Connect with us

BiH

Prof. dr. sc. Zoran Tomić izabran za rektora Sveučilišta u Mostaru

Objavljeno

-

Senat Sveučilišta u Mostaru na jučer održanoj sjednici izabrao je prof. dr. sc. Zorana Tomića za rektora Sveučilišta u Mostaru.

Druga kandidatkinja je bila prof. dr. sc. Snježana Rezić sa Fakulteta strojarstva i računarstva. Prof. Tomić je tijekom izlaganja programa najavio kako budućnost Sveučilišta vidi u jačanju izvrsnosti u nastavnom procesu, stjecanju novih kompetencija nastavnog i stručnog osoblja, okretanju gospodarstvu i društvenoj zajednici, jačanju novih tehnologija.

Potrebno je stvarati konkurentno znanje i vještine te Sveučilište okrenuti međunarodnoj suradnji i internacionalizaciji. Takva suradnja treba rezultirati zajedničkim diplomama Sveučilišta u Mostaru i europskih sveučilišta.

Okretanje prema gospodarstvu trebalo bi rezultirati razmjenom iskustava i stvaranju partnerstva kojim bi studenti Sveučilišta u Mostaru trebali dobiti mjesto za bolju praksu, a Sveučilište bi priznate stručnjake iz prakse uključivalo u nastavne procese, rekao je prof. Tomić. Prof. Tomić istaknuo je važnost nastavka integracijskog procesa na Sveučilištu u Mostaru, uvođenja novih studijskih programa i novih doktorskih studija.

Pristupit će se izgradnji nove infrastrukture na Sveučilištu, osnivanju izdavačke kuće, a posebna pozornost bit će posvećena studentima i njihovom angažiranju na Sveučilištu, kao i njihovom uključivanju u znanstveno-istraživačke projekte i znanstveno-istraživački rad. Na novom vodstvu i dalje je ključna zadaća naći optimalne modele financiranja Sveučilišta u Mostaru.

Naglašeno je, da pored obveza osnivača, treba intenzivirati i pojačati rad na planiranju, pisanju i priključivanju domaćim i međunarodnim projektima. Mandat rektora traje četiri godine, a na odluku Senata suglasnost treba dati i Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru. Primopredaja će biti održana tijekom rujna 2017. godine, piše Večernji list

Iz životopisa prof. dr. Zorana Tomića

Zoran Tomić, redoviti je Sveučilišni profesor i aktualni dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru. Školovao se na Sveučilištu u Mostaru, Zagrebu i Sarajevu. Programe izobrazbe prošao je u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Jedan je od najplodnijih znanstvenika na Sveučilištu u Mostaru.

Napisao je 15 knjiga od kojih je pet udžbenika obvezna literatura na brojnim Sveučilištima u BiH, Hrvatskoj i susjednim zemljama. Ističu se: Odnosi s javnošću-Teorija i praksa, Teorije odnosa s javnošću, Politički odnosi s javnošću, Osnove političkog komuniciranja, Politički marketing, Izborni marketing, Izbori u BiH, Javno komuniciranje, PR blog i dr. Također je objavio više od 70 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao i izlagao na brojnim znanstvenim konferencijama u domovini i inozemstvu.

Poznati je politički i medijski analitičar i nastupao je na brojnim nacionalnim TV kućama. Član je Vijeća za znanost BiH, Upravnog odbora Agencije za razvitak visokog obrazovanja i unapređenju kvalitete BiH, suradnik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH. Profesor je i na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Dubrovniku. Za svoj rad dobio je više domaćih i međunarodnih nagrada. Rođen je u Ljubuškom, a živi u Mostaru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari