Prodaju se za ‘siću’: Evo tko, kako i za koliko se podmićuje u Bosni i Hercegovini!

  0

  Građani Bosne i Hercegovine smatraju da je korupcija četvrti najveći problem države iza nezaposlenosti, rada vlade i siromaštva, a čak 20 posto stanovništva dalo je mito, navedeno je u izvješću “Biznis, korupcija i kriminal u Bosni i Hercegovini: Utjecaj mita i drugih kriminalnih aktivnosti na privatno poduzetništvo” koji je danas prezentiran u Sarajevu.

  Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) izradio je ovo izvješće uz financijsku podršku Europske unija kao dio regionalnog projekta procjene korupcije u zemljama zapadnog Balkana.

  Na temelju intervjua koji su obavljeni s predstavnicima 2.000 poduzeća, izvješće otkriva da su korupcija i druge vrste kriminala velike prepreke za privatno poduzetništvo i da imaju negativne učinke na privatne investicije u BiH, kazao je danas istraživač Odjela za statistiku i istraživanje Michael Jandl.

  Dodao je da rezultati pokazuju da značajan procent poslovnih subjekata plaća mito javnim službenicima tijekom cijele godine, a posebice je naglasio podatak da se čak jedna trećina mita daje za ubrzanje administrativnih procedura, a jedan od rezultata ovog istraživanja jest da prosječan iznos mita iznosi 220 KM.

  Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je danas za ekonomski i demokratski razvoj države te da je korupcija u javnom sektoru problem protiv kojeg se mora opredijeljeno boriti za što je potrebna politička volja i odlučnost, ali i hrabrost.

  – Korupcija je fenomen koji je duboko ukorijenjen u poslovni sektor u BiH. Predstavnici poslovnog sektora rangirali su korupciju kao veoma značajnu prepreku za poslovanje u BiH, a jedan od 10 kontakata između javnih dužnosnika i predstavnika poslovnog sektora uključuje mito – podcrtao je Daviddi.

  Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak također je ocijenio da je u BiH najveći problem sustavna korupcija što znači da postoji u svakom segmentu društva, a visoki nivo korupcije je veoma rasprostranjen.

  Najavio je da će Agencija u skoroj budućnosti provesti istraživanje da bi se stekla prava slika o percepciji građana o korupciji, a to izvješće trebalo bi opredijeliti daljnji planski rad Agencije u borbi protiv korupcije.

  Na pitanje novinara jesu li u BiH zabilježeni procesuirani slučajevi za davanje ili primanje mita, Lisak ističe da iako postoje slučajevi prijave korupcije nije bilo značajnih sudskih presuda za davanje ili primanje mita, te dodaje da BiH ima dobre zakone za sprečavanje korupcije ali je još  problem u njihovoj implementaciji.

  Odgovarajući na pitanje postoji li korupcija u pravosuđu Lisak kaže da neprocesuiranje slučajeva korupcije dovodi do nedostatka povjerenja u pravosuđe što je za njega posredan odgovor na to pitanje.

  – Vrsta sitne korupcije, koja utječe na dnevne živote običnih ljudi kada su u kontaktu s javnom administracijom, ima veliku ulogu u suvremenom društvu, a čak osam od deset odraslih građana BiH imaju kontakt s njom u određenom trenutku tijekom godine – stoji u danas izloženom izvješću.

  Takvi kontakti mogu biti bilo št, od medicinskog posjeta, upisa u školu, izdavanja novog pasoša ili vozačke dozvole, ali prema rezultatima ove ankete, značajan broj tih kontakta je sumnjive prirode.

  Također, pola slučajeva davanja mita su odgovor na izravan ili neizravan zahtjev javnog dužnosnika, ali gotovo 40 posto mita koje se daje je mito koje nude građani što pokazuje nedostatak povjerenja građana BiH prema javnoj administraciji, njenoj sposobnosti da funkcionira bez davanja neke vrste mita da bi se olakšale birokratske procedure.

  Rasprostranjenost podmićivanja je veća u Federaciji Bosne i Hercegovine (25,3 posto) nego u Republici Srpskoj (10,5 posto). Stopa rasprostranjenosti podmićivanja je 18,2 posto za žene u Bosni i Hercegovini te 23,2 posto za muškarce.

  Svatko tko prizna barem jedno davanje mita, u prosjeku zapravo daje mito pet puta ili jednom svakih 10 tjedana. Gotovo 80 posto podmićivanja je u gotovini, 15 posto u obliku hrane i pića. U 37 posto slučajeva podmićivanja građani Bosne i Hercegovine su inicijatori mita a u više od pola slučajeva se mito traži.

  Prema ovom izvješću osnovni ciljevi davanja mita u Bosni i Hercegovini su izbjegavanje plaćanja kazne (25 posto) i ubrzavanje procedure (25 posto), dok se najviše mita daje zdravstvenim radnicima i policiji. (fena)

  facebook komentari