Pratite nas

Događaji

Prof. dr. sc. Pavo Barišić preuzeo dužnost dekana Fakulteta hrvatskih studija

Objavljeno

na

Prof. dr. sc. Pavo Barišić bit će još jednom zlatnim slovima upisan u hrvatsku, a samim time i posavsku povijest. Naime, Senat Sveučilišta u Zagrebu imenovao je ovog cijenjenog znanstvenika i sveučilišnog profesora za prvog vršitelja dužnosti dekana na Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu.

Dekan Barišić je 13. prosinca primio dužnost čelnika ovog fakulteta i time postao prvim čelnikom ove institucije, jer je ona Odlukom Senata Sveučilišta promijenila svoj status. Na samoj primopredaji dužnosti dosadašnji členici Hrvatskih studija upoznali su novog dekana s postignućima i otvorenim pitanjima vezanim za funkcioniranje ove institucije. Ovom događaju bila je nazočna i glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu Heli Hajdić-Nikolić.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor u trajnom zvanju u području humanističkih znanosti, polju filozofije, grani povijesti filozofije. Zaposlen je kao nastavnik Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od osnivača Hrvatskih studija i prvi zamjenik voditelja Hrvatskih studija (1993.–1995.). Bio je vršitelj dužnosti voditelja Hrvatskih studija (2000.–2002.).

Diplomirao je pravo (1982.) te filozofiju i germanistiku (1983.) na Sveučilištu u Zagrebu. Poslijediplomski studij Filozofije znanosti pohađao je u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (1985.). Doktorirao je filozofiju na Sveučilištu u Augsburgu (1989.).

Kao stipendist Zaklade Alexander von Humboldt bio je gostujući istraživač na Sveučilištu u Augsburgu (1997.–1998.) i Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu (2004. i 2008.) te gostujući profesor na Sveučilištu Kwansei Gakuin u Japanu (2002.–2003.).

Bio je ravnatelj Instituta za filozofiju u Zagrebu (1991.–2001.), glavni i odgovorni urednik časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica (1993.–2005.), pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Splitu (2005.–2013.), predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje (2005.–2006.), predsjednik Savjeta Sveučilišta u Splitu (2005.–2006.), predsjednik Hrvatskoga filozofskoga društva (2007.–2009.), predsjednik Hrvatske paneuropske unije (2003.–2016.), predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca (2014.–2016.), pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa (2004.–2006.) i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (2016.–2017.).

Objavio je pet autorskih knjiga (Dijalektika običajnosti, 1988.; Welt und Ethos, 1992.; Filozofija prava Ante Starčevića, 1996.; Deliberativna demokracija i Aristotelovi argumenti o rasudnoj snazi mnoštva, 2016.; Ideal vladavine puka: Uvod u filozofiju demokracije, 2016.) i 13 uredničkih knjiga, te više od stotinu znanstvenih i stručnih radova u inozemnim i domaćim znanstvenim publikacijama na hrvatskom, njemačkom, engleskom, španjolskom i japanskom jeziku.

Anto PRANJKIĆ

Hrvatski studiji postali fakultet, Pavo Barišić dekan

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari