Pratite nas

Kultura

Prof. dr. Josipu Jurčeviću uručena nagrada za najbolju knjigu

Objavljeno

na

Udruga braniteljskog Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“ i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Zagreba, u srijedu 27. Rujna, u „Zagrebačkom velesajmu“, dodijelili su prof. dr. sc. Josipu Jurčeviću „Veliku zlatnu plaketu – Bili smo prvi kad je trebalo“ za knjigu „Heroji hrvatskoga Domovinskog rata“, a u svezi tradicionalnog natječaja za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države, kojeg organiziraju ove dvije udruge.

Priznanje je ovom uglednom povjesničaru i znanstveniku uručio Mladen Pavković, predsjednik Prosudbenog suda, u kojem su još bili Josip Palada i Željko Baće.

Na natječaj, koji se organizira već 18-ti put, ove je godine pristiglo 18 knjiga, i to autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je posebno pohvalio knjigu skupine autora „I pjesničkom riječju istina se brani“(antologija ratne/domoljubne poezije s oraško – šamačke bojišnice).

U prigodnom programu sudjelovali su: akademik Dubravko Jelčić, prof. dr. sc. Andrija Hebrang, Josip Palada i Krešimir Erceg dok su u kulturno-umjetničkom djelu svoj doprinos dali dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot, sopranistica Josipa Lončar, Lejdi Oreb (voditeljica), Ivica Matošević, Vjekoslav Pandurić i drugi.

U ime Ministarstva kulture nazočnima se obratio Branko Kaleb, s riječima da će ova institucija uvijek podržavati ovakve i slične projekte, poglavito Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U zahvali za ovo priznanje, laureat je istaknuo da mu je to prva nagrada koju je primio te da mu je stoga iznimno draga.

Inače, natječaj se organizira s ciljem da se što više piše i objavljuje o Domovinskom ratu, a osobito da to čine njeni sami sudionici.

Željko Baća

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Antunu Ivankoviću nagrada za doprinos u kulturi

Objavljeno

na

Objavio

Načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković Antun Ivanković i predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Blašković

U povodu Dana općine Tovarnik i obilježavanja 25 godina njezina osnutka na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručena je nagrada Antunu Ivankoviću, dugogodišnji predsjednik tovarničke Udruge “dr. Ante Starčević”, za doprinos u kulturi.

Kako je rečeno, “iz male sredine uspio je, kao vrsni promicatelj istine o Domovinskom ratu, povijesnih, kulturnih i drugih znamenitosti Srijema, kvalitetom svoga rada nametnuti se i opstati na javnoj lokalnoj sceni, ali isto tako i šire”. “Impozantan je njegov istraživački rad vezan uz tragična događanja u Domovinskom ratu.

Zadivljuje njegovo nastojanje da se neki vrlo značajni trenuci iz novije hrvatske povijesti dokumentiraju, da knjigama kojima je izdavač bila Udruga dr. Ante Starčević ili pak dokumentarnim filmovima, na jedan topli, emotivan način, ispriča priča, recimo, o velečasnom Ivanu Buriku, ubijenom župniku ili o Jeanu-Michelu Nicolieru, vukovarskom branitelju iz Francuske. Mnoge od dokumentarnih filmova Ivanković potpisuje kao producent, što upućuje na njegove visoke kreativne mogućnosti i dosege”, navodi se u obrazloženju.

Svakako treba istaknuti veliku zaslugu Antuna Ivankovića u organizaciji dolaska obitelji ubijenoga francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoilera u Hrvatsku 2011. godine, kao i posredništvo kod dodjeljivanja visokog državnog odličja Jeanovoj majci. Iza takvog pothvata stajala je Udruga “dr. Ante Starčević” Tovarnik, ali je, ističe se, većinu posla odradio upravo Ivanković.

“Antun Ivanković iznimno je angažiran na raznim područjima stvaralaštva u općini Tovarnik, u svom rodnom Srijemu, te je njegov dosadašnji rad od osobita značenja za promicanje upravo tog dijela Vukovarsko-srijemske županije na širem hrvatskom prostoru i u svijetu te mu s punom odgovornošću dodjeljujemo Nagradu općine Tovarnik za doprinos u kulturi”, pročitano je na dodjeli.

Nagradu su Antunu Ivankoviću uručili načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković i predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Blašković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Oružje boj ne bije nego srce u junaka!

Objavljeno

na

Objavio

Svi k’o jedan ajmo skupa,
svetu pjesmu zapjevati,
neka srce jače lupa
kada igraju Hrvati !

Kada krene sa svih strana
vojska naših navijača,
od Boga je nama dana
zemlja mala al najjača !

Pratit će je huk s tribine,
kad se slože grla bratska,
zapjevajmo svi k’o jedan
kada zaigra Hrvatska !

Od sjevera pa do juga
neka zastave vijore !
Ispred nas noć je duga
pjevat ćemo sve do zore.

A kad suze tiho krenu
pustit ćemo ih od sreće,
kad ožive uspomenu
brisati ih nitko neće.

Svi ko jedan samo tako,
protiv bure i oluje,
Hrvat pasti neće lako
nek se na sve strane čuje.

Oružje boj ne bije
nego srce u junaka !
U grudima sad ga krije
zemlja mala ali jaka !

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Ova prelijepa navijačica na svoj je način pozdravila hrvatske dragovoljce i branitelje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori