Connect with us

Magazin

Prof. dr. sc. Marušić: Ključno da Hrvati iz RH postanu svjesniji izazova s kojima se susreću Hrvati u BiH

Objavljeno

-

Prof. dr. sc. Matko Marušić, profesor emeritus Sveučilišta u Splitu, u Mostaru je predstavio je svoju novu knjigu “Priručnik za hrvatsku politiku”. Poseban dio knjige posvećen Hrvatima u Bosni i Hercegovini ima izniman značaj jer naglašava potrebu za većom prisutnošću teme o položaju Hrvata u BiH u javnosti Republike Hrvatske.

Predstavljanje knjige privuklo je brojne zainteresirane građane i političke analitičare, piše RTV HB.

“Ovo je prilika da se detaljnije upoznamo s političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno sa stanjem Hrvata u toj zemlji,” izjavio je prof. Marušić za RTV Herceg Bosne.

“Politička situacija je vrlo depresivna i katastrofalna, a stanje Hrvata dodatno pogoršava taj kontekst. Knjiga je napisana s namjerom da pruži smjernice za bolji politički angažman i učinkovitije djelovanje”, dodao je prof. Marušić.

Prof. Marušić istaknuo je važnost međusobnog razumijevanja i povezivanja Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Potrebno je kontinuirano raditi na jačanju veza i suradnje između Hrvata s obje strane granice, kako bi se osigurala bolja politička i društvena podrška,” dodao je.

“Smatram da je ključno da Hrvati iz Hrvatske postanu svjesniji svakodnevnih izazova s kojima se susreću Hrvati u BiH”. naglasio je prof. Marušić.

Knjiga “Priručnik za hrvatsku politiku” donosi detaljnu analizu trenutne političke situacije i nudi smjernice za buduće političko djelovanje, što je posebno važno za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Prof. Marušić je tijekom predstavljanja knjige naglasio kako je potrebno angažirati mlade ljude i intelektualce u političke procese kako bi se osigurao dugoročni prosperitet Hrvata u BiH.

Sugovornik RTV HB naglasio je i potrebu za većim angažmanom hrvatske javnosti i institucija u rješavanju problema Hrvata u BiH te pozvao na konkretne korake koji bi unaprijedili njihov položaj.

“Bez aktivnog sudjelovanja i potpore Hrvatske, položaj Hrvata u BiH će ostati nesiguran i marginaliziran,” zaključio je.

Predstavljanje knjige završeno je pitanjima iz publike, gdje su se brojni sudionici složili s Marušićevim stavovima i izrazili nadu za bolju budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Razgovor s profesorom Marušićem pogledajte od 6:58.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas