Connect with us

Naši u svijetu

Procurila VIDEO SNIMKA pregovora: ‘Ako ne potpišete, svi ćete biti mrtvi!’

Objavljeno

on

Oporbeni čelnici u Ukrajini imaju velikih problema da nakon stravičnog krvoprolića u sukobima s policijom u glavnome ukrajinskom gradu Kijevu prihvate politički sporazum po kojemu će omraženi predsjednik Viktor Janukovič ostati na vlasti do jeseni i prijevremenih izbora.

Sporazum koji je postignut pod posredovanjem ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske predviđa promjene ustava i nove izbore na jesen, međutim prosvjednici, koji već mjesecima krvare ne bi li natjerali predsjednika Viktora Janukoviča da odstupi, teško se mire s time da će on do tada ostati na vlasti. Traže njegovu trenutačnu ostavku.

Oporbeni čelnici ih pokušavaju nagovoriti, no stanje u Kijevu je krajnje napeto i još se ne zna što će se dogoditi. Prema sporazumu bi i prosvjednici trebali prestati s blokadom središnjeg kijevskog trga, Maidana.

U tome im neće pomoći snimka nastala nakon sastanka ministara vanjskih poslova s oporbenim čelnicima, na kojoj se jasno čuje poljskog ministra vanjskih poslova, Radoslawa Sikorskog kako oštrim tonom upozorava oporbene čelnike što će im se dogoditi ako ne potpišu dogovor. “Ako ne poduprete ovo, imat ćete izvanredno stanje, imat ćete armije. Svi ćete biti mrtvi”, rekao je Sikorski.

[vsw id=”FAF7KxynU0c” source=”youtube” width=”625″ height=”360″ autoplay=”no”]
Prema dogovoru koji su potpisali oporbeni čelnici i predsjednik Viktor Janukovič, kako je objavilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova, unutar 10 dana će se oformiti vlada nacionalnog jedinstva, a u roku od 48 sati na snagu će biti vraćen ustav iz 2004. godine. Do rujna će se napisati novi ustav koji će izbalansirati ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta. Predsjednički izbori trebaju se održati čim se usvoji novi ustav, ali ne kasnije od prosinca. Provest će se istraga o nasilju proteklih dana, pod paskom vlasti, oporbe i Vijeća Europe. Svo ilegalno naoružanje trebalo bi biti predano MUP-u.

 

Danas.hr/BBC/@Euromaidan

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari