Connect with us

Vijesti

Prof. dr. sc. Davor Derenčinović – Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku

Published

on

Prof. dr. sc. Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo u središnjem Dnevniku HRT-a objasnio je da, prema zakonu, treba razlikovati izvide i istragu.

– Po Zakonu o kaznenom postupku prvi korak su izvidi, kako bi se prikupile informacije i da se utvrdi osnovana sumnja da se kreće s istragom ili ne. Sve je to tajno, sve izvidne radnje, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela. To je npr. nadzor telekomunikacija, nadzor i snimanje prostorija i td. O tome odlučuje sudac istrage na temelju zahtjeva Uskoka, odnosno DORH-a, a to provodi PNUSKOK ako se radi o djelima iz nadležnosti Uskoka. Sve osobe koje su doznale sadržaj tih radnji ne smiju nikome otkriti jer je u suprotnome učinio kazneno djelo, rekao je.

Ne bi volio živjeti u državi u kojoj bi premijer znao za takvo što. Ističe da mu nitko mu to ne smije priopćiti, a ako mu priopći, počinio je kazneno djelo. DORH je neovisno pravosudno tijelo, naglašava.

O izjavi predsjednika Milanovića

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao kako je kada je bio premijer, za neke istrage doznao prije uhićenja, rekao je da je to zabrinjavajuće ako je to istina.

– Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku. Trebalo bi uspostaviti jasan model odgovornosti za curenje informacija. Nije dobro da izvršna vlast komentira sadržaj izvida, među ostalim razlozima i zbog  presumpcije nevinosti, rekao je.

O osnivanju istražnog povjerenstva o radu DORH-a

Za inicijativu oporbe osnivanju istražnog povjerenstva o radu DORH-a rekao je da je Zakon o istražnim povjerenstvima jasan i da ne smije doći do kolizije.

– Ako je tijeku sudbeni postupak, ono se ne smije osnovati. Smije se osnovati radi utvrđivanja određenih pitanja od javnog interesa. Ako je osnovano u trenutku pokretanja postupka, ono mora prestati s radom. Uvijek je moguće da dijelovi istrage budu proglašeni tajnima, rekao je među ostalim.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari