Pratite nas

Reagiranja

prof. dr. Marušić: Kako završiti Cjelovitu kurikularnu reformu bez svađa

Objavljeno

na

Predmet: prijedlog za uspostavljanje sustava znanstvenoga recenziranja reformiranoga plana hrvatskoga osnovnoga i srednjoškolskoga programa

[ad id=”93788″]

Prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar, Ministrastvo znanosti, obrazovanje i športa

Dr. sc. Boris Jokić, voditelj Ekspertne skupine za Cjelovitu reformu obrazovanja

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

Prof. dr. sc. Matko Marušić

Šoltanska 22, 21000 Split

U Splitu, 23. ožujka 2016.

 

Predmet: prijedlog za uspostavljanje sustava znanstvenoga recenziranja reformiranoga plana hrvatskoga osnovnoga i srednjoškolskoga programa

Poštovani gospodine ministre Šustar, poštovani gospodine Jokić,

pišem vam kao

 • građanin zabrinut žestinom i kaotičnošću prijepora oko Cjelovite reforme nastavnih programa za hrvatske osnovne i srednje škole,
 • podržavatelj te reforme,
 • podržavatelj stručnosti g. Jokića i pristupa koji sam čuo u njegovu nastupu na HRT u emisiji Nedjeljom u 2,
 • nastavnik koji voli i cijeni školu i školstvo,
 • domoljub koji želi da hrvatske škole imaju primjerene i učinkovite programe,
 • znanstvenik istraživač u biomedicini i edukaciji,
 • dugogodišnji urednik znanstvenog časopisa (20 godina).

Želim Vam predložiti put do postizanja najviše moguće razine prihvaćanja, a time i uspješnosti, reforme hrvatskoga osnovnoga i srednjoškolskoga programa na kojoj radite.

Taj se put temelji na postupku recenzije koju provodi urednik znanstvenih časopisa za članke koje mu istraživači nude da ih procijeni i objavi.

Tu sam zamisao odabrao jer poznajem njezinu objektivnost i korisnost koliko su one dostupne znanstvenoj, upućenoj i dobronamjernoj prosudbi stručnjaka, a posebice zato što se bojim da će prijepori oko programa, kako se proces bude približavao odluci, biti sve veći, sve neugodniji i neobjektivniji, te da će dovesti do nezadovoljstva dijela stručnjaka i javnosti. To bi značilo dodatne podjele i rane u hrvatskom društvu, koje je ionako opterećeno podjelama i ranama različitih izvora. Držim da moramo u obzir uzeti da se sve ideje i programi u današnjoj Hrvatskoj nužno gledaju i kroz snažnu ideološku i političku prizmu, pa je primjena neupitnih znanstvenih modela i instrumenata jedini preventivni način eliminacije ideologije i politikanstva iz toga procesa.

Konkretno predlažem:

 1. Da, uz vašu potpunu suradnju i nazočnost (g. Jokića), a na temelju odluke MZOS-a, odnosno Vlade Republike Hrvatske, središte recenzijskoga postupka bude u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), jer akademici po definiciji svoje znanstvenoistraživačke izvrsnosti poznaju i cijene recenzijski postupak.
 2. To znači da bi se g. Jokića operativno tretiralo kao „Glavnog i odgovornog urednika“ Programa, a stručnjake HAZU kao „Urednički odbor“.
 3. Odbor ne treba više od petnaest članova HAZU, iz različitih polja znanosti, a ključni kriterij njihova odabira (minimum) treba biti da svaki član ima najmanje 20 djela koja su prošla međunarodnu recenziju i bila objavljena o međunarodno vidljivim i priznatim (indeksiranim) znanstvenim časopisima. Naime, svi članovi HAZU nedvojbeno su znalci svojih područja, ali ovdje je naglasak na poznavanju i priznavanju postupka recenzije s međunarodnim kriterijima.
 4. Cjelokupni sadržaj reforme (novoga, predloženoga programa) g. Jokić (i njegovi suradnici) podijelili bi na jedinice koje čine zaokružene cjeline. Tada će se svaka ta cjelina u „centru za recenzije“ u HAZU tretirati kao „znanstveno-stručno djelo koje treba proći recenzijski postupak“.
 5. Svaka jedinica predviđena za recenzijski postupak treba sadržavati i objašnjenja i sve primjedbe i prijedloge koje je dobila u stručnoj i javnoj raspravi (koje se, dakle, provode prije postupka recenzije).
 6. „Urednički odbor“ potom odabire po tri (do pet) recenzenta za svaku jedinicu, pribavlja recenzije i od autora jedinice traži ispravke, dopune i suglasje (prema traženjima svih recenzenata), te predlaže prihvaćanje, popravljanje ili odbijanje jedinice u ponuđenom sadržaju. Nakon popravaka, nova se inačica jedinice, s objašnjenjem autora što su i zašto popravili, daje na ponovni uvid recenzentima, sve dok oni dokument ne prihvate.
 7. Za jedinice koje ne prođu recenzijski postupak Povjerenstvo koje vodi g. Jokić organizira ponovno pisanje, sa sastavom drugih stručnjaka, uzimajući u obzir cijelu topoglednu dokumentaciju. Novi uradak onda prolazi isti postupak recenzije.
 8. Recenzije treba sastavljati prema pravilima sastavljanja recenzija, o čemu postoje preporučeni dokumenti (navest ću ih bude li potrebno).

Ovime sve strane u postupku ispunjavaju funkcije koje su im bile namijenjene od početka: stručnjaci iz škola i struka sastavili su program, javnost je dala primjedbe, a završno usavršavanje radi se profesionalno, kao recenzijski postupak, koji dodatno rješava nesuglasice i prijepore, postiže usuglašeni kompromis i daje ocjenu (preporuku) za koju svojim imenima odgovara „Urednički odbor“ (HAZU svojim ugledom autoritetom i društvenom funkcijom), recenzenti (svojom dokazanom stručnošću) i g. Jokić osobno, kao „glavni urednik“ i osoba koja će na kraju odgovarati za sve, htjela to ili ne. Isto bi onda vrijedilo za hrvatsku Vladu, na razini državničke odluke.

U odnosu na moju veliku želju da reforma bude dobra i da se izbjegnu prijepori, uzimam sebi slobodu da Vam ovo pismo pošaljem kao javno, a s posebnim adresiranjem i na g. predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, s obzirom da sam za ustanovu koju on vodi predložio vrlo važnu ulogu. Nadam se da toliku (visoku) razinu moje brige razumijete i da mi taj postupak ne ćete zamjeriti.

S poštovanjem,

Matko Marušić

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Veterani Puma o Bajaginom koncertu: Dotični je veličao četništvo i ljude koji su ubijali po Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Mi kao branitelji borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – demokratsku u smislu da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje, da pjeva i sluša što želi, ali da se pritom poštuju drugi bez da ih se vrijeđa i ponižava.

Nije nam namjera nametati neke zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stajalište, a još više na poštovanje kakvo imaju svi veterani u demokratskim zemljama.

Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagiča-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Prije 23. godine u Varaždinu dočekani smo kao heroji koje se slavilo, bacalo cvijeće, a danas izgleda kao da se sve to zaboravilo. Vrijedi li danas netko tko dolazi na jedan dan u Varaždin kako bi animirao ljude više nego što vrijede živi heroji, ranjenici i zarobljenici koji su branili iste te ljude prije 23. godine?

Danas kada se zna kako je dotični svojim pjesmama veličao četništvo i ljude koji su ubijali po našoj zemlji, potrebno je zapitati se kakav primjer dajemo sami sebi, našim braniteljima i njihovim obiteljima, našim mladima koje je potrebno učiti kako se teško stvarala naša domovina?

Danas kada su odnosi sa Srbijom sve gori jer njihova politika ni dan danas nije se promijenila prema Hrvatskoj, a mi se opet kao kroz povijest međusobno svađamo, i to radi jednog pjevača.

Štoviše, promislimo o osjećajima obitelji 175-orice poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i obitelji civila ubijenih prilikom oslobađanja grada Varaždina, županije i diljem Lijepe Naše koje zasigurno ne žele slušati repertoar dotičnog nad grobovima svojih sinova, muževa, očeva….

Ponavljamo još jednom, nismo ni za kakve zabrane, no neki red i poštovanje bi trebao postojati.

Jer ukoliko sami sebe ne poštujemo, što možemo očekivati od drugih.

 

DUJMOVIĆ: Bajaga je ili glup ili pokvaren!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

ĆORIĆ: ‘Oduzmite odlikovanje Miloradu Pupovcu ili mi svoja vraćamo’

Objavljeno

na

Objavio

Udruga šest desnih, pravaških i republikanskih stranaka okupljena u projektu “DESNO” poslala je priopćenje kojim traži od Predsjednice Republike Hrvatske da oduzme odlikovanja Miloradu Pupovcu. Time su se pridružili zahtjevu dr. Sanje Bilač.

Priopćenje glasi:

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanja i priznanja. Te ovlasti mu daje članak 98. Ustava RH, a on mu nalaže da se pri donošenju takvih odluka vodi važećim Zakonom o odlikovanjima i priznanjima. Isti govori o razlozima zašto se koje odlikovanje ili priznanje dodjeljuje, a također i propisuje postupak dodjeljivanja, uručenja, način nošenja i isticanja primljenih odlikovanja i priznanja kao i način oduzimanja dodjeljenih odlikovanja i priznanja.

Iz nama nepoznatih razloga bivši predsjednik RH Stipe Mesić je 24.05.2001. bivšem razvodniku „tzv. JNA“ Miloradu Pupovcu uručio visoko državno, vojno i civilno odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Ovo odlikovanje dodjeljuje se za vojne zasluge u obrani ili očuvanju suvereniteta RH kao i za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana. Razloga za dodjeljivanje ovog odlikovanja  nismo nigdje našli, ali razloga za oduzimanje ovog odlikovanja aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ima na pretek. Njegova nazočnost u Bačkoj Palanci 04.08.2018. na komemorativnom skupu povodom „Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe“ točka je na „i“ njegovog višegodišnjeg izrugivanja svim vrijednostima koje su proistekle iz veličanstene vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a samim tim i iz pravednog, obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata.  

Kao legalisti smo u skladu s člankom 28. Zakona o odlikovanjima i priznanjima uputili pisani zahtjev predsjednici RH da oduzme Miloradu Pupovcu odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Zahtjev je upućen ispred političkog projekta DESNO koji već sada okuplja šest desno, pravaško i demokršćanski orijentiranih političkih stranaka, veliki broj udruga sličnog profila kao i niz istaknutih pojedinaca. Time smo ispoštovali zakonsku formu ali ovaj zahtjev smo uputili, kao i ovaj javni apel, u ime velikog broja građana koji od Kolinde Grabar Kitarović očekuju da isto i učini.  

Kao nositelj odlikovanja „Red hrvatskog pletera“ bio sam iznimno ponosan na njega jer mi ga je osobno uručio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sve do spoznaje da isto odlikovanje ima etno Srbin Milorad Pupovac. Veliki broj nas, nositelja ovog odlikovanja odlučio je da u slučaju ne oduzimanja odlikovanja Miloradu Pupovcu isto vratimo predsjednici RH, stoji u priopćenju koje ispre političkog projekta DESNO – Demokrastki savez nacionalne obnove potpisuje glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari