Connect with us

Iz Svijeta

Produbljen spor Varšave i Bruxellesa glede vladavine prava

Objavljeno

on

Privremene mjere koje je najviši Europski sud izrekao poljskom pravosudnom sustavu protivne su poljskom ustavu, objavio je u srijedu poljski Ustavni sud i pojačao napetosti Varšave i Bruxellesa glede vladavine prava.

To je jedna od dvije presude koje će Ustavni sud donijeti ovaj tjedan, a za koje neki promatrači tvrde da dovode u pitanje prvenstvo prava Europske unije.

“Uz najbolju volju za tumačenje ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlasti Suda EU-a da suspendira poljske zakone koji se tiču sustava poljskih sudova”, rekao je sudac Ustavnog suda Bartlomiej Sochanski.

Današnja presuda u Varšavi rezultat je postupka koji je Bruxelles pokrenuo protiv Poljske, u sklopu kojeg je Sud EU-a (CJEU) rekao Varšavi prošle godine da suspendira Vijeće koje je osnovano za discipliniranje sudaca.

Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda zatražilo je ocjenu ustavnosti te suspenzije.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) optužuju EU da se upliće u poljsko pravo da donosi vlastite zakone osporavanjem pravosudne reforme za koju kažu da je potrebna kako bi sudovi bili učinkovitiji i kako bi se uklonili ostatci komunističkog utjecaja.

“Srećom, ustav i normalnost pobijedili su pokušaj (…) miješanja u unutarnja pitanja države članice, u ovom slučaju Poljske”, rekao je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro na konferenciji za medije.

Oporbene stranke i skupine za ljudska prava tvrde da se reformama nastoji povećati politička kontrola nad sudovima i da bi propitivanje prvenstva prava EU-a moglo rezultirati izlaskom Poljske iz bloka. (Hina)

Poljska presuda o prvenstvu zakona EU-a mogla bi pogoršati spor s Bruxellesom

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari