Pratite nas

Komentar

prof.dr. Slaven Letica: ĆIRILICA, KONCEPTUALNA UMJETNOSTI I VUKOVAR

Objavljeno

na

Performans, kako ga je nazvao sam umjetnik Siniša Labrović, „Razbijanje latinice“, upriličen u Hrvatskom novinarskom domu u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak (6. siječnja 2016.) u kojem je bivši nezaposleni sinjski mudroslov i knjigo-znanac a danas zamjetni konceptualni umjetnik razbio jedanaest plastičnih tabli na kojem su na ćirilici i latinici bile zapisane misli ili stihovi poznatih hrvatskih pisaca i pjesnika (Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.), u javnosti je doživljena kao PROVOKACIJA, piše prof.dr. Slaven Letica

1453265_10153916874117871_5791497665969156492_nZa njega kao umjetnika (znatno mi je simpatičnija njegova bezazlena ili gruba ironija iz brojnih PREDSTAVA – „Previjanje ranjenika“, „Prepjevavanje i guslanje Glorije“, „Ovce“, „Boks meč za titulu ministra kulture“, „Romi pjevaju Juru i Bobana“ itd. – od bolesne mizantropije Olivera Frljića), igrokaz u Hrvatskom novinarskom domu slijedi ranije ulične umjetničke provokacije.

Ono što jest veliki problem jest još jedan pokušaj Milorada Pupovca i SNV-a, pa i Siniše Lavrovića, u manjoj mjeri, da problem ćirilicu u Vukovaru svede na puku jezičnu, lingvističku činjenicu-metaforu. Neosporna je, naime, činjenica da su na srpskoj, pa i hrvatskoj ćirilici, o onoj ruskoj da i ne govorimo, napisana grandiozna djela, zapisana veličanstvena poezija i proza.

Međutim, neosporna je i činjenica da je upravo ĆIRILICA u Vukovaru bila simbol agresije, pretvaranja Grada u prah i pepeo, progona LATINICE i počinjenja teško opisivih – na latinici i ćirilici – pojedinačnih i masovnih zločina.
Upravo zbog toga, kad je Božićni mandatar Tihomir Tim Orešković javno izjavio “Uvjeren sam da će ćirilica doći do Vukovara. Osobno sam bio u Vukovaru, imao sam priliku osjetiti to, ćirilica će doći, ali u svoje vrijeme. Rane su svježe i vrijeme treba učiniti svoje”, on je govorio MUDRO i SNOŠLJIVO, uvjeren kako vrijeme liječi sve rane, pa i one teške, vukovarske.

12509565_10153916873667871_1373894517040467501_nDakako, prvi koji je požurio javno osporiti njegovu mudrost bio je – tko bi drugi nego – dr. Dejan Jović, poznati zagovornik teorije o podijeljenoj odgovornosti za ratove „na ovim prostorima“ i ratne zločine, pa i zločin genocida koji su prema nizu presuda Haškoga suda počinili samo Srbi i Srbija.
Evo kako je Oreškovićeve riječi komentirao Jović: “To je iznenađujuća izjava koja se već nekoliko puta ponovila. Štoviše, čini mi se da je temeljena na vrlo slabom, tzv. argumentu. Jer ako je vrijeme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, postavlja se pitanje zašto nije vrijeme za to isto u Vukovaru? Jesu li možda te rane, o kojima mandatar Orešković govori da su još uvijek dosta svježe, nešto manje svježe ili nešto malo manje bolne u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu?”

1931365_10153916855242871_3744720494059571308_nA evo kako je o doktrini „ritualnog ubijanja grada/gradova“ mislio i pisao veliki beogradski, srpski, srbijanski, pa i – u davno doba – jugoslavenski arhitekt, urbani filozof i zaljubljenik u gradove prof. dr. Bogdan Bogdanović: „Nije mi jasna ta vojna doktrina koja nalaže kao jedan od prvih ciljeva, možda i prvi – rušenje gradova. (…) Da ne zaboravimo još jednu dijaboličku okolnost! U pitanju su lepi, vrlo lepi, najlepši gradovi: Osijek, Vukovar, Zadar. Sada su na redu Mostar i Sarajevo. Udar na Dubrovnik – užasavam se da to kažem, ali moram – bio je namerno usmeren na primjerak izuzetne, gotovo simbolične lepote. Napadači podsećaju na ludaka koji lepoj ženi baca u lice solnu kiselinu i pri tom joj obećava novo, lepše lice! Da nisu u pitanju samo podsvesne konfuzije primitovaca, dokazuje namera da se porušeni Vukovar obnovi u nekom nespostojećem srpsko-vizantijskom stilu.“ (Esej „Grad i smrt“ u knjizi „Tri ratne knjige“, Mediteran, Novi Sad, 2008., str. 35)

10433201_10153916875267871_6883514001002988077_nZa razliku od velikog intelektualca, znanstvenika, sveučilišnog profesora, arhitekta i tvorca mirotvornih spomenika diljem bivše zemlje, dr. Dejan Jović je slabo učeni politolog i politikant koji bi naprosto u vukovarske katakombe i podrume protjerao traumatična sjećanja građana tog veličanstvenoga grada na sve ono o čemu piše Bogdanović.

Ćirilica u Vukovaru nije bila, kako naivno sugerira sinjski estradni umitnik s dobrim međunarodnim karijernim šansama (nije manje zanimljiv i kreativan od svojih velikih uzora: Toma Gotovca, Mladena Stilinovića, Sanje Iveković i Slavena Tolja), samo pismo poezije i proze, nego i simbol ubijanja grada, njegovih građana i svega što gard i gradovi simboliziraju: povijest, ljepotu, urbanu vrevu i prividni kaos, snošljivost, multikulturalnost i multikonfesinalnost.

Zato je očigledan nakana Milorada Pupovca i njegovih pajdaša iz SNV-a da „performansom“ Siniše Labrovića očitaju lekciju Božićnom mandataru bila bogohulna (u odnosu na pravoslavni Badnjak i sve ono što Badnjak simbolizira), politikanska i glupava.

Kad su nakon svega toga još namjestili da Mandatar bude dijete „sreće“ (zapravo podvale) i da baš on dobije sretni novčić, zaslužili su da i sami budu predmet poruge – Siniše Labrovića.

prof.dr. Slaven Letica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari