio je iz arbitražnog vijeća. Baš kao i nekoliko dana ranije, kad je odstupio slovenski arbiter Jernej Sekolec, procedura za Haag ostaje ista: pozivaju Hrvatsku da u roku 15 dana imenuje novog arbitra. Ako to ne čini, predsjednik sudskog vijeća Gilbert Guillaume imenovat će novog arbitra.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari