Pratite nas

Komentar

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi

Objavljeno

na

Držim da Brexit i izbor g. Trumpa za američkog predsjednika ne upućuju na jačanje tendencija koje bi težile ponovnoj afirmaciji nacionalnih država i jačanju nacionalnih identiteta na Zapadu, na razini EU i SAD-a, komentirao je prof. dr. sc. Matko Marušić, na pitanje jačaju li nacionalni identiteti, a napose hrvatski?

Brexit proistječe iz povijesnog i zasluženog engleskoga ratničkoga, imperijalističkoga i posljedično industrijskoga, znanstvenoga i umjetničkoga ponosa, a vjerujem i iz, dobro izračunanoga, gospodarskoga interesa. G. Trump je nešto sasvim drugo: on je izraz društvene (a ne nacionalne) napetosti u SAD koju je izazvao razulareni liberalizam. Taj i takav liberalizam je u toj divnoj zemlji visoke demokracije iskoristio nužnu promociju tolerancije i političke korektnosti i prješao sve granice zdravoga razuma i znanosti, izbrisavši sva prava vjernika, sve tradicije, ponos, viteštvo i klasičnu pristojnost. Simbol toga svega bila je gđa Clinton i narod je prepoznao koga i što ona predstavlja i glasovao je – više protiv nje a manje za g. Trumpa.

Radi se o novom obliku komunističke revolucije koja izvor vuče izravno iz Marxa i Engelsa: uništiti vjeru („opijum za narod“) i obitelj („kavez za neravnopravnost žena“). Razvijena je „rodna teorija“ koja nema veze s teorijom nego s aktivizmom, i to onih najobrazovanijih, koje podržavaju žene i mladež. U ime ljudskih prava progurane su protuprirodne i protuznanstvene ideje koje su postale neupitne dogme: spol ne postoji, spolna orijentacija i identitet su u glavi i neprestano se mijenjaju. U sprezi svetosti ljudskih prava, koja to inače nisu, i izopačenosti i bioloških poremećaja svake vrsti, prokazane su i praktički porušene sve vjerske i nacionalne tradicije, a znanost dovedena i situaciju otvorenoga laganja. Morala nema i sve je dopušteno. Boga nema, ostaje tjelesni užitak. Autoriteta nema i svatko ima pravo, osim onih koji vjeruju u znanost i logiku.

Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi. Sve navedeno vrijedi i za Hrvatsku i – za hrvatsku budućnost: nema nade. Prije ili poslije obitelj će se dovesti na rub sramotnoga pojma, znanstvenike će se slati u logore „prvoga kruga“, a crkve će se pretvoriti u štale. Svijet je u tom pitanju razjedinjen i ne će se, barem ne na Zapadu, naći snaga da zaustavi propast.

Malu nadu mogla bi pružiti složnost vjera, no to će biti teško jer su mnoge već vrlo slabe, a neke za složnost postavljaju uvjet da se prizna prvenstvo i jedinstvenost njihova boga. Možda ćemo za trideset godina biti pred izborom nestanka ili promjene vjere. Hrvati tu stoje dobro, jer im taj izbor ne bi bio prvo takvo iskustvo, ali to im ne će pomoći da se izvuku. No, mi znamo hrabro ginuti, pa barem otići ne ćemo sramotno i izdajnički: svaka je naša generacija prisegla da nikad, baš nikad i nipošto ne će izdati majku, Domovinu i vjeru Kristovu. A onda nam možda Gospodin i pomogne.

Prof. dr. sc. Matko Marušić

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari