Pratite nas

Razgovor

Prof.dr. Zdravko Tomac: Pusić ne smije u UN iz tri razloga

Objavljeno

na

Dva su tabora, u taboru Vesne Pusić vrlo su agresivni, a iz drugog njenu kandidaturu nazivaju sramotom. To nije dobro i moguć je demokratski način, rekao je Tomac

U emisiji Studio 4 na HRT-u gostovao je politički analitičar i kolumnist Direktno hr.-a Zdravko Tomac. Objasnio je zbog čega je uputio pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću vezano uz kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Zašto ste poslali pismo?

Mnogo je toga sporno, moje je pismo dobronamjerno. Htio sam upozoriti premijera i druge da moraju pokušati učiniti nešto da se spriječe velike podjele oko te kandidature. Dva su tabora, u taboru Vesne Pusić vrlo su agresivni, a iz drugog njenu kandidaturu nazivaju sramotom. To nije dobro i moguć je demokratski način. Predložio sam jednu demokratsku raspravu. Pusić se sama kandidatirala bez odgovarajuće javne rasprave. Bitno je da za najvažniju kandidaturu imamo osobu za koju javnost nije mogla dati argumente za i protiv. Sama se kandidirala, pa je rekla da ju je kandidirala međunarodna zajednica, pa nije mogla naći nikog nego Carl Bilta koji je jedva prozborio o tome. Premijer se nije snašao i jednostrano je potvrdio tu kandidaturu koja je učinjena na nelegitiman način.

[ad id=”93788″]

Ne bi li se sramotili prema van da je učinjeno drugačije?

Sramotimo se ako tako važnu kandidaturu uputimo na nedemokratski, nelegalan način. Nisam pisao o tome zašto ne bi smjela biti kandidat, ali je to javnosti poznato. Predložim da se održi rasprava, da se sasluša Predsjednica, da se iznesu argumenti i protuargumenti.

Je li kasno za to?

Nije kasno za to, procedura je tek počela. Želim da izađemo iz ove pat pozicije i savjetovao sam premijeru da mora provesti demokratske procese, a ne donijeti odluku sam. On je tu pogriješio i želim mu pomoći.

Jeste li dobili odgovor?

Nisam, ali spreman sam i s gospođom Pusić i njenom ekipom ići na otvorene rasprave. Govorio sam od početka da to nije interes Hrvatske.

Zašto mislite da je odluka premijera brzopleta?

Milanović ju je kandidirao bez rasprave u javnosti, odboru za vanjsku politiku, bez da je saslušao ljude koji vrlo argumentirano govore protiv kandidature. Zato želim da premijer Orešković ne postupa kao on.

Ne bi li nam pomoglo ako bi dobili glavnu tajnicu UN-a?

Na ovaj način nam to šteti, ako imamo 21 ili 22 zastupnika koji pišu protiv te kandidature. Moramo zauzeti stajalište.

Teško se dogovoriti…

Teško se dogovoriti ako se ne razgovara. Demokracija je mogućnost sučeljavanja različitih interesa. To nije samo pitanje Vesne Pusić, nego našeg odnosa prema vanjskoj politici, Haaškom sudu… Teško je podržati osobu koja tvrdi da je Hrvatska agresor na BiH, koja je čvrsto stajala iza optužnica Carle del Ponte, koja je govorila da je podijeljena krivnja… Pisao sam o tome argumentirano i kad se argumenti zbroje – teško ju je podržati. Tri su glavna razloga za to – nije htjela primiti silovane vukovarske žene, rekla im je da idu na gay paradu, tražila je smjenu ustavnog suca Vukojevića zbog silovanja za koje se ispostavilo da ne postoji i nije se ispričala i za Tuđmanovu vladavinu kazala da je to deset mračnih godine. Tražila je smjenu Tuđmana – da su uspjeli – ne bi bilo Oluje, niti Hrvatske danas. Osporavali su bitne vrijednosti. Nakon presude Gotovini i Markaču otpale su te optužbe da je Oluja bila zločinački pothvat. Ja samo tražim da izađemo iz pat pozicije. Tražim, mi smo odgovorna država, da se problem riješi na demokratski način. Da vladajući izađu pred javnost i kažu da moraju donijeti odluku, pa da odluku donesemo svi zajedno. Hoćemo li bez obzira na sve povući kandidaturu ili ćemo ju podržati, kazao je Tomac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari