Connect with us

Kultura

Prof. dr. Josipu Jurčeviću uručena nagrada za najbolju knjigu

Objavljeno

-

Udruga braniteljskog Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“ i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Zagreba, u srijedu 27. Rujna, u „Zagrebačkom velesajmu“, dodijelili su prof. dr. sc. Josipu Jurčeviću „Veliku zlatnu plaketu – Bili smo prvi kad je trebalo“ za knjigu „Heroji hrvatskoga Domovinskog rata“, a u svezi tradicionalnog natječaja za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države, kojeg organiziraju ove dvije udruge.

Priznanje je ovom uglednom povjesničaru i znanstveniku uručio Mladen Pavković, predsjednik Prosudbenog suda, u kojem su još bili Josip Palada i Željko Baće.

Na natječaj, koji se organizira već 18-ti put, ove je godine pristiglo 18 knjiga, i to autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je posebno pohvalio knjigu skupine autora „I pjesničkom riječju istina se brani“(antologija ratne/domoljubne poezije s oraško – šamačke bojišnice).

U prigodnom programu sudjelovali su: akademik Dubravko Jelčić, prof. dr. sc. Andrija Hebrang, Josip Palada i Krešimir Erceg dok su u kulturno-umjetničkom djelu svoj doprinos dali dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot, sopranistica Josipa Lončar, Lejdi Oreb (voditeljica), Ivica Matošević, Vjekoslav Pandurić i drugi.

U ime Ministarstva kulture nazočnima se obratio Branko Kaleb, s riječima da će ova institucija uvijek podržavati ovakve i slične projekte, poglavito Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U zahvali za ovo priznanje, laureat je istaknuo da mu je to prva nagrada koju je primio te da mu je stoga iznimno draga.

Inače, natječaj se organizira s ciljem da se što više piše i objavljuje o Domovinskom ratu, a osobito da to čine njeni sami sudionici.

Željko Baća

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari