Pratite nas

Kultura

Prof. dr. mons. Franjo Topić dobitnik je šestoaprilske nagrade grada Sarajava

Objavljeno

na

Prof. dr. mons. Franjo Topić dobitnik je šestoaprilske nagrade grada Sarajava

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i predsjednik HKD Napredak prof. dr. mons. Franjo Topić dobitnik je ovogodišnje šestoaprilske nagrade kao najvećeg priznanja grada Sarajeva za postignuća u području kulture. Prigodom primanja ovog jednog od najvećih priznanja u  BiH prof. Topić se zahvalio  odboru Grada kao predlagatelju te Gradskom vijeću koje je odlučilo da bude dobitnikom ove prestižne nagrade. Napomenuo je kako je jako bitno što su svi članovi odbora iako dolaze iz različitih stranaka jednoglasno glasovali. Posebno je naglasio da ovo priznanje nije priznanje samo njemu, nego Bogosloviji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak kojemu je na čelu i kojima je posvetio svoj životni i profesionalni vijek.  Posebno je naglasio:

– Prijatelji dragi, koristim priliku da vas podsjetim na staro načelo napretka: Pojedinac ne može ništa učiniti, zajedno ćemo učiniti čudesa. Pojedinac je naravno bitan kao nositelj određenih ideja i konkretnoga rada, ali i čovjek je društveno biće upućeno na zajednicu.  Stoga je jako važno da i pojedinac radi za zajednicu i opće dobro. Volio bih da svi radimo za sebe, ali i za opće dobro tj. za zajednicu. Naše je samo ono što smo dali drugima. Nek mi bude dopušteno da s vama podijelim jedno osobno iskustvo. U našoj obiteljskoj kući u Margetićima (Novi Travnik) uvijek je bilo gostiju različitih vjera i opredjeljenja i dosta se davalo drugima.  I nisu moji radi toga postali siromašniji. Naprotiv. Susret i različitost obogaćuju. Gostoljubivost usrećuje. Slično radimo i u Napretku, mi dobivamo dajući drugima od koncerata, izložbi i sporta do stipendija, kazao je prof. Topić i naglasio  kako je očito i iz njegove biografije da voli raditi, možda ponekad i previše, jer dobrim radom čovjek usavršuje sebe, druge, društvo a i čitav svijet.

– Nastojao sam i  nastojim da čitav moj rad bude širenje Dobra. Uvijek me je vodila misao da sve što je božansko, to je dobro, a to znači i sve što je dobro jest božansko. I čaša vode koja je data drugom ima božansku vrijednost. Mi u Napretku ne tratimo vrijeme na kukanje, jer od toga nema baš koristi, to nam truje vlastitu dušu i okolinu. Zato smo opredjeljeni za rad koji donosi i brojne rezultate. Napredak je u 2017. godini priredio 518 manifestacija, što je veliko materijalno i nematerijalno dobro, kazao je ovogodišnji dobitnik šestoparilske nagrade Grada Sarajeva prof. Franjo Topić i naglasio da tko god dobronamjerno i dosta radi donijet će i dosta dobrih plodova. I dragi Bog će dati svoj blagoslov. Pozvao je nazočne da zajednički rade na promicanju Dobra, na sporazumijevanju ljudi, na harmoniziranju razlika a to je i na KBF ali i u Napretku donijelo i donijet će još puno dobra.

Kazao je i kako želi da Sarajevo bude primjer ravnopravnosti građana svih vjera i naroda i pravog suživota, ističući kako je sveti Ivan Pavao Drugi naglasio kako je Sarajevo i europski Jeruzalem.

Na kraju svojega govora tijekom dodjele priznanja profesor Topić izrazio je svoju veliku želju:

– Neka Sarajevo i njegova uprava živi, cvjeta i raste.

Nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, skupinama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u nekoliko područja  društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i iznimna djela u području znanosti, kulture, odgoja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekova okoliša i sredine i u drugim područjima rada i stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unaprijeđenju i razvitku grada Sarajeva.

Odluku o dobitnicima nagrade Grada Sarajeva donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu nagrade Grada Sarajeva, a među počasnim, jednoglasno izabranim, za 2019. godinu izabran je jedan od najistaknutijih kulturnih i akademskih radnika, mons. prof. dr. sc. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, član Upravnog odbora Europskog centra za radnička pitanja (EZA), član i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Mons. prof. dr. Franjo Topić rođen je 13. ožujka 1953. godine u Kasapovićima/Novi Travnik. Gimnaziju je završio u Subotici 1971. godine, dok je filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu završio 1977. godine, zaređen je za svećenika 1976. godine.

Profesor Topić bio je u Derventi kapelan godinu dana, nakon čega 1978. godine odlazi na studij Fundamentalne teologije u Rim, te završava postdiplomski studij s doktoratom na uglednom Papinskom sveučilištu Gregorijana na talijanskom jeziku a u prijevodu znači: „Čovjek pred objavom Boga“ u misli Hansa Ursa von Balthasara, velikog švicarskog teologa, filozofa i povjesničara književnosti.

Osim predavanja i brojnih funkcija koje obnaša i koje su svaka na svoj način posebne i značajne, profesor Topić, uz rad na fakultetu, najradije ističe onu da je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak od obnove 1990. godine do danas, koja je na svojevrstan način obilježila njegov životni put. Misija Napretka postala je i njegovom misijom za koju se svesrdno zalaže.

Profesor Topić je autor 8 knjiga kao i više stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. I urednik je nekoliko knjiga. Održao je brojna predavanja i tribine te sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu.

Puno radno putuje, susreće se s mnogim ljudima, prirodnim ljepotama i znamenitostima, ali ništa ne nadilazi lijepu emociju koju izazove jorgovan uz put. U objavljenom Kronopisu za sedam godina od 1994. do 2001. godine proputovao je za BiH, Crkvu i Napredak, naprosto za ljude: 306.000 km, što će reći oko osam puta kuglu zemaljsku, posjetio je samo u ovih sedam dokumentiranih godina 173 grada i susreo 1351 čovjeka, od čega pape, kardinale i biskupe, američkog predsjednika Clintona i ministra vanjskih poslova Christophera, te pomoćnika Holbrookea, premijera Italije Prodija, njemačkog kancelara Kohla, austrijskog ministra Mocka, nadvojvodu Otta von Habsburga, sve bh i hrvatske predsjednike i premijere kao i druge brojne poznate osobe.

Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa, a ova će zasigurno biti jedna od najznačajnijih koje je dobio i ostvario u svom širokom obujmu djelovanja.

Anto Pranjkić

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Sve je spremno za dugoočekivanu premijeru filma ‘General’

Objavljeno

na

Objavio

Sve je spremno za ovogodišnje 66. izdanje Pulskog filmskog festivala i za večerašnje otvaranje kojem će nazočiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom festival i održava, potvrdila je ravnateljica Festivala Gordana Restović.

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan obilježit će dugoočekivana premijera filma “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi. Za taj film iznimno je velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju, rečeno je na konferenciji za novinare u Puli.

“‘General’ je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazan u Areni, a tim se filmovima u hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu. U svakom slučaju, tijekom festivala očekuje nas 110 filmova na sedamnaest lokacija”, istaknula je Gordana Restović.

Svečano otvaranje festivala počinje u 21,30 sati i izravno će se prenositi na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. U sklopu programa otvaranja sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će nacionalnu i istarsku himnu a tijekom ceremonije uručit će se iznimno važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijanu Rotaru koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Ovogodišnja 66. Pula nudi tri premijere, a umjetnički direktor festivala Zlatko Vidačković iz bogatog programa izdvojio je povratak PoPularnog programa i europskih filmova u Arenu tako da će gledatelji moći uživati u šest filmova uglavnom biografskim, posvećeni posvećeni životopisima velikih umjetnika.

“Mislim da je ova kombinacija hrvatskog i europskog filma dobitna kombinacija koja se, kada smo je prije deset godina pokrenuli, pokazala dobrom za publiku, ali ujedno daje i europski kontekst hrvatskoj kinematografiji”, poručio je Vidačković te dodao kako postoji više razloga vraćanja europskog filma u drugi termin u Areni – od povećanja kvalitete i žanrovske raznovrsnosti do atraktivnosti programa za publiku u Areni.

Foto: Hina

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Nikakvo čudo što ‘neki ne mogu razumjeti o čemu govori’ Gradonačelnik…

Objavljeno

na

Objavio

Facebook

OBERSNEL: Ja sam ponosan i zadovoljan intendanturom Marina Blaževića. Jasno mi je da neki ne mogu razumjeti o čemu govorim, ali nemam namjeru nikoga educirati.

JA: Gradonačelnik ne bi educirao educirane ljude! Ima jedna “sitnica”, na mjesto intendanta poželjno je da ima više kandidata sa zacrtanim programima. Zašto nitko, baš nitko više ne želi doći u Rijeku? Nikakvo čudo što “neki ne mogu razumjeti o čemu govori” Gradonačelnik.

OBERSNEL: Smatram puno važnijom činjenicu da se u Zagrebu, Ljubljani, Trstu i drugim gradovima u okruženju s poštovanjem priča o Riječkom kazalištu i da se od tamo organiziraju autobusni prijevozi na programe.

JA: Iruda ti, vidim puno autobusa s talijanskim registracijama koji dovoze ljude na popravak zuba u Rident na Turniću; ne vjerujem da takvi uzgred idu na predstave u HNK Ivana pl. Zajca – po preporuci stomatologa! Sjeća li se Gradonačelnik koliko je HNK Ivana pl. Zajca u posljednje tri (3) godine dobilo godišnjih nagrada hrvatskoga glumišta; trebaju mu prsti samo jedne ruke!

OBERSNEL: Činjenica je da građani Rijeke to Kazalište doživljavaju na drugačiji način i da su oni koji to kazalište vole svojim prilozima praktički obnovili sjedalice u parteru i ložama. To je način na koji rade sve kazališne kuće jer se i time dokazuje odnos prema kazalištu.

JA: A kad je bila radna akcija za gledatelje, kad su se sakupljali dobrovoljni prilozi? Koje to kazališne kuće koje posluju na tržišnim principima prose svoje gledatelje za pomoć u obnovi sjedalica?

OBERSNEL: Za one koje jedino to brine, kazališni zahodi biti će obnovljeni tijekom ljeta iz gradskog proračuna.
JA: Ma svaka čast! Ne će valjda ljudi pišati u Mrtvi kanal ili Kazališni park! Mi smo ipak grad kulturnih ljudi! Hoće li predplatnici dobrovoljno pomoći u obnovi zahoda?

OBERSNEL: Međudržavnim ugovorom Republika Italija obvezala se financirati aktivnosti talijanske manjine, ali se nigdje u tom sporazumu izrijekom ne spominje Talijanska drama.

JA: ??? A kakav se program talijanske manjine treba financirati ako ne u prvome redu kazališni program Talijanske drame, književnost, tiskovine i uobće kulturno stvaralaštvo talijanske manjine? Tu nešto vonja…!

OBERSNEL: U Rijeci postoji jaka svijest o postojanju talijanske manjine jer je prva predstava na talijanskom jeziku izvedena već 1946. godine. Zaposlenici Talijanske drame su redovni zaposlenici Kazališta i primaju plaću iz proračuna Grada Rijeke.

JA: Ne će financirati Talijanska vlada, ali hoće “Riječka vlada”? Jaka “svijest o postojanju talijanske manjine jer je prva predstava, bla, bla, bla”… I jaka savjest! Da se razumijemo, poštujem obstojnost Talijanske drame, jedinstvene u Lijepoj našoj, ali (eto ga na!) koliko je njihov program kvalitetan, gdje su nagrade i priznanja, festivali, gostovanja, itd, etc… Talijanska vlada ne želi financirati njihov program, a mi ćemo im davati plaće!?

OBERSNEL: Stav Talijanske vlade je takav kakav je, a riječ je, kako je vijećnik Skerbec već kazao, o tehničkom problemu i sredstva ipak pristižu s određenim zaostatkom od godinu dana.

JA: A što je sad ovo, ipak plaća “s određenim zaostatkom” (od godinu dana!) Talijanska vlada sa stavom (borilački pojam)? U ovome slučaju, Gradonačelnik je trebao gradskim vijećnicima predočiti konkretno mišljenje (stav!) Talijanske vlade, a ne palamuditi o “tehničkom problemu”!

OBERSNEL: Netočno je da je Rijeka 2020 preuzelo financiranje Talijanske drame, već je točno da će kroz programsku djelatnost EPK 2020 na određeni način biti nadoknađen dio sredstava od ovog dijela financiranja drame, zato što su to programi posebno definirani kao dio programa EPK 2020.

JA: Netočno postaje točno i to “na određeni način”! Dakle, “EPK Rijeka 2020” financira se iz Gradskog proračuna, a to znači da će djelatnici Talijanske drame dobiti novac za izvršenje programa, iz Gradskog proračuna plaće, a to je isto! Talijanska vlada dat će nešto “s određenim zaostatkom” što znači jednog dana, a možda i prije!

Siniša Posarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari