Pratite nas

Kolumne

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Komunističke laži i teror ozbiljno zahvatile SAD… to vidimo i u Hrvatskoj…

Objavljeno

na

Ovih su dana iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stigle vrlo zanimljive i važne vijesti. Ni sanjati nismo mogli da ćemo to čuti, a razlog je da se isto ponašanje medija događa i u Hrvatskoj, pa mislimo da je to zlo samo u nas.

Članak koji je napisao John Nolte (https://twitter.com/NolteNChttps://www.facebook.com/JohnNolteNC/?skip_nax_wizard=true) otkriva strahote laži koje su američki mediji proširili o Trumpu i njegovim suradnicima, te nevjerojatno nasilje koje se u SAD provodi prema njegovim glasačima i suradnicima (https://www.breitbart.com/big-journalism/2018/06/25/nolte-border-separation-hoax-delivers-disastrous-week-for-establishment-media/).

Čovjek se mora upitati a) laže li taj Nolte, b) je li moguće da se u toj časnoj zemlji događaju tako prljave stvari, c) kako je to tek u nas kad je tako opako u jakoj i zdravoj zemlji Americi?

Otkrile se nevjerojatne laži glavnih medija

Glavno otkriće je došlo iz teme o ilegalnim migrantima iz Meksika u SAD. Otkrilo se da zakon o odvajanju djece od roditelja uopće nije donio Trump, nego ga je on naslijedio! Na snazi je 20 godina!

U osam godina Obamine vlasti nitko ni pisnuo nije o tom zakonu, a kad je Trump pobijedio, etablirao se i počeo nizati uspjehe, taj zakon je iskorišten da se njega napadne da ga je donio i da ga provodi.Naši čitatelji sigurno su čuli kako s užitkom zgražanja o tome izvješćuju i hrvatski mediji, piše prof.dr.sc. Matko Marušić / Braniteljski portal

Žičani „kavezi u kojima stoje djeca“, koje mediji sada prikazuju kao „Trumpove“, postojali su i u vrijeme Obame! (https://www.breitbart.com/big-government/2018/06/18/photos-obama-used-same-so-called-cages-to-detain-child-border-crossers/).

Kad američka policija uhiti osobe koje pokušavaju ilegalno ući u zemlju, stavljaju ih u zatvor zbog istrage i odluke da se vraćaju odakle su došli, ili neke druge. Međutim, kad migranti sa sobom imaju djecu, onda se djeca od njih odvoje da – ne bi morala biti u zatvoru. Dakle, u tim situacijama se samo može djecu poslati u zatvor s roditeljima, ili ih zadržati u nekom domu dok roditelji ne budu pušteni iz zatvora.

Slika djece na čuvanju „u žičanom kavezu“ dok su im roditelji u zatvoru, napravljena je godine 2014., dok je predsjednik SAD bio Barrack Obama(https://www.breitbart.com/big-journalism/2018/05/28/democrats-blame-trump-for-photo-children-separated-border-illegal-aliens/), a prikazuje se kao djelo u vrijeme Trumpa! I na Hrvatskoj televiziji, koja je to radosno preuzela od američke!

Trump je, naravno, proglašen nacistom. Ne zna se je li to gore ili bolje nego kad ga je Boris Jokić na HTV javno proglasio idiotom (ili nekim sličnim stanjem duševne bolesti). Objavljene su nebrojene potresne fotografije i reportaže (neke smo vidjeli i na našim glavnim TV kanalima), ali nikad nije rečeno o čemu se tu zapravo radi.

Naravno da djeca plaču kad ih se odvoji od mane i da mame plaču od sreće kad se opet nađu sa svojom djecom, ali prikazivano je samo to, a ne srž stvari i činjenica da se isto događalo za vrijeme Obame. Tuga i briga Trumpove supruge protiv toga događanja prikazana je kao njezina pobuna protiv njezina supruga, dakle i države koju on vodi!

Glasoviti i planetarno poštovani časopis Time sudjelovao je u toj prljavštini svojom naslovnicom, na kojoj se vidi majušni uplakan dječak i visoki Trump. No, slika uplakanog dječačića uzeta je iz druge scene (slike)(https://www.instagram.com/p/BkT26byg5Kt/?utm_source=ig_embed), koja je očišćena od svega osim od dječačića, a Trump je dodan! Kad je glasovitiTime postao gola propaganda koja se služi izmišljanjima i lažima, treba se dobro zamisliti, na stranu pick-siebner Jokić!

Još je mnogo tako krivotvorenih fotografija.

Pitali Trumpova mladoga sina je li ikad poželio obljubiti svoju majku

Navodno su novinari pitali Trumpova mladoga sina je li ikad poželio obljubiti svoju majku! O tome mi je neugodno i misliti, a kamo li govoriti. Ne mogu vjerovati da je istina (https://www.breitbart.com/big-journalism/2018/06/21/exclusive-oedipal-impulses-gq-reporter-asks-donald-trump-jr-if-he-wants-to-have-sex-with-his-mother/), ali nisam vjerovao ni da će se zabraniti pojmovi „trudnica“ i „trudna žena“, „jer muškarac može roditi dijete“, pa se ipak to dogodilo (Velika Britanija).

Pljuvanje po suradnicima

Američki su mediji našli nekog tipa koji je u treći osnovne išao s Trumpovim savjetnikom Stephenom Millerom. Taj tip je onda, na dječjoj razini, pripovijedao prljavštine iz djetinjstva, koje su glupe, neprovjerljive i odurne (https://www.breitbart.com/big-journalism/2018/06/22/politico-expose-on-stephen-miller-third-grade-classmate-says-he-was-obsessed-with-tape-and-glue/).

(Jako podsjeća na one svjedoke o pedofiliji u Crkvi.)

Nevjerojatne laži o suradnicima

Za vrijeme TV prijenosa Trumpova govora, televizija AVC News donijela je ispod slike prijenosa tekst da je Paul Manafort, bivši voditelj Trumpove izborne kampanje priznao da je ubio pet ljudi! A o tome nije bilo čak ni tračeva!

U Americi su „ustaše“ „nacisti“

Svima nam je poznato tko, kako i zašto u Hrvatskoj ljude drukčijeg političkog, povijesnog ili drugog mišljenja proglašava „ustašom“. Čini se da su američki ljevičari to pokupili od hrvatske Orjune, samo što protivnike ne nazivaju „ustašama“ nego „nacistima“. (Zanimljiva razlika je da ne rabe izraz „fašisti“koji preferiraju hrvatski „antifašisti“; naime, na Zapadu pojam „antifašizam“ praktički i nije poznat.)

Evo što je rečeno u vrlo proširenoj TV emisiji „MSNBC’s MorningJoe“: “Ako glasujete za Trumpa, tada ste VI, glasač, a ne Donald Trump, onaj koji stoji na granici (prema Meksiku) poput nacista koji govori ‘ti ovdje, ti ovdje’. A to odražava zlo/opačinu DonaldaTrumpa. Ako za njega glasujete, od toga se više ne možete distancirati“.

Zar to ne podsjeća na komentare naših medija (i političara, i „kulturnih radnika“) o hrvatskim narodnim referendumima (o definiciji braka i dva aktualna)?!

Huškaju i opravdavaju nasilje masa

Tajnica za medije Bijele kuće, gđa Sarah Sandersje, zajedno s obitelji, otjerana („zamoljena da ode“) iz restorana Red HenuLexingtonu, Virginia.

Tajnica Državne sigurnosti gđa Kirstjen Nielsen otjerana je iz restorana MXDC u Washingtonu DC.

Državnoj tužiteljici države Florida gđi Pam Bondi svjetina je prijetila i vrijeđala je u jednom kinu na Floridi. Gđa Bondije morala zatražiti policijsku pratnju da bi otišla. Pljuvali su je u lice i priječili joj izlaz.

Savjetnika Bijele kuće Stephena Millera šikanirali su u restoranu Espita Mezcaleriau Washingtonu DC.

A demokratska zastupnica u Kongresu, gđa Maxine Waters otvoreno zaziva „pravdu svjetine“ za one koji podržavaju Trumpa. Sve to prolazi bez riječi kritike od strane glavnih američkih medija!

Kako Amerikanci vide medije

Nesporni Gallupov institut za istraživanje javnoga mišljenja našao je PRIJE toga strašnoga tjedna za lažljive medije da 62% Amerikanaca smatra da su „tradicionalni mediji koji donose vijesti“ pristrani! Nadalje ih 44% vjeruje da donose netočne vijesti, a 39% da mediji šire lažne informacije!

Bilo bi zanimljivo doznati mišljene hrvatskih stanovnika o hrvatskim medijima – da postoji neki pošteni Gallup koji bi istraživanje pošteno proveo. Do tamo je dalek put, a zasad treba znati da naši mediji kao istinu prenose – ono što donose američki mediji.

Zvuči glupo, ali doista sliči na neku međunarodnu zavjeru. Ako je isto u SAD-u i Hrvatskoj, isto je i drugdje na Zapadu. Ne znam drugo objašnjenje.

Ima još – traže zabranu slobode govora!

To sam pročitao u drugom članku (https://www.breitbart.com/big-government/2018/07/01/williams-why-liberals-have-flip-flopped-on-free-speech/). Prvi članak slavnoga Ustava SAD (ključnog za temelje zapadne demokracije i ljudskih prava) jamči svim ljudima slobodu govora.

A ovih dana čak i liberalni New York Times piše da “liberali, koji su nekoć predvodili u promicanju prava na osnovi Prvoga amandmana, sada dvoje o njemu“ – i to otkad su konzervativci shvatili da on vrijedi i za njih(https://mobile.nytimes.com/2018/06/30/us/politics/first-amendment-conservatives-supreme-court.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FFreedom%20of%20Speech%20and%20Expression&action=click&contentCollection=timestopics&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=1&pgtype=collection).

Sada liberali tvrde da sloboda govora više štiti one jače i zatečeno stanje (oni su pristaše „permanentne revolucije“ zato im treba liberalizam). A prije su se na osnovi Prvoga amandmana bili izborili, pozivajući se na Prvi amandman, da se sudski zaštite, primjerice, video-prikazi okrutnosti prema životinjama, prosvjedi mržnje na pokopima poginulih američkih vojnika, nasilne video-igre i laži o vojnim odlikovanjima.

(Znate li odgovarajuće primjere u nas? Sjetite se Frljića i „Novosti“.)

Danas u Americi govore drukčije. L.M. Seidman, profesor prava kaže: „Kad sam bio mlađi bio sam žešće od prosjeka liberalan u pitanju građanskih sloboda, ali postupno sam o tome promijenio mišljenje. Danas vidim da je pogrješno slobodu govora smatrati sredstvom za postizanje pravednijeg društva.“

Catharine A. MacKinnon, također profesorica prava, napisala je niz tekstova, gdje kaže: “Jednom davno obrana nemoćnih, Prvi amandman je u tijeku stotinjak godina uglavnom postao oružje moćnih. On je početkom 20. stoljeća bio zakonski štit za radikale, umjetnike, aktiviste, socijaliste, pacifiste, isključene i one koji nisu imali ništa,  a sada je postao mač autoritarnosti, rasista i ženomrzaca, nacista, Ku-kus-klanovaca, pornografije i organiziranog kupovanja izbora“.

To su učeni i fini ljudi, koji govore s visokih i uglednih pravosudnih pozicija, ali lako je prepoznati da se radi o komunistima, bili oni članovi neke takve partije ili ne. Svojedobno su slobodu govora zlorabili za svoje revolucionarne i rušilačke ciljeve, a kad su slobodno počeli govoriti i oni koji misle drukčije od njih, sada bi slobodu govora ograničili.

To vidimo i u nas: naši ljevičari i neprijatelji Hrvatske ne napadaju izravno slobodu govora, ali imaju „kriterij“ „govora mržnje“ i tako označavaju sve ono što se njima ne sviđa. Dok američki komunisti svoje protivnike nazivaju nacistima, hrvatski ih nazivaju ustašama.

Ako pažljivo čitate Seidmanovu rečenicu, vidjet ćete da ga je u mladosti nosila komunistička ideologija i djelovanje, a danas se pravi fin. Treba uočiti da ne kaže da je nezgoda da su se i konzervativci počeli pozivati na slobodu govora, nego implicira da je „odrastao“ i shvatio da sloboda govora priječi „put u pravednije društvo“. To treba odčitati kao poruku da on zna što je pravednije društvo i da nas tamo usmjerava zabranom slobode govora, o kojoj on kao sudac odlučuje.

Primijetite da je Mc Kimmon nabrojila da je sloboda govora nekad bila „zakonski štit za radikale, umjetnike, aktiviste, socijaliste, i pacifiste, isključene i one koji nisu imali ništa“, dakle da je radikal, aktivist i socijalist, a da to provodi kroz umjetnost i brigom za „isključene i one koji nemaju ništa“, ali – eto – danas ta ista sloboda govora škodi tim istim (novoj generaciji) „isključenim i onima koji nemaju ništa“! Kako je to moguće? Moguće je, jer komunisti koriste sve, od umjetnosti (tu su jako vješti) do sirotinje – da zasjednu na vlast. A onda opet koriste sve da je zadrže, ali to su onda druge stvari, npr. Huda Jama.

Vidite li da nas prave ludim? Kao što su ludim, a zatim – mrtvim, napravili milijune ljudi u 20. stoljeću. Izgubili su sve bitke i pali su im svi sustavi, a oni nemaju mira. Napali su najmoćniju državu u povijesti čovječanstva i tamo pobjeđuju. Toliko da otvoreno zastupaju zabranu slobode govora, a u ime – „pravednijeg društva“.

Što će tek biti s nama? Ne smije se zaboraviti da je jugoslavenska komunistička briga za „isključene i one koji nemaju ništa“ završila selektivnim genocidom Hrvata 1945.: pobijeni su vojnici, svećenici, intelektualci, novinari i poduzetnici.

Nije ono o „nemaru pobjednika“ Stazić bubnuo bez veze. Uteklo mu jest, ali jest i mislio to što je rekao.A ako je on to mislio, misle i svi oni s kojima se druži, s kojima radi i politiku vodi. A oni znaju što se zbiva u Americi. I Engleskoj. Uostalom, to su davno ispjevali.

prof.dr.sc. Matko Marušić / Braniteljski portal

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Je li ponovno došlo vrijeme za izlazak iz hrvatske šutnje?

Objavljeno

na

Objavio

Vjerujem da mnogobrojni građani naše zemlje, koje zanima što im se u Domovini događa prate medijska izvješća, a poneki i javne direktne prijenose događanja u našoj zemlji. Vjerujem da mnogi gledaju sjednice najvišeg zakonodavnog tijela, državnoga Sabora na isto tako državnoj “dalekovidnici”. Vjerujem da se mnogi čude, narodski rečeno, i “kad kod očiju ne vide” silna prepucavanja, fizičke nasrtaje i dobro orkestrirane i danima pripremane političke govore od kojih narod nema baš ništa osim poticaja na istu takvu mržnju i isto takvo necivilizirano ponašanje.

Neki dan, kaže mi susjed,  kako je nakon sjednice Sabora jednostavno eksplodirao na vlastitu suprugu, ni krivu ni dužnu. Kasnije joj se danima ispričavao i govorio kako ga je ponio Pupovac pričom o pederima na sjednici hrvatskoga Sabora. Ne spominju  se samo “pederi” danas u Saboru. Spominju se i “lisice”, “ miševi”, “mačke” itd…  Društvo je šaroliko. Slušajući takve priče zapitao sam se, da li je svrha nas branitelja i žrtva koje su podnijele obitelji poginulih i ranjenih  uzaludna ili netko iskorištava zbunjenu hrvatsku javnost?

Ne, definitivno, žrtva koju su platili naši poginuli branitelji i njihove obitelji, brojni branitelji koji su ostali bez dijelova tijela, nije uzaludna. Sve dok se u Saboru tipovi poput vječitih zastupnika sjede i ubiru masnu lovu za “pljuvanje” po hrvatskoj žrtvi, a hrvatski vojnici su se borili iza Crkvu i za moral, koje se sočnim riječnikom časte, borba još uvijek traje. Ne borba protiv zastupnika koji to govore. Oni će i onako u ropotarnicu povijesti u grob jednoga dana, kao i svi mi drugi i sigurno neće ponijeti milijune kuna, zarađenih   saobrskim govorima protiv hrvatskoga čovjeka i njegovih vrijednosti. Tada im sigurno neće smetati “pederi” koji se bore za tradicionalne hrvatske vrijednosti i katolička Crkva. Tada će biti u grobu u zemlji, bez obzira da li govorili  jesu li im  Srbija ili Hrvatska matična zemlja i njima će tada matična zemlja biti crnica ili mekuša s dva metra bez geometra kao i svima nama.

No, vrlo će zanimljivo biti poslušati što će se 28. veljače u Društvu hrvatskih književnika reći, kada se bude spominjao svojevrsni hrvatski politički bum “izlazak iz hrvatske šutnje”, događaj Tribine društva hrvatskih književnika, kada su ustali članovi Inicijativnoga kruga Hrvatske demokratske zajednice i najavno nastupili u Klubu književnika na Trgu Republike na broju 7 toga dana 1989. godine. Neki od njih, većina, i danas su živi. Zanima me što će reći i imaju li što reći? Koliko su zadovoljni stanjem nakon 30 godina? Hoće li se osvrnuti na Pupovčeve političke i verbalne napade na katoličku Ckrvu i hrvatske tradicionalne vrijednosti a koje su zagovarali te 1989. godine i nakon govora koje su izrekli?

Hoće li reagirati na sustavno “pljuvanje” po žrtvi hrvatskoga čovjeka u Domovinskom ratu i hoće li konačno stati u kraj samovolji onih koji danas predstavljaju demokraciju najnižim primitivnim mehanizmima koji od demokracije nemaju niti “d”? Zanima me hoće li idejni pratitelji predsjednika dr. Franje Tuđmana, Dubravka Horvatića, Drage Stipca, Dalibora Brozovića, pa i samih i danas živih, aktivnih sudionika “izlaska iz hrvatske šutnje” Nevena Jurice, Ante Kotrljana, Ivana Gabelice, Hrvoja Hitreca, Stjepana Šešelja i poglavito Vladimira Šeksa imati što reći svojim nasljednicima?  Zanima me jesu li oni zadovoljni ovakvim Saborom i ovakvom politikom države koju su stvarali i kojoj su udarili temelje? Snose li i oni dio odgovornosti što se saborski zastupnici tobože iz malih manjina, ali s ogromnom političkom moću verbalno sukobljavaju s stotinama tisuća hrvatskih građana? Je li došlo vrijeme da Hrvatska ponovno izađe iz šutnje?

U Starom zavjetu čitamo kako je 40 godina bilo vrijeme u kojem su Izraelci mirno živjeli a onda su dolazile promjene. Možda nama Hrvatima deset godina manje ne bi ništa značilo da revidiramo ono što se dade revidirati i da konačno, kao pravi nasljednici puta ljudi koji su nam stvarali ovu državu, jasno i čvrsto, unatoč prijetnjama i pritiscima, konce uzmemo u svoje ruke i krenemo naprijed. Možda je 30 godina, koje su prošle od 28. veljače 1989. do danas, donijelo dovoljno muke, jada, bijede i žrtve hrvatskoga naroda. Uvjeren sam da pokojni predsjednik i utemeljitelj moderne Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi imao ništa protiv da se ova država i njezina vladajuća politika okrenu onim vrijednostima koje su nas krasile u periodu borbe za riječ, borbe za identitet, borbe za goli ljudski život, borbe za suverenu i jasnu Hrvatsku… Uvjeren sam da bi bio ponosan i na svoju Hrvatsku ali i na svoju Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja nam je bila misao vodilja i smjernica pravog istinskog života na krvlju i muci stvorenoj rodnoj grudi u danima ponosa i slave. Da, nama je Domovinski rat bio “biti ili ne biti”. Jesmo, tu smo i ponosni smo i slavimo hrvatsku državu, ma koliko to određenim partnerima bilo krivo. I uvjeren sam da i da nas tako gledamo, istinski i riječju i djelom,  onda nam ne bi trebali niti referendumi, niti saborska galama, jer bi jasno i glasno znali reći ono što treba i kako spada, po hrvatski,  na svakom  mjestu i u svako vrijeme. I jedinstveni, a ne da nam tople političke fotelje čuvaju oni koji javno prozivaju naše tradicionalne vrijednosti.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Hitrec: Hrvatska samosvojnost i samosvijest ubijena je i raskomadana 2000-te

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj bablje proljeće. To jest u Republici Hrvatskoj. Ističem to zato jer slušam i gledam državne dužnosnike različitih razina, ali i privatne osobe koje u nastupima – možda ste i sami opazili – u pravilu ne spominju Hrvatsku nego izgovaraju puno ime države, kao da ne znamo kako se zove.

Uvijek će reći „Vlada Republike Hrvatske“, primjerice, premda je iz konteksta posve očito da se radi o hrvatskoj Vladi, pa je dovoljno reći „Vlada“, ali eto. Moja izoštrena (možda i pretjerano) čula prepoznaju i u tome ostatke prošlosti, iz doba republika i pokrajina.

Vrlo će rijetko tko reći „hrvatska država“, jer to valjda zvuči pomalo populistički, a i nisu se još na nju naviknuli niti su svoju djecu naučili, a i kako bi i zašto, premda su tu sada već odraslu djecu inkorporirali u sve institucije upravo hrvatske države, te ona u ovom trenutku vladaju društvenim, kulturnim i političkim prostorom.

Ta velika djeca uspješno prepoznaju onu drugu veliku djecu koju su kod kuće učili o hrvatskoj državi i kada je nije bilo, te takvoj na sve načine onemogućuju karijere, držeći ju na niskim granama i u egzistencijalnom smislu, prokazujući ju s vremena na vrijeme kao strašne nacionaliste (njih iili njihove roditelje, nije važno, posljedice su iste), a sebe predstavljaju kao građane, borce za ljudska prava i eurounioniste, profete političke korektnosti, moralne vertikale i slično.

Da je riječ o izvrtanju istine, pa i povijesne istine, vrlo se lako domisliti, a i dosadno je ponavljati: rečeni današnji „stupovi društva“ u najvećoj su mjeri izdanci onih koji su uništili građansku klasu u prevratu poznatijem kao komunistička revolucija, onih koji za ljudska, ali i narodna (hrvatska) prava ne samo da nisu imali sluha nego su ih besprimjernom represijom bacali i u koš i kazamate, oni čija se politička korektnost ogledala u nasilnom gušenju političkog izričaja koji nije bio dopušten, te potpadao pod članak 133. (ako se ne varam).

Bez obzira na promjenu društvenog sustava i ustava, našli su načine da ostanu na nogama i u hrvatskoj državi, držeći ju isprva privremenom nepogodom, a zatim – vidjevši da je ipak žilava – rekli: ako je već kako jest, mi ćemo se prilagoditi i iskoristiti ju koliko se može, progurati se na ključna mjesta i solidno živjeti, a usput ju svrdlati kao potkornjaci i to s pozicija vlasti, ako je ikako moguće, a jest, sve dok se ne osuši, a onda ju razrezati pilama i spaliti.

Dok još nekako stoji, mrviti ju i demografski slabiti sve dok ne bude imala što roditi, opisanu djecu ne slati na gole otoke niti u stare gradiške nego ih se elegantno riješiti utapanjem u eurozemlje na zapadu, za što će nam još biti zahvalni jer idu na veće plaće, kao što su veće plaće imali kada se maršal dosjetio da ih pošalje na bauštele kako ne bi larmali i hrvatovali.

A doista hrvatska samosvojnost i samosvijest ubijena je i raskomadana dvije tisućite godine i stavljena u škrinju za zamrzavanje.

Ovaj uvod možete zaboraviti, ako želite, pisao sam ga iz osobne potrebe da nešto kažem, ili da pokušam artikulirati povijesni trenutak moderne hrvatske države koja se sve više pretvara u kostur čije je meso napola izjedeno, a crvi postali vrlo punašnima. Ali još smo tu i ne damo se, bilo je i gore i bili smo dolje više nego sada, a povijest kaže da na kraju uvijek pobjeđujemo, samo što zatim opet gubimo. Jer smo mi Hrvati kockari, nezavisni ljudi po karakteru, ali ovisni o kockanju.

3. siječnja 2000. Izbori – 11 dokaza kako su SDP, HNS i Stipe Mesić uništavali Hrvatsku!

Interpelacije i moralne akrobacije

U prošlom vrlo ugodnom tjednu u kronike treba upisati zabavne događaje u Hrvatskom saboru i drugdje, jer razonode nikada dovoljno. Interpelacija je u suvremenom Saboru neko vrijeme bila zanemaren pojam, a onda je uvedena da bi se nastavila prekinuta tradicija (inače je taj pojam, interpelacija, u drugom, ali ne previše različitom smislu preuzet iz marksističke literature).

Bit je interpelacije da bude pokopana, pa njoj u ovo vrijeme pribjegavaju samo očajnici, kao i nekad (premda su davno poneke interpelacije imale učinka, spominjao samo onu o krvavoj Odesi u vrijeme Prvoga svjetskog rata, koja je izazvala i komentar M. Krleže.) Prošlotjedno interpeliranje završilo je kako je i očekivano, a zatim su se i interpelanti i odbačajnici srdačno približili na temi referenduma, pa je velika koalicija u zanosu saborskog bratstva i jedinstva praktički ukinula institut referenduma, što će uskoro i ozakoniti.

Narod je po važećem Ustavu nositelj suvereniteta, što dobiva negativne konotacije u ovo doba, jer tko se na to poziva biva proglašen suverenistom, a ako još traži izmjene izbornog zakona, onda je šovinist i moralna mizerija. Zato vrlo začuđuje, ah, neurastenični ispad M. Pupovca koji bi trebao biti zadovoljan ishodom, budući da je cijelo vrijeme tvrdio kako se promjena izbornog zakona traži samo zato da bi umanjila manjine odnosno njihova predimenzionirana „prava“ da se u velikom broju a s malo glasova ukrcaju u Hrvatski sabor.

Što se dogodilo tom gospodinu koji je inače tako pribrano i dramskim pauzama frizirano još samo koji dan prije podmuklo skretao analizu izjave predsjednika Europskog parlamenta, Antonija Tajanija (Živjela talijanska Istra, Živjela talijanska Dalmacija) u smislu „praf vam bilo, Hrvati jer te i vi sami revizionisti“?

Koji je bio povod da u povijesti Sabora nezapamćenim bjesomučnim izljevom proglasi moralnim nakazama „neiživljene“ suvereniste, katolike i pedere. Bez sankcija. A trebalo bi mu zabraniti da se približi Hrvatskom saboru na pedeset metara. Oporbi je to valjda zvučalo prihvatljivo, pa nije reagirala, a koalicijski partner naime PHDZ, malo je prespavao taj skandal i onda shvatio da ipak mora nekako reagirati, ali tako da sačuva stabilnost Vlade, pa je pustio za govornicu jednu nježnu hadezeovku koja je obzirno prigovorila Pupovcu i na tome je ostalo. Hrastov zastupnik Zekanović imao je manje obzira i rekao što bi i većina Srba koji žive u Hrvatskoj rekla, da ih treba zastupati netko drugi a ne Milorad, pa čak ni Pupovac.

Talijanski zastupnik Radin (staro hrvatsko ime u hrvatskoj Bosni u srednjem vijeku, sjećam se velikaša Radinovića, ali i Radina u nomenklaturi bosanskih krstjana) nije bio iznenađen, njega je iznenadila samo izjava Tajanija, i ništa više od toga, ali gdje su bili zastupnici ostalih manjina, kako to da nitko od njih nije barem prigušeno rekao nešto obzirno o ispadu zastupnika srpske manjine koja ima većinu među manjincima, a ima i svog Miloševića?

Glede svojevoljnog odlaska Srba devedeset pete, odlaska koji oni poput Pupovca drže genocidom, srpski je zastupnik dao do znanja da se, valjda, povijest osvećuje Hrvatskoj jer sada mladi Hrvati u sličnom broju napuštaju Hrvatsku, što je baš bizantinski smišljeno i promišljeno. Zekanovića je nazvao praznom dušom, dok je on sam punom dušom i srcem za Hrvatsku i njezine interese, koje zastupa ne samo u Hrvatskoj nego i u Srbiji, u dogovoru s Vučićem, samo što ne pjeva „Ich hab mein Herz in Beograd verloren“.

Znači, što imamo danas u Hrvatskoj? U Republici Hrvatskoj? Isto što smo imali i prije, samo što su se orjunašima, velikosrbima (jugoslavenima) i ostalim protivnicima hrvatstva pridružili globalisti ili tek eurofili koji suvereniste vole otprilike kao jugoslavenski komunisti proljećare, pa kada im ne nalaze druge mane, onda posežu za provjerenim objedama o ustaštvu i fašizaciji jer to uvijek pali, budući da su oni, antisuverenisti, sada u krilu zapadnih europskih demokracija koje su pobijedile nacizam, fašizam i slične izme. Je li baš tako? Nije. Te su zapadnoeuropske demokracije pokleknule pred opisanim izmima i u mnogim slučajevima (ili svim) s nacistima možda ne baš srdačno ali ipak – surađivale. Sve dok se situacija nije promijenila, a znamo kako. I ne samo zapadnoeuropske nego i mnoge istočnije od Hrvatske, recimo Srbija.

Dobra stara Europa

Dokle smo došli u europskoj fascinaciji, ilustrira odluka Europskog suda o tzv. Škibolinom zakonu, koji je taj časni sud proglasio ništetnim i tako doveo Vlast u nezgodan položaj. Ta (taj) Vlast koji je srcem, dušom i ostalim dijelovima duboko ušao u eurounijsko tkivo, toliko duboko da mu ni rep više ne viri iz donjega dijela leđa sakrosantne Unije, sada je u škripcu. Što treba reći? Istinu, znači da se oslobađaju svake krivnje RBA i slične zadruge koje su iz druge države kao neovlašteni vjerovnici mnoge hrvatske građane dovele do prosjačkoga štapa, i da je to skandalozno?

Ma ne, sve što kaže Unija i njezin Sud sveto je pismo, taj je sud pravedan i nepolitičan (kao Haaški, recimo), taj Sud ni na koji način ne štiti velike i veće države Unije na račun manjih. Pa zašto bi se Hrvatska bunila, kada i u njoj samoj, (ne)zavisno od Unije, Hrvati mogu biti maltretirani bezočnim ovršnim zakonom, prepušteni i nadalje franačkom nasilju koje Vrhunski sud nikako ne može presuditi?

Čeka se ljeto, godišnji odmori, možda samoubojstva blokiranih? Banke u vlasništvu stranaca bezdušno proganjaju dužnike i izmišljaju svakojake psine, institucije u vlasništvu RH pridružuju im se (Fina ) i „privatno“ javno bilježništvo, država naoko ukida neke paraporeze, ali zatim pod drugim imenom uvodi nove.

Hrvatska država, odnosno Republika Hrvatska ne štiti svoje građane, što smo već mnogo puta ustanovili. Čak ni nogometne navijače. Eto je igrao Dinamo u Plzenu i ondje mladi boysovi popili poneko pivo, a htjeli su naravno gledati i utakmicu. Češka policija nije bila pripremljena, kažu novine. Ono što sam ja vidio (i vi sa mnom) u središnjem Dnevniku HTV-a jest nešto drugo: jasno se vidjelo da jake snage policije pucaju kao u westernima, valjda gumenim streljivom, da navaljuju kao mravi prema nekolicini hrvatskih fanova, koji su se skutrili, opkoljeni.

Jedan je teško ozlijeđen, neki lakše. I što Hrvatska, pa i boysi su njezini građani, ne? Hoće li nekako prosvjedovati? A ne, njih će i u Hrvatskoj dohvatiti, a češko policijsko nasilje prešutjeti. Kako to da sličnih događaja nije bilo na svjetskom prvenstvu u Rusiji? A tako, propisan je i utvrđen red, a kada reda ima onda nema nereda.

U Rusiji smo trijumfirali, makar i viceprvaci, a u pregledu nastupa i susreta predsjednice države u povodu četvrte (već!) godine njezina mandata, njezino pribivanje utakmicama na SP-u nije ni spomenuto, a ni sama ga nije spomenula koliko sam vidio, premda će upravo onaj moskovski trenutak odigrati podosta veliku ulogu u predsjedničkim izborima, ako se Kolinda kandidira, a hoće, i ako HDZ pokrene svoj stroj koji usprkos špici i nadalje postojano i poslušno stoji, a hoće.

Stoji i Tuđman pred zagrebačkim vodoskocima, rišu po njemu srpove i čekiće, gađaju ga jajima i bojama, jer on je ipak simbol suvremene hrvatske države koju dvadeset posto hrvatskih građana i nadalje ne može smisliti. Hoće li Tuđmana Hrvatska nekako zaštititi, njegov spomenik naime? Ima načina, ali kao da nema. Što slijedi iza srpova i jaja? Čeka li se neka manja eksplozija ili slično? Ili klatež čeka trenutak kada će ga razrezati kao svojedobno bana Jelačića?

Spomenuo sam Kolindu Grabar Kitarović koju sam još nedavno uzeo u zaštitu (vidjeti moj tekst „Kolindi ne pakirati“), držeći da se odjednom bila našla pod prekomjernom paljbom iz jednoga kuta desne strane spektra. Moja je teza bila da je Kolinda posve dobro reprezentirala Hrvatsku u svijetu, a u unutarnje stvari nisam zalazio.

Hvalio sam od početka projekt Tri mora i približavanje Višegradskoj skupini, u vrijeme kada Vladi tromorska ideja nije bila poćudna. A sada jest, opazili ste, što je možda bio jedan od uvjeta pomirbe. Bila je to i ostala ne samo strateška ideja u sve više dezorijentiranoj Europskoj uniji kojoj, premda ona to odbija priznati, takve inicijative u stvari ojačavaju bokove.

Uniji koja je uz to (i nezavisno od rečenoga projekta) napokon razumjela da je došao kraj nasilnom liberalizmu, nametnutom multikulturalizmu i svim potrošenim izmima, ali je to krivo shvatila kao Armagedon i umjesto da vidi što se događa, sada bi htjela – po riječima gđe Merkel – skupiti ostatke i opet ih slijepiti, pa nastaviti po starom.

Takozvani populizam iliti moderni nacionalizam nije ništa drugo do veliki pokret za ravnopravnost velikih, srednjih i malih koji se ne žele utopiti u naddržavi koja bi im vladala i zadirala duboko u njihove živote. Drugim riječima, mi smo svjedoci rasuća ideje liberalnoga totalitarizma.

A glede hrvatske predsjednice i unutarnjih posla, proslava njezine četvrte obljetnice pokazala je da vraća milo za drago spomenutom prekomjernom granatiranju, pa se, uvrijeđena, povukla u sigurni bunker neodredljivog umjerenjaštva, što je ljevica dočekala aplauzom. Koliko će joj to koristiti, pokazat će izbori. I nogometne tribine.

Vijeće za elektroničke medije

Vodi ga sada J. Popovac, bivši ravnatelj HRT-a. Vijeće nema bezazlenu funkciju, štoviše, ako mu nešto nije po volji, može “zaustaviti Reuters“.

Kada nema većih afera, na Vijeće se pomalo zaboravi, kao što se zaboravilo sve donedavno kada je za članicu predložena dugogodišnja novinarka i urednica na HTV-u Katja Kušec. Odmah se dignulo na stražnje noge Hrvatsko novinarsko društvo pod Hrvojem Zovkom i vehementno suprotstavilo prijedlogu s jednim i jedinim argumentom: da je Katja Kušec nakon odlaska prvoga predsjednika novoga novinarskog društva, HNIP (Hrvatski novinari i publicisti) preuzela vodstvo tog organizma u nastajanju koji je HND dočekao na nož. Zašto?

Postoji nekoliko književnih društava, postoje različita društva i udruge u istim branšama, i nitko od toga ne pravi pitanje. Riječ je o refleksu olovnih vremena kada je postojalo samo jedno Društvo novinara ili kako se već zvalo, pod partijskim nadzorom i s upravama odanim jugoslavenskom režimu.

Paradoksalno naoko, ali razumljivo ako se zna kako su stvarani i od koga financirani novi „hrvatski“ mediji, HND je pod hrvatskim imenom nastavio djelovati istim stilom kao u neprežaljeno doba, godinama bio na sceni jedan i jedini, njegova vodstva kao da su birana iz Beograda, pa kako se ne bi našao u čudu što su hrvatski novinari i publicisti odlučili da je dosta toga terora u samostalnoj hrvatskoj državi, te se organizirali i utemeljili HNIP.

Naravno da su vođe i vođice HND-a odmah pribjegli provjerenim etiketiranjima iz neprežaljenoga doba, proglasili HNIP zborištem zlokobnih desničarskih novinara, što nije odgovaralo istini, ali neka se nađe, a mahali su ilustrativno i nekim imenima novinarskih poslenika koji nisu po volji ni vladajućim, ma otkuda dolazili , poglavito oni novinari koji javnosti otkrivaju što se inače gura pod tepih.

Na žalost, i HNIP je trebao preboljeti dječje bolesti, stanovito frakcionaštvo koje se pojavilo ubrzo nakon osnivanja, što je blokiralo početne dobre pokušaje, pa i samu udrugu.

Lektira

Bez obzira što sam u ovom slučaju zainteresirana osoba pa bi se moglo govoriti o sukobu interesa, pokušavam biti objektivan. A ta objekcija kaže da je afera oko lektire, nametanje pa povlačenje, brisanje pa pisanje, samo javnosti ipak razumljiviji dio jedne besmislene kvazirevolucionarne reforme školstva pod palicom gospođe kojoj je humanističko područje strano i nerazumljivo, kao što su profesorima i nastavnicima nerazumljive rečenice iz uputnika, kurikula iliti kurikuluma.

Nitko nema ništa protiv da se školstvo u tehnološkom smislu prilagodi suvremenosti, ali je riječ tek o pomagalima nešto modernijim od šestara, ravnala i krede. Niti itko pametan ne misli da je loše raznim djeci atraktivnim uređajima olakšati ulazak u elektronički svijet, s tim da većina djece već ionako u tom svijetu živi i izvan škole.

No, zahtijevati od djece koja još nemaju temelje da sama analiziraju i dolaze do zaključaka, čudo je neviđeno. To je kao da ja ne znam tko je bio August, a tko Cezar, ali moram dati ocjenu stanja u tim vremenima. Tako nekako. Prve vijesti o uspjehu eksperimenta već dolaze, djeca nisu rasterećena nego još novim zahtjevima opterećena, a „ishodi“ su predvidljivi.

No, o lektiri: suvremeni hrvatski pisci prošli su kao palatin Lacković na krvavom križevačkom saboru i ostaje im da umru kako bi bili priznati, što se u Hrvatskoj vazda i događa. Većina bi ionako (ako nemaju „drugi posao“ što bi rekli u Americi) uskoro mogla umrijeti od gladi, budući da im nakladnici daju mizerne honorare, a o državnim potporama odlučuju nepoznati žiriji s poznatim poznanstvima.

U usporedbi (čak) s poticajima poljodjelstvu, književnost je daleko iza, a što i da se očekuje u državi koja za kulturu izdvaja 0,88. Piše mi jedan književnik da kultura za koju se daje ispod jedan posto nema budućnosti. I nema. Za posudbu iz javnih knjižnica, autori već dugo nisu vidjeli ni lipe.

U školskim knjižnicama, a vidio sam ih puno, gotovo i nema novih knjiga, djeca čitaju stara i prastara izdanja, s koricama zalijepljenim selotejpom. Ni ja ih ne volim uzeti u ruke. I na kraju, pitanje „Ane Frank“. Ta knjiga treba ostati u lektiri, ne iz literarnih nego iz civilizacijskih razloga. Toliko.

Još samo da zaokružim ovaj napis, kao što klasika zahtijeva i vratim se na republike i pokrajine: na filmskom festivalu u Berlinu nije bilo hrvatskog filma, ali smo u nekim filmovima iz republika i pokrajina sudjelovali s manjinskim udjelom.

Tako smo postali manjinci zahvaljujući HAVC-u i općoj kulturnoj situaciji u Hrvatskoj, gdje su sada na udaru slobodni umjetnici koji su (većina) u slobodnoj Hrvatskoj oslobođeni od lipa i kuna, slobodari u bestijariju birokracije koja i u kulturnom sektoru solidno živi i ima vremena za razne domišljaje.

Hrvoje Hitrec/HKV

 

Zbog čega su od izbora 2000. stvari u Hrvatskoj otišle pogrješnim putem?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari