Connect with us

Razgovor

prof. dr. TOMAC: Zbog jedinstva cijeloga naroda ovo je veliki dan naše povijesti

Objavljeno

on

Dan državnosti je jedan od velikih dana u Hrvatskoj povijesti, jedan od onih odlučujućih dana kada je trebalo donijeti jednu od najvažnijih odluka, rekao je Tomac

Profesor Zdravko Tomac za direktno.hr komentirao je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske koju je donio Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine, koju danas obilježavao kao Dan državnosti.

[ad id=”68099″]
 “Dan državnosti je jedan od velikih dana u Hrvatskoj povijesti, jedan od onih odlučujućih dana kada je trebalo donijeti jednu od najvažnijih odluka. To je bio dan kada je Hrvatska odlučila proglasiti svoju samostalnost usprkos prijetnji od agresije velikosrpske politike i JNA koji su prijetili uništenjem i totalnim ratom. Tada i međunarodna zajednica nije bila za samostalnost Hrvatske i vršili su pritisak da to ne učinimo”, rekao je Tomac i nastavio da unutar Hrvatske nije bilo jedinstva oko toga treba li proglasiti samostalnost ili ne.

“Tadašnja oporbena stranka, SDP, bila je za proglašenje samostalnosti ali uvjetno, odnosno tražili su da se u odluci o samostalnosti i raskidanju veza s Jugoslavijom donese i jedna odredba, po mogućnosti uspostavljenja novih konfederalnih veza. Tu je došlo do sukoba i predsjednik Tuđman i HDZ nikako nisu htjeli prihvatiti da se ostavi neka nova mogućnost udruživanja u neku novu Jugoslaviju i zbog toga, kad nisu prihvatili takav SPD-ov zahtjev, dogodio se jedan presedan da su SDP-ovi zastupnici prije glasovanja iz prosvjeda napustili sabor”, kazao je i dodao da jedini koji je u Saboru ostao je Marko Čiče Vlašić iz Korčule koji je rekao: “Ja ne napuštam Sabor, ja ću glasati za samostalnost Hrvatske”.

“Drugi na čelu s Račanom su napustili Sabor i to se od tada smatra istočnim grijehom SDP-a i u svim prijelomnim trenutcima se ističe da je to stranka koja je u ključnom trenutku propustila glasovati za samostalnost Hrvatske. Međutim, i nakon donošenja odluke o samostalnosti bio je strašan pritisak na Hrvatsku da ne provede tu odluku nego da ju odgodi. Tada je Hrvatska to i napravila, pod pritiskom međunarodne zajednice. Slovenija to nije napravila, i tada je krenula agresija JNA na Sloveniju. JNA se raspao za sedam dana, a Hrvatska je taktično prihvatila taj tzv. Brionski sporazum da tri mjeseca ne proglašava odluku o samostalnosti. I to je sve trajalo do 7. listopada kada je opet trebalo potvrditi tu odluku, realizirat ju. Tada su ponovno nastupili sudbinski dani, jer se prijetilo ratom. Uoči te odluke je došlo do raketiranja Banskih dvora i pokušaja ubojstva Franje Tuđmana i obezglavljivanja Hrvatske, međutim nismo se uplašili”, naglasio je Tomac.

Usprkos prijetnji velikog razaranja Zagreba Hrvatski sabor i Vlada su se povukli u podrum INA-e u Šubićevu i donijeli odluku o proglašavanju neovisnosti.

“Pravi Dan državnosti je 20. svibnja, 7. listopada je samo bilo tehničko proglašavanje onoga što smo već davno donijeli. To je bila ključna odluka jer nitko nije u to vrijeme bio za samostalnost Hrvatske, svi smo bili nenaoružani, razoružani, prijetila je velika vojna sila ali bilo je jedinstvo velikog dijela naroda i zato je taj dan veliki dan u hrvatskoj povijesti”, rekao je Tomac.

Slučajna država 

“Nije slučajna država, ona je država koja je izborena protiv volje svih voljom i hrabrošću hrvatskog naroda, velikim žrtvama hrvatskih branitelja i cijeloga naroda. Velika je uvreda govoriti za Hrvatsku da je slučajna država. Možda je ona za Milanovića i dio SDP-a slučajna država jer oni kod donošenja odluka su pokazali da im nije baš previše stalno do samostalne države. Velika je uvreda za sve branitelje za veliku većinu hrvatskog naroda govoriti da je Hrvatska slučajna država, ona je nastala u jednoj teškoj borbi u jednoj teškoj situaciji kada nismo imali podršku nikog u svijetu, nitko nam nije previše pomogao u stvaranju hrvatske države. To je herojstvo hrvatskog naroda i branitelja i zato je teško razumjeti nekoga tko želi biti i jest političar i predsjednik vlade i vođa u Hrvatskoj da se usudi poigravati svojom državom i govoriti da je slučajna država”, naglasio je Tomac.

25 godina samostalne Republike Hrvatske

“Postigli smo vrlo mnogo, nije istina da je sve crno u Hrvatskoj da ništa ne valja. Mi smo stvorili svoju samostalnu i suverenu državu. Uspjeli smo u tih 25 godina i riješiti se, ja bih rekao, balkanskih saveza i Jugoslavije za sva vremena. Uspjeli smo ući u EU koja danas proživljava krizu, ali svejedno je to veliki uspjeh. Uspjeli smo postati članica NATO-a, sada Hrvatska igra važnu ulogu u svjetskoj politici”, kazao je Tomac.

Podsjetio je da se naši vojnici, koji su stvorili Hrvatsku, bore za slobodu drugih naroda, za mir i vrlo su cijenjeni.

“Hrvatska sada u ovim trenutcima igra važnu ulogu, ja bih rekao, u udruživanju i povezivanju uspravnice Jadran-Baltik-Crno more, kao jednog novog saveza bivših komunističkih država koje se sve bore sa ostacima totalitarizma i pokušavaju osigurati svoju nacionalnu neovisnost”, rekao je.

Tomac u ovih 25 godina smatra da gospodarski nismo puno postigli.

“Nismo postigli koliko smo mogli jer Hrvatska je bila jako razorena, trebalo je sanirati štete rata u stvari rat je završen tek 97. godine. Kad je integrirana cijela Hrvatska teritorijalno, proživjeli smo jedan krvavi rat u BiH. Vrlo krvav i težak gdje je stradao dio hrvatskog naroda. Ono što još nije riješeno, nije riješeno nacionalno pitanja Hrvata u BiH. Druga bitna povijesna pitanja su riješena. Unutar Hrvatske imamo različite političke opcije, raspored stabilnost, različite borbe ali imamo državu koja je neupitna i treba se još ujediniti da pomognemo Hrvatima u BIH da i oni postanu suveren i ravnopravan narod u BiH”, kazao je profesor.

Hrvatska nakon smrti dr. Tuđmana

“Svi smo više očekivali, nastao je jedan veliki problem nakon smrti dr. Tuđmana. Nakon smrti Tuđmana dolazi do velike krize u HDZ-u i do promijene vlasti i tada dolazi na vlast jedna politička opcija koja na neki način osporava Domovinski rat, hrvatsku suverenost i koja Hrvatsku pokušava vratiti nazad. Dolazi za predsjednika Stjepan Mesić koji u dva mandata sebi postavlja zadatak detuđmanizirati Hrvatsku i poništiti ono veliko što je u prvih deset godina napravljeno na čelu sa Franjom Tuđmanom. Dolazi šestočlana koalicija na čelu sa SPD-om i Ivicom Račanom, koja na neki način se vraća u prošlost i počinje osporavati Domovinski rat, počinje ponovno veličati Tita i titoizam i tada nastaju te velike političke borbe crvenih i crnih koje ni do danas nisu završene”, podsjetio je.

Naglašava da se sada osporava sve što je nacionalno i domoljubno, posebno vrijednosti Domovinskog rata.

“Kada smo došli u ovu situaciju u kojoj se pokušavalo reći da je Hrvatska stvorena 1945. godine tzv. komunističkim antifašizmom što jednostavno nije istina. Tu sad treba biti vrlo precizan, hrvatski partizani i antifašisti su zaslužni za pobjedu nad fašizmom i što je Jugoslavija bila na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Međutim, i pravi antifašisti koji su se borili za slobodu hrvatskog naroda, oni su na neki način prevareni jer 1945. godine nastupa komunističko-staljinistička revolucija koja umjesto jednog totalitarizma nameće jedan staljinistički boljševički totalitarizam i na neki način vrši se genocid nad hrvatskim narodom, jedna strašna odmazda koja je nepoznata u novijoj povijesti i posljedice toga, ja bih rekao, tih ogromnih zločina i danas nisu sagledane ali se ne priznaju i oko toga nastaju glavni sporovi u Hrvatskoj. Oni nisu završeni”, bio je jasan.

Tomac ističe da je pogrešno što se kod nas zagovara: prestati govoriti o prošlosti, o ustašama i partizanima, da se okrenemo budućnosti.

“Ja to stalno ponavljam ‘svaka budućnost se oslanja na određenu prošlost, nema budućnosti koja se ne oslanja na određenu prošlost’. Hrvatska budućnost se mora osloniti upravo na taj veliki Domovinski rat i vrijednosti tog Domovinskog rata da bi imala dobru budućnost, ne smije se dozvoliti da se krivotvori Hrvatska povijest i da se tvrdi kako je Hrvatska faktično stvorena 1945. godine i kako je samo devedesete još jednom obrađena. Nismo utvrdili istinu o našoj prošlosti i bez utvrđivanja istine prošlost će nas stalno progoniti. Tako i kad govorimo o Danu državnosti, mora se reći istina da je tada tadašnja opozicija oporba na čelu sa SPD-om za bila za ostanak u Jugoslaviji a ne za samostalnu Hrvatsku i od tada stalno imate jake političke snage koje osporavaju istinu o Hrvatskoj prošlosti”, zaključio je Tomac za direktno.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari