Pratite nas

Događaji

Prof. dr. sc. Pavo Barišić preuzeo dužnost dekana Fakulteta hrvatskih studija

Objavljeno

na

Prof. dr. sc. Pavo Barišić bit će još jednom zlatnim slovima upisan u hrvatsku, a samim time i posavsku povijest. Naime, Senat Sveučilišta u Zagrebu imenovao je ovog cijenjenog znanstvenika i sveučilišnog profesora za prvog vršitelja dužnosti dekana na Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu.

Dekan Barišić je 13. prosinca primio dužnost čelnika ovog fakulteta i time postao prvim čelnikom ove institucije, jer je ona Odlukom Senata Sveučilišta promijenila svoj status. Na samoj primopredaji dužnosti dosadašnji členici Hrvatskih studija upoznali su novog dekana s postignućima i otvorenim pitanjima vezanim za funkcioniranje ove institucije. Ovom događaju bila je nazočna i glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu Heli Hajdić-Nikolić.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor u trajnom zvanju u području humanističkih znanosti, polju filozofije, grani povijesti filozofije. Zaposlen je kao nastavnik Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od osnivača Hrvatskih studija i prvi zamjenik voditelja Hrvatskih studija (1993.–1995.). Bio je vršitelj dužnosti voditelja Hrvatskih studija (2000.–2002.).

Diplomirao je pravo (1982.) te filozofiju i germanistiku (1983.) na Sveučilištu u Zagrebu. Poslijediplomski studij Filozofije znanosti pohađao je u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (1985.). Doktorirao je filozofiju na Sveučilištu u Augsburgu (1989.).

Kao stipendist Zaklade Alexander von Humboldt bio je gostujući istraživač na Sveučilištu u Augsburgu (1997.–1998.) i Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu (2004. i 2008.) te gostujući profesor na Sveučilištu Kwansei Gakuin u Japanu (2002.–2003.).

Bio je ravnatelj Instituta za filozofiju u Zagrebu (1991.–2001.), glavni i odgovorni urednik časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica (1993.–2005.), pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Splitu (2005.–2013.), predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje (2005.–2006.), predsjednik Savjeta Sveučilišta u Splitu (2005.–2006.), predsjednik Hrvatskoga filozofskoga društva (2007.–2009.), predsjednik Hrvatske paneuropske unije (2003.–2016.), predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca (2014.–2016.), pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa (2004.–2006.) i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (2016.–2017.).

Objavio je pet autorskih knjiga (Dijalektika običajnosti, 1988.; Welt und Ethos, 1992.; Filozofija prava Ante Starčevića, 1996.; Deliberativna demokracija i Aristotelovi argumenti o rasudnoj snazi mnoštva, 2016.; Ideal vladavine puka: Uvod u filozofiju demokracije, 2016.) i 13 uredničkih knjiga, te više od stotinu znanstvenih i stručnih radova u inozemnim i domaćim znanstvenim publikacijama na hrvatskom, njemačkom, engleskom, španjolskom i japanskom jeziku.

Anto PRANJKIĆ

Hrvatski studiji postali fakultet, Pavo Barišić dekan

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari